Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (256)

hrona 

všechny recenze uživatele

Film podle úplně prvních dvou příběhů odehrávahjících se na Zeměploše - Barva kouzel a Lehké fantastično s čarodějem Mrakoplašem (mám mága a nebojím se ho použít) a turistou, který často neví, kde se nachází jeho zavazadlo Dvoukvítkem. Triky nejsou nijak oslnivé, ale vzhledem k lehké plynulosti příběhu, skvělým hereckým výkonům (Tim Curry je prostě padouch jak má být), se dají odpustit i některé chybky. Vše je postaveno na vynikajících dialozích, a skvělém příběhu věrně tak, jak pan Pratchett napsal. Škoda, že tento filmek nenavštívil kina. ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Celkově slabší, než Hogfather - daleko míň pratchetovských vtípků, daleko více nudných scén. Přestože byl film natočen podle dvou knih, děje je daleko méně. Jinak ale na tv film skvělé triky (zvláště v závěru) a smrť byl jako obvykle dokonalý, těším se na adaptaci, kde bude mít právě on hlavní roli. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Komentář může obsahovat spoilery Marně hledám odkaz na pokračující film neb to mělo otevřený konec a teď nevím jestli to kolem té hvězdy vyberou! Nicméně jsem byla uklidněna, že je to dvoudílný snímek, takže se má tepová frekvence brzy dostala do normálu. Co k tomu říct ... jsem nadšená! Fantastické dobrodružství, které mě snad konečně rozhoupe k zakoupení prvního dílu Zeměplochy a pak dalšího a dalšího a dalšího. Bavila jsem se od začátku. Seana jsem v roli turisty z planety Vimperk skoro nepoznala, nějak odposledně povyrostl, né? Jeho hláška při příchodu do hostince mě rozsekala "Chci vidět všechno! Chci vidět trh s otroky, kurví díru a pravou hospodskou rvačku!" Ovšem čaroděj Mrakoplach, jenž nebyl schopen od založení Nebeské univerzity dokončit první stupeň, byl krásně ztřeštěný a spolu s hruškovou truhlou tvořili zajímavou dvojici. Jeho výkřik při zásahu šípem "AU, kurnik!" mě dostal doslova pod stůl. Vtipnou kulturní vložku tady tvořil i drsný smrťák se smyslem pro houmra. Ovšem dračí doupě nemělo chybu a pokud chcete nějakého draka spatřit na vlastní oči, musíte na něj věřit! jinak ... bohužel. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Formálne na tom nie je takmer nič zlé - kostýmy sú parádne a CGI obstojné. Dramaturgicky je to však natoľko rozťahané a nefunkčné, až to pôsobí ako absolútne zbytočná adaptácia - sucho prekladajúca scény z knihy do vizuálneho jazyka. Bez skutočnej motivácie, bez skutočných konfliktov, bez "drajvu" ktorý by diváka pripútal k príbehu. Dejú sa tam veci, pretože boli v knihách, ale ani jedna nie je skutočne zapamätateľná. Herci (najmä David Jason) prehrávajú, sú bezradní, bezducho recitujú scenár (ktorý bol vtipný možno tak niekde na papieri) a netušia prečo. Pôsobia - rovnako ako divák - že už to chcú mať za sebou. S tou premrštenou stopážou (190 minút!) je to skutočne na hranici pozerateľnosti - s polovičnou minutážou by to možno bolo o hviezdičku vyššie - a na vystrihnutie je tam toho nepochybne veľa, mal som pocit, že každý záber trvá o tri sekundy dlhšie ako by mal. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Pratchetta mám rád, Mrakoplaše už méně. Celkově mi to přišlo méně povedené než Hogfather, přičem druhá polovina je vyloženě slabá, tedy až na závěr. Za zmínku rozhodně stojí Patricij, i když se objeví v podstatě jen ve dvou scénách - a Currymu to přece jen sluší víc jako dabérovi (Gabriel! Gabriel! Já chci Gabriela Knighta!) ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Prvým hercom obsadeným do role bol David Jason, keďže jeho želaním vždy bolo hrať úlohu Mrakoplaša vo filmovej adaptácii Farby mágie. Jason sa v jednom rozhovore o pätnásť rokov skôr zmienil, že zo všetkých, je táto postava jeho najvytúženejšia (Greenpeacak)
  • Britská verze má 184 minut a americká jen 132 minut. (Terva)
  • Film měl premiéru v Curzon Cinema v Londýně 3. března 2008. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno