foto

Kanye West

  • nar. 8.10.1977 (38 let)
    Atlanta, Georgia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kanye West je americký rapper, spevák, producent a herec. Narodil sa v Atlante, Georgia, USA, kde žil so svojimi rodičmi. Keď mal tri roky, jeho rodičia sa rozviedli a on sa so svojou matkou presťahoval do Chicaga. Jeho otec Ray West bol členom revolucionárskej organizácie Black Panthers. Dnes je kresťanským zástupcom. Jeho matka Donda West bola profesorka angličtiny na Clark Atlanta University a predsedníčka oddelenia anglického jazyka na Chicagskej štátnej univerzite, než začala pracovať ako jeho manažérka.

Navštevoval hodiny umenia na akadémii umenia v Chicagu a tiež na Chicagskej štátnej univerzite, ale kvôli sústredeniu sa na jeho hudobnú kariéru vysokú školu nedokončil.

Je držiteľom 49 ocenení zo 161 nominácií, vrátane cien Grammy. Spolupracoval s rapperom Jay-Z a produkoval hudbu pre umelcov Alicia Keys, Ludacris či Janet Jackson. Vedie aj vlastnú nahrávaciu spoločnosť GOOD Music. V roku 2008 bol označený hudobnou stanicou MTV ako MC číslo 1.

Kanye je ako herec málo známy. Zahral si iba malé vedľajšie úlohy vo filmoch ako STATE PROPERTY 2 (2005) alebo GURU LÁSKY (2008).

Matúš "Sufferer" Franko

Herecká filmografie

2013 Zprávař 2 - Legenda pokračuje
2012 Cruel Summer
2011 Černá mamba
2009 Alligator Boots (TV film)
Bylo, nebylo
Cleveland show (TV seriál)
2008 Guru lásky
2007 Kanye West ft. Dwele - Flashing Lights
2005 Ve vlastnictví státu 2: Krev v ulicích
2004 Vincentův svět (TV seriál)

Dokumentární

2015 Daft Punk Unchained
2014 Mobilize
2013 Made in America
Mademoiselle C
Our Vinyl Weighs a Ton: This Is Stones Throw Records
12-12-12
2012 Michael Jackson: Bad 25
12-12-12: The Concert for Sandy Relief (koncert)
2008 Hotel Gramercy Park
Proboha!
2007 Beef 4
Concert for Diana (koncert)
Live Earth (koncert)
2006 Ohio Players
Russell Simmons' Hip-Hop Laws of Success
September in Brooklyn: Making of 'Block Party', The
2005 American Express Jam Sessions (koncert)
Block Party
John Legend: Live at the House of Blues (koncert)
MC: Why We Do It, The
2004 Jay-Z: Americký raper
1997 VH1 Storytellers (TV seriál)

TV pořady

2015 GRAMMY Awards 2015 (TV pořad)
Jak jsem se stal ženou (TV pořad)
Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The BRIT Awards 2015 (TV pořad)
2015 Billboard Music Awards (TV pořad)
2015 MTV Video Music Awards (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2013 MTV Video Music Awards 2013 (TV pořad)
Skutečnost nebo kouzla (TV pořad)
2011 Kourtney & Kim Take New York (TV pořad)
2010 MTV Video Music Awards 2010 (TV pořad)
2009 BET Awards 2009 (TV pořad)
Grammy Awards 2009 (TV pořad)
Jay Leno Show, The (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2009 (TV pořad)
2008 Grammy Awards 2008 (TV pořad)
MTV Europe Music Awards 2008 (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2008 (TV pořad)
2008 American Music Awards (TV pořad)
2007 Držte krok s Kardashians (TV pořad)
2006 MTV Video Music Awards 2006 (TV pořad)
The BRIT Awards 2006 (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Napálené celebrity (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
Show Sharon Osbourneové (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
2000 MTV Cribs (TV pořad)
1999 Total Request Live (TV pořad)
1998 CD:UK (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Later with Jools Holland (TV pořad)
1991 E! News (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Madonna - Bitch I'm Madonna ft. Nicki Minaj (hudební videoklip)
Rihanna ft. Kanye West & Paul McCartney - Four Five Seconds (hudební videoklip)
2014 Kanye West ft. Paul McCartney - Only One (hudební videoklip)
2013 Kanye West - BLKKK SKKKN HEAD (hudební videoklip)
Kanye West ft. Charlie Wilson - Bound 2 (hudební videoklip)
30 Seconds to Mars: City of Angels (hudební videoklip)
2012 Kanye West ft. Big Sean, Pusha T, 2 Chainz - Mercy (hudební videoklip)
Nicki Minaj - Come On A Cone (hudební videoklip)
2011 Kanye West ft. Jay-Z - Otis (hudební videoklip)
2010 Kanye West - Coldest Winter (hudební videoklip)
Kanye West ft. Teyana Taylor - Dark Fantasy (hudební videoklip)
Kanye West - POWER (hudební videoklip)
Kanye West - Runaway (hudební videoklip)
Kid Cudi ft. Kanye West - Erase Me (hudební videoklip)
2009 Drake ft. Kanye West, Lil Wayne, Eminem - Forever (hudební videoklip)
Jay-Z feat. Rihanna & Kanye West: Run This Town (hudební videoklip)
Kanye West ft. Kid Cudi - Welcome To Heartbreak (hudební videoklip)
Kanye West ft. Mr Hudson - Paranoid (hudební videoklip)
Kanye West ft. Young Jeezy - Amazing (hudební videoklip)
Keri Hilson ft. Kanye West, Ne-Yo - Knock You Down (hudební videoklip)
2008 Estelle ft. Kanye West - American Boy (hudební videoklip)
Kanye West ft. Chris Martin - Homecoming (hudební videoklip)
Kanye West - Good Morning (hudební videoklip)
Kanye West - Heartless (hudební videoklip)
Kanye West - Love Lockdown (hudební videoklip)
2007 Kanye West - Can't Tell Me Nothing (hudební videoklip)
Kanye West ft. T-Pain - Good Life (hudební videoklip)
Kanye West - Stronger (hudební videoklip)
2006 Johnny Cash: God's Gonna Cut You Down (hudební videoklip)
Rhymefest ft. Kanye West - Brand New (hudební videoklip)
2005 Kanye West: College Dropout - Video Anthology (hudební videoklip)
Kanye West - Diamonds From Sierra Leone (hudební videoklip)
Kanye West ft. Jamie Foxx - Gold Digger (hudební videoklip)
2004 Kanye West - Jesus Walks (hudební videoklip)

Režijní filmografie

2012 Cruel Summer

Hudební videoklipy

2010 Kanye West - Runaway (hudební videoklip)
2005 Kanye West: College Dropout - Video Anthology (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace