Reklama

Reklama

Fimfárum – Do třetice všeho dobrého 3D

  • Slovensko Fimfárum (více)
Trailer 2

VOD (1)

Stručně o nových pohádkách: V pohádce Jak na Šumavě obři vyhynuli se štáb filmového týdeníku vypraví do šumavských hvozdů odhalit pravdu o tom, zda tam opravdu žijí nebo nežijí obři, hrající pradávnou hru „na většího“.
V pohádce O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl syny, zavolá si ale pouze dva, neboť syna Honzu nikdo nebere vážně. Vysoko v horách si zapomněl klobouček se sojčím pérkem a teď se mu po něm ve stáří zastesklo. Cesty do hor jsou však složité a je otázkou, zda dojede Rychlomilův Bugasseratti nebo Bull-Bagr Speciál královského syna Siloslava. Nebo že by přeci jen moped třetího Honzy? A může se královský syn stát absolutním mistrem světa všech závodů a všech kategorií?
Nejdelší pohádka Rozum a Štěsti řeší kardinální otázku, zda se dá žít bez Rozumu nebo bez Štěstí. Když pak spolu pan Rozum a pánisko Štěstí uzavřou sázku, rozhodnutí o jejich nepostradatelnosti má potvrdit hloupý pasák prasat Ludvík.

V novém Fimfáru jsou vedle tradičních fimfárovských tvůrců (tandem Vlasty Pospíšilové a Petra Poše) úplně mladí, začínající tvůrci, pro které je to příležitost prokázat svůj talent a ukázat poprvé svoje nadání divákům ve všech českých kinech i v zahraničí. Nejkratší pohádku natočilo mladé dámské duo Kristina Dufková a Denisa Grimmová Abrhámová. V nejdelší pohádce se pak režisér David Súkup spojil se španělskou výtvarnicí Patricií Ortiz Martinéz. Je to první Fimfárum, ve kterém jsou ženy v přesile. Vedle Jana Wericha tentokrát tvůrci vyzvali ke spolupráci např. Otu Jiráka, Jiřího Macháčka, Miroslava Krobota, Romana Říčaře nebo Miroslava Vladyku. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (14)

  • V pohádce O kloboučku s pérkem sojčím, ve scéně, kdy nejmladší králův syn Honza vrací prázdné lahve, je postava ve výkupu velice podobná Zdeňku Svěrákovi, který stejnou roli ztvárnil ve filmu Vratné lahve z roku 2007. (jexik)
  • Snímek byl distribuován v počtu 50 filmových i digitálních kopií po celé Francii. Uvedení filmu bylo navíc doprovázeno výstavami filmových dekorací s loutkami. V zemi galského kohouta byl však film uveden bez první pohádky "Jak na Šumavě obři vyhynuli". Důvodem byla snaha zaujetí mladšího diváka, díky čemuž se objevila snaha zkrátit délku filmu, a přítomnost hospodských scén s náruživými kuřáky, které by se dětskému divákovi bez našeho domácího kontextu složitě vysvětlovaly. [Zdroj: MAUR film] (oje)
  • Webová adresa na vzducholodi www.buďtekrálem.com, která se nachází na plakátu, odkazuje na stránky filmu. (LEGACY)
  • První Fimfárum, kde pohádky spojuje doba, ve které se odehrávají. Jedná se o polovinu 20. století. (Dodmund)
  • Pro všechny pohádky je společný filmový motiv. Nejprve filmový týdeník, poté staré filmové archivy, ke konci pak loutkové citace ze slavných filmů. (Dodmund)
  • Fimfárum je první český film ve 3D stereoskopické verzi. (David661)
  • Jeden animátor natočil denně průměrně jeden cca 5vteřinový záběr. Natáčelo se současně se 3 až 4 animátory, celkem se na filmu podílelo 10 animátorů (ovšem bez počítačových animací a triků). Točilo se na 3 scénách současně. (POMO)
  • V největší scéně se sešlo najednou 29 loutek. Jestliže uvážíme, že počet pohyblivých částí na jedné loutce může být až 40 (oči, obočí, všechny klouby, včetně pohyblivých špiček nohou) a vynásobíme to počtem loutek na scéně, tak při natáčení jednoho záběru musel animátor s loutkami udělat 1200 pohnutí v jediném snímku, což vynásobeno počtem snímků na průměrný záběr (cca 6 vteřin) znamená, že v tomto jediném záběru musel udělat skoro 174,000 pohybů s loutkou. Ano, možná nemusel hýbat se všemi najednou, přesto o 100.000 pohybech se určitě hovořit dá. (POMO)
  • Doba natáčení všech tří pohádek trvala celkem 24 měsíců, natáčení první pohádky začalo v únoru 2008, což odpovídá cca 450 natáčecím dnům, s postprodukcí se doba realizace blíží ke 3 rokům. Celkem pro potřeby filmu vzniklo přes 70 loutek. (POMO)
  • Je to první Fimfárum, ve kterém jsou ženy v přesile. [Zdroj: MAUR Film] (Bart)
  • Nejkratší pohádku natočilo mladé dámské duo Kristina Dufková a Denisa Grimmová Abrhámová. V nejdelší pohádce se pak režisér David Súkup spojil se španělskou výtvarnicí Patricií Ortiz Martinéz. [Zdroj: MAUR Film] (Bart)
  • V novém Fimfáru jsou vedle tradičních fimfárovských tvůrců (tandem Vlasty Pospíšilové a Petra Poše) úplně mladí, začínající tvůrci, pro které je to příležitost prokázat svůj talent a ukázat poprvé svoje nadání divákům ve všech českých kinech i v zahraničí. [Zdroj: MAUR Film] (Bart)
  • Jednu sekundu filmu tvoří 25 okének, tedy v tomto případě 25 fotografií. (hippyman)
  • Stejně jako tomu bylo druhého dílu, film se nenatáčí na kameru, nýbrž se jednotlivé sekvence snímají digitálním fotoaparátem. Výhodou je rychlost a cena. (hippyman)

Reklama

Reklama