Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 4

Recenze (1 001)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: Pekná rozprávka spájajúca Disney a Pixar pod jednu strechu. Je to milá záležitosť ako po vizuálnej tak i po stránke príbehu. Animák, ktorý poteší ako deti tak i dospelých, pobaví, zaujme a nakoniec samozrejme prináša ponaučenie spôsobom, ktorý neuráža a neútoči silene na city. Je to taký akurátny mix príbehu a vizuálu obohatený o netradične škótsky prízvuk, ktorý je vítanou zmenou. [3 a pol *] Sorry, I don't speak Bear. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Sázka na jistotu se tvůrcům vyplatila, nevymýšleli žádný nový svět, ale vzali pěknou pohádku, a i přes pár much jsem po Jak vycvičit draka a Na vlásku viděl jeden z nejlepších animáků. Od Pixaru spolu s Příšerkami možná vůbec nejlepší. Film těží z krásných animací postaviček, které umí vyjadřovat emoce, z humoru, který stojí na jejich současné svérázné mluvě, za kterou by se nemusel stydět ani leckterý slušnější středoškolák, a pak na samotné postavě Rebelky, které mi teď, když se zpětně zamyslím, svým chováním připomíná rozpustilou Rapunzel z Na vlásku. Plus ta medvědice, prostě zábava! Někdy ve dvou třetinách přejde zábava v kýčovitou chvilku, kdy se mají všichni rádi, a pak přes špetku napětí do dojemného konce, kdy leckomu ukápne i slza. Podle mě je to dobré pokoukání pro děti (byť místy trochu děsivé) i dospělé. A dokonce musím uznat, že mě bavil i dabing – král Heřmánek byl parádní a Merida jakbysmet. # 2. zhlédnutí doma v původním znění mě utvrdilo, že je to moc povedený a vtipný animák; a dokonce mi víc seděl v češtině. # [viděno: kino, 3D, dabing] # příběh 7 | hudba 7 | humor 5 | akce 4 | napětí 2 | pustil bych si znovu 8 ()

Reklama

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Buď sbohem, Pixare! Mainstreamové úlitby v podobě „zábavných“ figurek (trio ďábelských bratříčků, trio natvrdlých nápadníků), ječících komorných a bujarých hospodských šarvátek jsou jedna věc. Bolestná. Daleko bolestnější je však poznání, že ani hlavní postavy nejsou živé. Meridiny pochyby smrsknuty na prosté konstatování „Nejsem připravená“ a její vztah s matkou nenese ani zdánlivé stopy autorského vhledu do tématu. Jejich dialogové výměny neslouží k jejich charakterizaci, postoje obou dam jsou ploché, nedostatečně motivované a postavy tudíž nezískávají příliš sympatií. Nejhůře dopadl Meridin otec, který by měl jako správný král oplývat moudrostí a ústřednímu duu dodávat rovnováhu, namísto toho však naplňuje stokrát omílanou škatulku hrubiánského a barbarského vůdce. Snad vůbec největším utrpením jsou ty typicky disneyovské hudební montáže. Ale abych jen nekřivdil, příběh jako takový je nastaven dobře a z některých jeho částí zkrátka je cítit pixarovský fištrón. Pixar sám sebe nezklamal pouze ve vizuální kategorii, což není žádným překvapením. 5/10 ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Prešiel rok a tak tu znova máme precíznu prácičku z dielne štúdia Pixar. A znova sa jedná o niečo, čo je na poli rozprávok a animovaných filmov pomerne originálne a jedinečné. Ústredným motívom je, pomerne prekvapivo, vzťah matky a dcéry. Keď si spomeniete na Ako vycvičiť draka od Dreamworks, tu sa objavoval podobný motív, teda vzťah hlavnej postavy a jej otca. DeBlois však tento vzťah zakomponoval len ako jednu z viacerých bočných dejových línií, zatiaľ čo Rebelka ho berie ako primárny a stavia na ňom. A rozhodne sa jej to darí! Príbeh je krásne mytologický, potešili ma narážky na staré mýty o posvätných miestach v lese a prekliatych smrteľníkoch bažiacich po moci. Vzťahy a charaktery medzi postavami sú vykreslené na jednotku, a aj keď je hlavnou postavou princezná, myslím, že sa pri tejto rozprávka zabavia takmer všetky deti bez rozdielu. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Rebelka u mě neprohrává kvůli disneyovským klišé, spoustě z nich se úspěšně vyhýbá. Prohrává díky překotnosti. Pohybu, sdělení, prožitku. Pixar u mě vždy bodoval i díky klidu hraného filmu, bohužel, osmdesátiletá slapsticková tradice hollywoodských animáků se zásadou "vždy se musí všechno neustále hýbat, jinak to není animovaný film", tentokrát Rebelku a Pixar pohltila také. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • Původně měla titulní roli princezny Meridy namluvit Reese Witherspoon, ale kvůli časové zaneprázdněnosti musela roli odmítnout. Místo ní postavu namluvila skotská herečka Kelly MacDonald. (Greg)
  • Film se stal nejdražším snímkem v historii studia Pixar. Jeho rozpočet se vyšplhal na 210 000 000 amerických dolarů, čímž překonal o 10 000 000 amerických dolarů rozpočty snímků Toy Story 3: Příběh hraček (2010) a Auta 2 (2011). (Dlee)
  • Film se měl původně jmenovat The Bear and the Bow. (adamc)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama