foto

Michael Dudikoff

  • nar. 8.10.1954 (66 let)
    Redondo Beach, California, USA

Biografie

Michael Dudikoff se narodil 8. října 1954 v kalifornském Redondo Beach. Své dětství strávil ve společnosti svých čtyř sester. Ve volném čase se věnoval gymnastice, surfování, strečinku a různým cvičením k vypěstování kondice. Zúčastnil se několikrát soutěží o Železného muže. Tento titul dvakrát získal. V té době však nebyl ještě pevně rozhodnut, čemu se chce v budoucnu věnovat. Po střední škole se rozhodl, že bude studovat psychologii a že se stane dětským terapeutem. Michael také předváděl oblečení jako model pro firmu Adidas. Dále pracoval také pro různé reklamní časopisy.

Jeho filmovým debutem se stal film THE BLACK MARBLE, ve kterém si zahrál společně s Jamesem Woodsem. Objevil se také ve scifi filmu TRON s Jeffem Bridgesem, v komedii PÁNSKÁ JÍZDA s Tomem Hanksem nebo v seriálu SEVER A JIH s Patrickem Swayzem, se kterým si zahrál také ve válečném snímku SEDM NEOHROŽENÝCH. Největší příležitost však přišla v roce 1985 s filmem AMERICKÝ NINJA. Původně měl ve filmu hrát Chuck Norris, ten však byl smluvně vázán na jiném projektu. Také se proslýchá, že kvůli tomuhle filmu se Michael Dudikoff naučil bojové umění.

Film AMERICKÝ NINJA byl natočen, stejně jako další pokračování u filmové společnosti Cannon, která se zaměřovala především na béčkové snímky. Michael Dudikoff se okamžitě stal jejich hlavní hvězdou. Avšak v roce 1993 s nimi spolupráci ukončil. A důvod? Jednalo se o film OKOVY MOCI. Společnost Cannon dlužila Michaelu Dudikoffovi nějaké peníze. Slíbili mu, že když tento film natočí, dostane je zpátky. Ve volném čase rád sbírá zbraně a restauruje staré automobily a motocykly. K jeho dalším filmům patří například ŽOLDÁCI, PEKLO VE MĚSTĚ, HURIKÁN, LIDSKÝ ŠTÍT a jiné.

V roce 2012 se začalo spekulovalo o jeho návratu na filmové plátno (v roce 2001 totiž oznámil konec filmové kariéry). Měl se objevit po boku Michaela Madsena v akčním snímku HAVANA HEAT. Z natáčení filmu však sešlo. Na filmové plátno se vrátil až v roce 2013 malou epizodní rolí ve filmu PÁD BÍLÉHO DOMU a zároveň se objevil v jedné epizodě nového seriálu ZOMBIE BREAK ROOM.  Zda se po více než desetileté odmlce vrátí k natáčení filmu, ukáže čas. Pravdou však  zůstává, že své skalní fanoušky by tímto krokem velice potěšil. Na začátku své kariéry hostoval v seriálu DALLAS.

Josef "videofil" Novák

Herecká filmografie

Filmy

2021 Landfill
Trail Blazers
2018 Fury of the Fist and the Golden Fleece
2015 Navy Seals vs. Zombies
The Bouncer
2013 Pád Bílého domu
2002 Hurikán
Trosečníci vesmíru
Zákeřný lék
2001 Peklo ve městě
2000 Mlčící střelec
1999 Falešná pravda
Na útěku
1998 Mušketýři zasahují
Neviditelný útočník
Pán ringu
Úder svobody
Útok na ponorku II: Klamný cíl
1997 Akční komando
Pistolník
Profesionální lovec 2
Útok na ponorku
1996 Pohyblivý terč
Profesionální lovec
1995 Cyberjack
Žoldáci
1994 Okovy moci
1992 Zachraň mě
1991 Lidský štít
Žena, která zhřešila (TV film)
1990 Air America
Americký ninja 4
Půlnoční jízda
1989 Řeka smrti
1988 Velitel čety
1987 Americký ninja 2
1986 Síla pomsty
1985 Americký ninja
Radioaktivní sny
1984 Pánská jízda
Young Hearts (TV film)
1983 Sawyer and Finn (TV film)
Sedm neohrožených
1982 Making Love
Příběh z Hollywoodu
Tron
1981 Grady Nutt Show, The (TV film)
Krvavé narozeniny
Nejhodnější holka na světě (TV film)
1980 The Black Marble

TV seriály

2010 Obscurus Lupa Presents (TV seriál) - a.z.
1993 Cobra (TV seriál)
1986 Sever a Jih (TV seriál)
Epizoda 4 (S02E04)
Epizoda 3 (S02E03)
Epizoda 2 (S02E02)
další epizody (4)
1982 Star of the Family (TV seriál)
1979 Out of the Blue (TV seriál)
1978 Dallas (TV seriál)
1974 Happy Days (TV seriál)

Dokumentární

2016 An American Ninja in Cape Town: Making 'American Ninja 2'
Rumble in the Jungle: The Making of 'American Ninja'
2014 Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films
The Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films

Host

TV pořady

1986 The New Hollywood Squares (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(47)