Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Manipulativní prasárna, která mě ovšem strašně bavila. Nehodnotím obsah. Bill Maher se snaží zpochybnit všechno a sám je neuvěřitelně radikální. Zvláště posledních 5 minut dokumentu hodně uškodilo. Ono totiž více než dokument o náboženství se jedná o vtipné pošťouchnutí do několika velmi ožehavých témat, což je naprosto bez diskuze kladem. Navíc to i zde mnoho diskuzí vyvolalo - další klad. Se spoustou nnázorů Billa Mahera nesouhlasím (vlastně možná s drtivou většinou) a jeho "dokument" je značně značně manipulativní. Ale je neuvěřitelně vychcaný, zábavný a dojem udělal. To nepochybně. Víra má klady, ale útápí jí zápory a ty nám Maher ukazuje a šikovně. Škoda jen, že Maherovi nedocházejí základní věci. Natočené je to božsky a já i jako kritik všech jeho argumentů jsem se pobavil. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Učinit z tohoto povinnou součást školských osnov, prosím pěkně. Děkuji, Pán Bůh vám to oplatí na dětech. Maher se vyblbnul, sem tam se i na něco přeptal a výsledek byl prakticky vzato předem dán. Svobodný duch s kritickým přístupem k ,,faktům", jedinec schopný dedukce i indukce, si vyrazil na pokec se spirituálními zoufalci. Jak to asi tak mohlo dopadnout. Zjevná imbecilita veškerého opia lidstva vyplyne na povrch nejlépe při srovnání myšlenek člověka, který se dobrovolně zbavil oné berličky věčné naděje s někým, kdo trvá za každou cenu na sebevětších hovadinách, protože jinak by nemohl vydržet onu zodpovědnost absolutní svobody a absenci záchranné čety před nicotou. Jedinou výčitkou bych si dovolil metnout směrem k hlavnímu protagonistovi. Kreacionismus popírá snad až příliš směle, já mám totiž pocit, že souseda nevycizelovala evoluce, alebrž byl stvořen Mufem z produktu hovniválova, mentál přičinlivej, otravnej. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Osobně bych v tomto dokumentu nechtěl vystupovat a být na pospas tomu "ironickému moderátorovi, který v každém vidí idiota"... Přesto, jsou zde myšlenky a otázky, které bych sám položil a sám jsem je také někdy položil a výsledek byl podobný jako v samotném dokumentu. Lidé prostě věří a vše ostatní je nezajímá, vy nevěříte a oni proto vidí svou víru výše. Celé je to postavené na velkém počtu náboženství, které jsou jsou "náhodou" hrozně podobné a stojí prakticky na identických základech. To nejhezčí je na dokumentu samotný paradox, kdy vědec obhajuje náboženství, kdy věřící využívá vědu a tak dokola. Celý tento kolotoč našeho světa a protínání víry a ateismu působí velmi současně a chvílemi i smutně. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Jako přehlídka výstředních fanatiků je to zábavné. Bill Maher má podle mě ale na víc, než jen sarkastické stírání náboženských fundamentalistů. Dokument se nesnaží opačně smýšlející lidi (věřící v jakkoli absurdně znějící šílenost) pochopit, ale dělá si z nich pouze srandu - což je asi tak to nejjednoduší, co jde udělat. I ty otázky mohly být sofistikovanější a Maherovy argumenty trochu silnější. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem ve spoustu nadhledu a dostal jsem demagoga z druhé strany barikády. Je škoda, kolik účelovosti Bill Maher nabídl. Celé to na mě působilo, jako když poměrně inteligentnímu dítěti seberete hračku a ono se vám za to rozhodne šeredně pomstít. Podobného závěru, který dokument nabízí, mohl autor s tupějšími hranami dosáhnout i bez toho, aby na hloupé a nepřipravené lidi sypal promyšlené a účelové otázky. Vytýká nepravdu a dovolí si jako fakt položit jeden úhel pohledu. (Gen homosexuality mě vyloženě nasral.) Tady máte jednu pravdu, tu správnou. Prdíme na to jak je ten závěr kontroverzní, což je u racionalisty dost smutný. Ne že by o tom nevěděl, ale prostě by jeho prodávaný pohled na věc nebyl tak ,,čirý a jednoznačný''. Říká, že mu jde o to pochybovat, zbořit jistotu. Většinu dokumentu se toho absolutně nedržel a jen se posmíval a odsuzoval, účelově. Ten pán ani nechtěl poslouchat, jinak by si nevybíral tak tupé oponenty, kterým věčně skákal akorát do řeči. On šel do tohohle mokumentu aby sám soudil. O to víc mě rozčiluje, že jeho pohled na věc vlastně, umírněněji, zastávám. Ale stydím se za způsob jeho argumentace. Nehodnotí duši náboženství, nezmiňuje vše podstatné ani pozitivní. To bych si v diskuzi prostě nedovolil. Vyděluje pouze nesmyslnosti, faktologické blbosti a chyby. Hodnotí organizaci, instituce. Vytýká lidem lidství a říká tomu náboženství, což je špatně. Jedinej, kdo měl hlavu na svém místě byl ten kněz-samorost ve Vatikánu. K tomu by si měl Bill Maher přihlásit jako padavan a přestat k tématu přistupovat jako uražený dítě co dostalo mokrý vysvědčení a rozšlápl mu ho kněz. Jsem více méně ateista, lidi, které zapojil do snímku můžu šmahem skoro všechny odsoudit. Ale na tu drzost, kterou si dovolil shrnout na konci a to stylem, že to vyplývá z předchozího nabídnutého materiálu, tak na tu se zhnusením plivu. Každej není takovej silák, Bille. A nebezpečnejch hlupáku je všude spousta i bez náboženství. Čim víc nad tím zpětně přemýšlím, tim víc mě jeho manipulace připomíná kosmos, proti kterýmu tak brojil. Navíc etnocentrismus jako prase. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)
  • Bill Maher je členem „The Reason Project“, charitativní organizace, která se snaží o šíření vědeckých fakt a sekularismu ve společnosti. (kiddo)
  • V souvislosti s příjezdem papeže Benedikta XVI. do USA v dubnu 2008 se Maher postaral o pořádný skandál, když o papeži ve svém pořadu Real Time prohlásil: „Dámy, je svobodný, býval to nácek a nosí divné klobouky.“ Vášnivá odezva pravicových médií a věřící veřejnosti ho přiměla k „omluvě“: „Už nikdy ten vtip s náckem neudělám, protože odvádí pozornost od toho, co jsem se opravdu snažil říct. A to, že kdyby se zjistilo, že vedoucí firmy zaměstnává tisíce lidí, co zneužívají děti, skončil by ve vězení. Pokud máte pár stovek příznivců a někteří z nich zneužívají děti, tak jste hlava sekty. Když jich máte miliardu, tak jste papež.“ (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama