Reklama

Reklama

Americká vojenská základna. Joe Armstrong (Michael Dudikoff) je nováčkem na této základně. Sedí u svého náklaďáku a čeká na odjezd konvoje. Plukovník Hickock (Guich Koock) vede dceru Patricii (Judie Aronsonová) k osobnímu vozu, jenž řídí vojín Charley (Phil Brock), který jí odváží do domu otce a vyráží současně s konvojem. Konvoj je cestou přepaden lidmi zvládající bojová umění. Joeovi se to nelíbí, ale vzdává se stejně jako ostatní vojáci, ovšem jen do doby než jeden z útočníků dal Patricii facku. Rozpoutá rvačku, zachrání jeden náklaďák a pomůže Patricii od muže, který se jí snažil vzít jako rukojmí. Joe i s Patricií utíká do džungle, utrhne jí podpatky od bot, roztrhne sukni, kterou jí zaváže jako kraťasy, aby mohla lépe utíkat. Patricie nechápe proč to dělá, je naštvaná a protivná. Plukovník žádá vysvětlení od seržanta Rinalda (John La Motta), co se stalo s konvojem, proč jsou ztráty na životech a kde je jeho dcera, kterou jdou hledat do džungle. Muž, Ninja, zvaný „Černá Hvězda“, jenž měl za úkol přepadnout konvoj a přivézt zbraně,  vysvětluje svému šéfovi panu Ortegovi (Don Stewart), nezdar akce. Vojáci jsou na Joa naštvaní, jelikož se nechtěl vzdát a zemřeli při tom 4 vojáci. Až desátník Curtis Jackson (Steve James) prolomí soubojem nenávist vojáků vůči Joemu. Jeho postavení se změnilo, berou ho za jednoho z nich. Joe přijde na kšefty mezi seržantem a Ortegou a nechce je nechat dál pokračovat ve špinavých obchodech. Sám vyrazí do boje s Ortegou a jeho armádou. Sám však nezůstal. V boji se k němu přidal Ortegův zahradník Shinyuki (John Fujioka), který Joa vychoval... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (304)

tron 

všechny recenze uživatele

V r. 1985, kedy vznikol Americký ninja, zostávali ešte tri roky do debutu Stevena Seagala v hite Nico. Van Damme síce v tom čase už hrával, ale len malé úlohy a jeho prvý „bojový“ úspech, Karate Tiger, prišiel až v r. 1986. A Cynthia Rothrock v r. 1985 debutovala. Naopak, rok 1985 bol nielen rokom Amerického ninju, ale tiež Nezvestného v boji, kde lámal väzby zlým vietnamským vojakom legendárny Chuck Norris (s mimochodom nepostrehnuteľnou roličkou aj práve spomínanej belgickej pumy). I Americký ninja si nesie v sebe vietnamský syndróm, čomu sa samozrejme nemožno čudovať, pre Ameriku je vojna vo Vietname dodnes nemalou traumou. Z akčných filmov ju asi v osemdesiatkach najviac „preslávil“ druhý Rambo (1985) a tituly ako Čata (1986), Olovená vesta (1987), či Dobré ráno, Vietnam (1987). Michael Dudikoff je sympaťák, ale v tomto filme toho veľa nenahrá. Buď preto, že na to nemal (a režisér to vedel a scenárista tomu prispôsobil scenár), alebo to proste takto malo byť: tajomný a mlčanlivý muž, ktorý má nervy zo železa, ak už ho raz fest nas...rdíte, dá vám zabrať. Prvý raz naplno som to videl až v r. 2024 a pravdupovediac netuším, ako k tomu pristupovať. Je to menšie béčko, než som čakal. Je to síce blbosť (chytanie šípov do rúk), ale nie že taká, aby sa to dalo vnímať sebaparodicky. Akcie je veľa, ale nemôžem povedať, že by ma bavila. No aspoň to rýchlo ubehne a hoci mali k dispozícii len 1 miliónov dolárov (celosvetová tržba potom šla opatrne nad 10), pôsobí výsledok o čosi veľkofilmovejšie (ale zas nie o veľa). ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Sam Firstenberg, režisér pokleslých snímků jako Ninja The Domination, Revenge of the Ninja, Ninja American Samurai a The Interplanetary Surplus Male and Amazon Women of Outer Space - to poslední je komedie, natočil svůj pravděpodobně nejslavnější film s nováčkem akčního žánru Michaelem Dudikoffem. U Cannonů si usmysleli že z něho udělají novou hvězdu - pravého amerického hrdinu. Jenže on se neuměl pořádně hýbat, drsné hlášky mu vůbec nešly, chybělo mu charisma i herecký talent. Trvalo pouhé tři roky než se pevně uchytil u dna průmyslu. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Málomluvný Joe mění filipínskou džungli na hromadné pohřebiště ninjů... Pro mě nesmrtelný dědeček všech ninjovských movies, videokazetu s tímhle snímkem (tehdy ještě dabovaným pouze jedním mužským a jedním ženským hlasem) přelouskal můj rekordér snad padesátkrát. Mnoho filmových obrazů si dodnes pamatuji tak zřetelně, jakoby mi visely zarámované na stěnách pokojíku. Tadashi Yamashita se proměnil v ninju více než zapamatovatelného - smrtícího a nečestného, který v bojích využíval nejenom zbraně stínových válečníků, ale rovněž nepovolený arzenál rychlopalných či laserových pomůcek, a proto se z hlubin džungle vynořil věrný uctívač bušidó Joe v podání Michaela Dudikoffa, který v jedné ze svých nejlepších rolí vystavil Černé hvězdě stopku chladným ostřím svého meče. Spousty soubojů, spousta ninjutsu. Plus duel Dudikoff vs James plný naražených zad, zahradních hadic a kbelíků. ()

zelvopyr

všechny recenze uživatele

Jsem úplně uchrochtaný blahem, tohle je nejbéčkovatěji béčkovité béčko, co jsem kdy viděl. Nejdokonalejší sranda je, že to nemá být parodie. Souboje a přestřelky připomínají tahovou strategii: Padouch pozvedne samopal, klaďas udělá grimasu. Padouch zamíří a nechá hrát klaďase, ten otevře víko nářadí, vytáhne šroubovák, padouch udělá grimasu, klaďák trefí šroubovákem krk padoucha. A takhle vypadají i souboje tělo na tělo, někdy stylem karate = máchání rukama jako na pozdrav. Nindžové se do lesa za bílého dne maskují nejlépe černou barvou. Aby umírající efektně přepadávali přes zábradlí, neméně efektně na něj v křečích po zásahu komplikovaně vylézají. Jo a střílí se elektrickými náboji, podle třesu po zásazích... Koná se i závod ve šplhu na laně na rychlost (když padouch začne šplhat po laně na střechu, klaďas se místo čehokoli přímočařejšího chopí lana o dva metry vedle a už to sviští bok po boku). Na druhou stranu, když jsem byl na Filipínách, tak přesně takovéto věci se tam děly pořád... ;-))) Naprosto nehodnotitelné, úžasný zážitek... ()

lioncel

všechny recenze uživatele

stovky probdělých nocí u videa s výbornými i méně zdařilými filmy s technickou kvalitou většinou příšerných kopií s nekvalitním monotoniím dabingem .. jeden z představitelů éry minulé : americký ninja .. jednička ze čtyřdílné série s velmi sympatickým borcem - Michael Dudikoff - je určitě ta nejlepší z celé čtyřky ... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (17)

  • Když Joe (Michael Dudikoff) opouští základnu skokem na motorce, je jasně vidět, že na stroji sedí kaskadér, nikoliv Dudikoff. (Raziel811)
  • Počas filmu ani raz nezaznie priezvisko hlavnej postavy. (Johnny.ARN)
  • Režisér Sam Firstenberg v jednom z interview uviedol, že Americký Ninja je jedným z jeho dvoch najobľúbenejších filmov (ten druhý je Breakin' 2: Electric Boogaloo), ktoré režíroval - kvôli naivite, skutočnému priateľstvu, láske a mladíckym ideálom, ktoré film obsahuje. (Stefan_M)

Reklama

Reklama