Reklama

Reklama

Fimfárum – Do třetice všeho dobrého 3D

  • Slovensko Fimfárum (více)
Trailer 1

VOD (1)

Stručně o nových pohádkách: V pohádce Jak na Šumavě obři vyhynuli se štáb filmového týdeníku vypraví do šumavských hvozdů odhalit pravdu o tom, zda tam opravdu žijí nebo nežijí obři, hrající pradávnou hru „na většího“.
V pohádce O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl syny, zavolá si ale pouze dva, neboť syna Honzu nikdo nebere vážně. Vysoko v horách si zapomněl klobouček se sojčím pérkem a teď se mu po něm ve stáří zastesklo. Cesty do hor jsou však složité a je otázkou, zda dojede Rychlomilův Bugasseratti nebo Bull-Bagr Speciál královského syna Siloslava. Nebo že by přeci jen moped třetího Honzy? A může se královský syn stát absolutním mistrem světa všech závodů a všech kategorií?
Nejdelší pohádka Rozum a Štěsti řeší kardinální otázku, zda se dá žít bez Rozumu nebo bez Štěstí. Když pak spolu pan Rozum a pánisko Štěstí uzavřou sázku, rozhodnutí o jejich nepostradatelnosti má potvrdit hloupý pasák prasat Ludvík.

V novém Fimfáru jsou vedle tradičních fimfárovských tvůrců (tandem Vlasty Pospíšilové a Petra Poše) úplně mladí, začínající tvůrci, pro které je to příležitost prokázat svůj talent a ukázat poprvé svoje nadání divákům ve všech českých kinech i v zahraničí. Nejkratší pohádku natočilo mladé dámské duo Kristina Dufková a Denisa Grimmová Abrhámová. V nejdelší pohádce se pak režisér David Súkup spojil se španělskou výtvarnicí Patricií Ortiz Martinéz. Je to první Fimfárum, ve kterém jsou ženy v přesile. Vedle Jana Wericha tentokrát tvůrci vyzvali ke spolupráci např. Otu Jiráka, Jiřího Macháčka, Miroslava Krobota, Romana Říčaře nebo Miroslava Vladyku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (132)

Savel 

všechny recenze uživatele

Co se mého vztahu k Werichovým pohádkám týče, takřka jsem na nich vyrůstal. Jsou to nostalgické střípky vzpomínek, praskající zvuk starých půdních LP. Musím přesto konstatovat, že, stejně jako u Fimfára 2, jsem tyto pohádky neznal, což je znevýhodňuje o tuto nostalgickou protekci. Fimfarum 3 by ji totiž v mnoha ohledech potřebovalo. Jak na Šumavě obři vyhynuli * Snaha o osobité pojetízazdilo pohádku pana Wericha a člověk se nestačil orientovat mezi nabytou akcí loutkových herců a klidným hlasem vypravěče, jehož vyprávění nemělo s vizuální podívanou nic společného. Obry (velice pěkně udělané animací hlíny/modelíny) zde záhlédnem v loutce pouze parkrát, za tu se tu vykouří krabka cigaret. K dabingu Oty Jiráka (nebo lépe řečeno k šumům) přibily i další hlasy, což je z mého hlediska spíše na škodu, teprve když se až po 5ti minutach po začátku rozmluvil Werich, tak jsem se uklidnil. Výtvarno precizní, provedení podivné. O klobouku s pérkem sojčím ** je poměrně přesně odvyprávěná pohádka s hezkým, přestože lehce nemoderním (loutky nemají mimiku), výtvarnem Petra Poše. Zde je škoda, že tvůrci zbytečně dlouho pohádku trochu nepokrátili, vyhnuli by se nepovedenému experimentu s kombinací loutky a reálných archivních záběrů a velice ošklivé 3D kytek na louce. Rozum a štěstí**** Ten patří pravděpodobně k nejlépe zpracovaným fimfárovským příběhům vůbec a to nejen díky vynikajícímu burtonovskému výtvarnému doprovodu Patricie Ortiz Martinéz. Kino se smálo a bylo opravdu čemu, protože chytrých vtipů v animovaných filmech člověk moc nenachází. Co mi také příliš nesedlo byla hudba, především absence jakékoli české tradice (přeci jenom je to ryze české dílko), výběr známého námořnického popěvku mi trochu uniká. Rozum ve stylu hippies (proč doprčic?!) a další výše zmíněné přešlapy působí, jakoby si každý z režiséru vyráběl tajně epizodu bez dozoru dramaturga a producenta a pak se to prostě nějak slepilo. Fimfarum 3 není prostě film, je to exhibice 3 výtvarníků, kteří se snaží za každou cenu být originálnější v adaptaci vybrané povídky, než jejich kolegové. No a co dodat k 3D? To co vždycky. Máte to rádi=budete nadšeni, protože tradiční česká loutková animace v 3D se jen tak nevidí / nemáte to rádi = bude vás to štvát jako mě. Nevím jak to bude technicky vyřešeno v multikinech, ale v Lucerně prostorové zobrazení místy zlobilo, a tak se stalo, že fotka na zdi (v hospodě v druhé pohádce) se zobrazovala nelogicky 3D jako holografický snímek. ()

Hisnuklusi odpad!

všechny recenze uživatele

Tyyyjo. Tak to bych ani neřekl, že to jde tak posrat. Co s tím Fimfárem najednou udělali tyyjo? První dva díly byly naprosto skvostné, já nechápu, jak je možné, že se tohle třetí od prvních dvou tak strašně a obrovitánsky liší. Tohle je jako zlý, třetí, zlý, rozmazlený, zlý, zlý, zmutovaný a šeredný bratr dvou krásných a hodných miminek. nechápu. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Autoři se hrdinně pokusili uválet z prdu kuličku, žel, poslední díl Fimfára stává se sám o sobě pohádkou "O Nastavované kaši". Pouhopouhých 72 minut i s titulkama , které se z diváckého hlediska zdají být osmi hodinami, jsem vyloženě protrpěl. Kdybych měl hledat nějaká pozitiva, byli by to pánové Werich a Poš. Zásadním pozitivem tohto animáče ale zůstává skutečnost, že film nakonec skončí. Sice asi tak 72 minut po tom, co správně skončit měl, ale skončí. A věřte mi, je to neskutečně úlevné. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Asi nejhorší ze série. Ne tak zpracováním ani výběrem pohádek, jako tím, že se jedná pouze o tři příběhy. Navíc moji oblíbení obři ze Šumavy jsou podivně uchopeni a jejich zpracování mě vůbec neoslovilo. Rozum a Štěstí je zase na můj vkus trochu zbytečně protahované a divák se začíná v závěru trochu nudit. Chybí i osoba vypravěče, která předchozím dílů dodávala jakousi poetiku a další rozměr člověčenství. Ve 3D jsem to neviděl a ani nemusím. Hodně rozvažuji, zda dát tři nebo čtyři hvězdičky. Ale čtyři bych dal jen z úcty k předloze a tento soubor je opravdu nejslabší. 3+ ()

Bajj 

všechny recenze uživatele

Zklamání.. Je obecně známo, že pokračování 1. dílu nedosahují takové kvality jako film první.. existují vyjímky, avšak tento film toto pravidlo potvrzuje. To kouzlo, které provází v prvních dvou dílech už jsem zde nenalezla. Povídka "Rozum a štěstí" se povedla dle mého nejvíc. Avšak zas tak zlé to nebylo a pro podobné animáky mám slabost.. 3* ()

Galerie (28)

Zajímavosti (14)

  • V pohádce O kloboučku s pérkem sojčím, ve scéně, kdy nejmladší králův syn Honza vrací prázdné lahve, je postava ve výkupu velice podobná Zdeňku Svěrákovi, který stejnou roli ztvárnil ve filmu Vratné lahve z roku 2007. (jexik)
  • Snímek byl distribuován v počtu 50 filmových i digitálních kopií po celé Francii. Uvedení filmu bylo navíc doprovázeno výstavami filmových dekorací s loutkami. V zemi galského kohouta byl však film uveden bez první pohádky "Jak na Šumavě obři vyhynuli". Důvodem byla snaha zaujetí mladšího diváka, díky čemuž se objevila snaha zkrátit délku filmu, a přítomnost hospodských scén s náruživými kuřáky, které by se dětskému divákovi bez našeho domácího kontextu složitě vysvětlovaly. [Zdroj: MAUR film] (oje)
  • První Fimfárum, kde pohádky spojuje doba, ve které se odehrávají. Jedná se o polovinu 20. století. (Dodmund)

Reklama

Reklama