Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Bill Maher mi je hodně nesympatický (se svym nucenym smíchem) a jeho snaha ukázat to, co chce ukázat (že náboženství je nesmysl atd.) bohužel vyznívá planě, když se na to ptá třeba řidičů trucků v kapli postavené z kamionu na odpočívadle někde na dálnici. Diskutuje s nevhodnými osobami, kteří nedokáží dostatečně argumentovat a tak plácají hovadiny, jak jinak. Samozřejmě, jak by také mohli nějaký vidláci argumentovat, když i zkušení knězi a církevní představitelé se dají nachytat. Je to proto, že bible se zcela očividně NEDÁ NIJAK LOGICKY vysvětlit! (o což se Bill neúspěšně snaží) Dá se volně interpetovat a to je samozřejmě kámen úrazu, každej debil si z ní vybere, co se mu hodí. Bible si každou chvíli protiřečí, je složená z více částí, každá je jinak stará, byla mnohokrát upravována, bylo dohadováno, co do ní patří a co ne a takle by se dalo pokračovat fakt dlouho...! (Proto má Bill po ruce neustále argumenty) Tihle lidé věří v boha (možná až na toho magora s botama od Lizards) a Bill jim chce logicky zdůvodnit, že to je nesmysl. Jenže jak to udělat? Logicky to vysvětlit nejde, protože když někdo věří v boha, tak si na něj s logikou nikdo nepřijde. __ Bill má velmi dobrej záměr, uvítal bych víc dokumentů o hlouposti světových náboženství a o hrůzných činech, která jsou dodnes páchána ve jménu nejrůznějších bohů, ale tentokrát to nevyšlo. Bill se (neúspěšně) pokusil ukázat pár lidem, že se s vírou pletou, natočil to a pustil to do kin. Ale poučné to není a zábavné taky ne. Dokument nic nového nepřinesl, nic co bych už nevěděl a už se o tom nepřesvědčil. Za co jsem hodně rád je fakt, že se podíval i na scientology a mormony. Nesrovnatelně větší přinos má ale dokument Jesus Camp s tou odporně tlustou krávou, co si chce vytrénovat křesťanské fanatické sebevrahy, protože děti jsou přece tak ovlivnitelné... ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Jako přehlídka výstředních fanatiků je to zábavné. Bill Maher má podle mě ale na víc, než jen sarkastické stírání náboženských fundamentalistů. Dokument se nesnaží opačně smýšlející lidi (věřící v jakkoli absurdně znějící šílenost) pochopit, ale dělá si z nich pouze srandu - což je asi tak to nejjednoduší, co jde udělat. I ty otázky mohly být sofistikovanější a Maherovy argumenty trochu silnější. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Sám seba by som nazval beznádejne stratenou ovečkou. Podobne ako moderátor som v detstve povinne a "rád" chodil do kostola. S rokmi pribúdali otázky na ktoré nepoznám odpoveď ani dnes a tak sa postupne stal z "veriaceho" ateista. I podľa mňa sú veriaci iba hlúpe stádo, ktoré manipuluje vždy ten, čo vodu káže a víno pije. Všetka tá noblesa , luxus a neskutočné majetky je vo veľkom rozpore s ich učením. Čím viac o cirkvi viem, tým viac ju nenávidím. Nemyslím len minulosť - upaľovanie, vraždenie, križiacke výpravy, ale i súčasnosť. Zneužívanie detí, hrabanie majetku, falošnosť...Existujú stovky náboženstiev, stovky bohov a každý verí v toho svojho. Koľko veriacich vošlo počas 2. svet. vojny do koncentračných táborov, neskôr gulagov a koľko ich vyšlo? Ani jeden,,,, ak, tak len hlupák. Kto sme, odkiaľ sme , ako vznikol život, to sú otázky na ktoré asi nikdy nepoznáme odpoveď. Dokument je robený zábavnou formou a je na čom sa baviť. Jeden blbec väčší než druhý...80%. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Manipulativní prasárna, která mě ovšem strašně bavila. Nehodnotím obsah. Bill Maher se snaží zpochybnit všechno a sám je neuvěřitelně radikální. Zvláště posledních 5 minut dokumentu hodně uškodilo. Ono totiž více než dokument o náboženství se jedná o vtipné pošťouchnutí do několika velmi ožehavých témat, což je naprosto bez diskuze kladem. Navíc to i zde mnoho diskuzí vyvolalo - další klad. Se spoustou nnázorů Billa Mahera nesouhlasím (vlastně možná s drtivou většinou) a jeho "dokument" je značně značně manipulativní. Ale je neuvěřitelně vychcaný, zábavný a dojem udělal. To nepochybně. Víra má klady, ale útápí jí zápory a ty nám Maher ukazuje a šikovně. Škoda jen, že Maherovi nedocházejí základní věci. Natočené je to božsky a já i jako kritik všech jeho argumentů jsem se pobavil. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Věřící: "Bůh vás slyší, kdykoli to opravdu potřebujete." Bill Maher: "Pokud Santa Klaus dokáže objet všechny domy na světě..." Věřící: "Já na Santu nevěřím." Bill Maher: "No ještě aby, je to absurdní, aby jeden člověk dokázal obletět všechny komíny na světě a hodit do nich dárky… ale když jeden člověk slyší všechny prosby, to je něco jiného...". Jak tvrdil Seneca mladší: “Náboženství je shledáváno prostým lidem jako pravda, vzdělaným lidem jako lež a vládnoucí vrstvě jako užitečnost.” ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Bill Maher je členem „The Reason Project“, charitativní organizace, která se snaží o šíření vědeckých fakt a sekularismu ve společnosti. (kiddo)
  • Bill Maher se nechal slyšet, že považuje náboženství za poruchu myšlení, která lidi odvádí od skutečně podstatných věcí v životě. (Krissty)
  • V souvislosti s příjezdem papeže Benedikta XVI. do USA v dubnu 2008 se Maher postaral o pořádný skandál, když o papeži ve svém pořadu Real Time prohlásil: „Dámy, je svobodný, býval to nácek a nosí divné klobouky.“ Vášnivá odezva pravicových médií a věřící veřejnosti ho přiměla k „omluvě“: „Už nikdy ten vtip s náckem neudělám, protože odvádí pozornost od toho, co jsem se opravdu snažil říct. A to, že kdyby se zjistilo, že vedoucí firmy zaměstnává tisíce lidí, co zneužívají děti, skončil by ve vězení. Pokud máte pár stovek příznivců a někteří z nich zneužívají děti, tak jste hlava sekty. Když jich máte miliardu, tak jste papež.“ (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama