Reklama

Reklama

Legenda o sovích strážcích

  • USA Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (více)
Trailer 2

Hlavní postavou je mladý soví kluk Soren, který je okouzlen historkami svého otce o strážcích Ga’Hoolu - mýtické skupině okřídlených bojovníků. Ti bojovali proti zlým Čistým, jak si sami říkají, ve velké bitvě za záchranu všech druhů sov. Zatímco Soren sní o tom, že jednoho dne se přidá ke svým hrdinům, jeho starší bratr Kludd se té představě jen vysmívá a touží jen po lovu, létání a být otcovým oblíbencem místo Sorena. Kluddova žárlivost má ale hrůzné následky - oba soví sourozenci vypadnou z hnízda na vrcholu stromu přímo do spárů Čistých. Teď je na Sorenovi, aby se pokusil o odvážný únik s pomocí dalších mladých soviček. Společně letí přes moře i skrze mlhy, aby našli Velký strom - domov legendárních sovích Strážců Ga’Hoolu, jenž jsou jedinou nadějí na vítězství v bitvě proti Čistým a na záchranu sovích království. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (776)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nádherná vizuálna bomba, kde je premakaný každučký detail. Tvorcovi sa naozaj vyhrali a výsledok je pastvou pre oči. Problém nastáva, keď úvodné nadšenie trochu opadne a začne vás zaujímať príbeh. Ten je pre mladších divákov a hlavne deti, dosť ťažko stráviteľný. Tých sov a vtákov je v príbehu veľa a sú si podobné, to je výčitka od tých mladších a ja som postrehol totálnu absenciu humoru, čo je pre animák dosť neobvyklé. Ťažko povedať pre akú vekovú kategóriu film doporučiť, ale som si istý , že deti až tak neohúri. Výsledok je pre mňa taký kostrbatý a musím , hoci nerád, priznať sklamanie. Jeden z mnohých filmov, ktoré sa utopili vo vlastnej vizuálnej dokonalosti. Ale pekné to je, to sa musí nechať...60%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem si to trošku proležet hlavou. Zack Snyder stvořil nádherný animák, parádně se na něj kouká, animace je neskutečná, ale je to až moc bláznivý. Vždyť dojem na mě mají udělat soví strážci, soví princezny a králové, soví panoši a soví rytíři. Netvrdím, že sovy nemají hezký kukuč, ale je to prostě hrozně divný. Psi nebo kočky ještě fungujou ale abych fandil sovám, to už se mi zdá dost přehnaný. Nakonec ale hudba parádní a závěrečná scéna fantastická. Přes divný, i když svým způsobem epický nápad, je to nádherný animák. Tak nádhernou animaci jsem snad ještě neviděl. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Bojím se bojím, že kdybych si hodnocení nechal trochu proležet v hlavě, vytratila by se (maximálně) jedna hvězdička. Zážitek z kina to rozhodně byl, to Snyderovi nikdo nevezme, protože na ty zpomalené záběry, na ty on je prostě machr. Dalším velikým plusem je povedená stylizace a celkový vizuál animovaného snímku jako takového. Jednou mi blesknul hlavou podobný výlet na Pandoru, tak výtečně barvičky působí. Ale s mínusy je to už horší: od často nepřehledných soubojových scén (na velkém plátně), přes občasnou nudu (zíval jsem dost), až po několik postav, které by šli z finální verze klidně odstranit. Vzhledem k tomu, že jsem něco podobného čekal, dále protože akce naplnila má očekávání, a že několik bombastických scén ve spojení s hudbou funguje výborně, jsem dnes "hodný" a s verdiktem jdu vysoko. Výš, než správně velí rozhodné oko kritika. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Subjektivně za plný počet, zdravý rozum ale velí s tou poslední hvězdičkou šetřit. Legenda o sovích strážcích je technický skvost (u Snydera naprosto samozřejmost, přesto nepřestává fascinovat) a emocí má na rozdávání. Metafora na druhou světovou funguje, bratrovražedný konflikt posouvá film daleko od rodinného filmu... A je strašná škoda, že zbytečné množství dětinských fórku jej tam zase vrací. Nebýt těchto úliteb dětskému divákovi a mít tak hodinu (klidně i víc) stopáže navíc, byla by Legenda o sovích strážcích monumentální. Takhle je "POUZE velkolepá. Třetí prostor je fascinující. Sovy jsou jako živé. A Host of Seraphim už dlouho neznělo tak dobře... ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Odhadovať každú nanovo narafičenú kulehu od Snydera je už od zhliadnutia jeho "Úsvitu" k_r_v_k_ obtiažne, ale nech - povedal by kamoš - mne tieto chameleónske návyky až tak neprekážajú pretože v prípadoch kedy sa príbehové línie začnú nadbytočne pretínať, resp. uberať do slepých koridorov ("300") sa skoro vždy čiastočne ukojím pompézne vycizelovanou formou. História pokračuje. Po príchode "Strážcov" z mäsa a kostí, u ktorých môžme zcela bez pochýb konštatovať, že sa jedná o jednu z najradikálnejších a zároveň najopojnejších komiksových adaptácií za posledné roky, prilietavajú strážcovia soví, ktorí sa nás síce snažia uchlácholiť vizuálne vypiplanou animáciou, ale kvôli fabulačnej roztrieštenosti sa pre svoju predlohu stávajú skôr zahanbujúci. Skáče sa "od buka do buka", najskôr biblické báchorky, potom rasová neznášanlivosť, až po namáhavé vzkriesenie niktoša; do toho mišung detinskosti, dospeláckosti a rodinkárstva. Takmer nič z toho nie je dotiahnuté do prijateľnej polohy, pozornosť udržuje iba akosi zvláštne do deja vťahujúca atmosféra epického rozprávania a právom - už vyššie spomínaný - vychvalovaný vizuál. V hokejovej terminológii by som to označil za potupnú prehru po predĺžení, bod je doma, ale v kabíne koluje sklamanie, keďže väčšina počítala s trojbodovým viťazstvom. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (15)

  • Tečky (flecks) jsou v knihách popisovány jako kovové fragmenty, které pokud jsou ve velkém množství a dostatečné blízkosti narušují navigační schopnosti ptáků a působí psychickou poruchu známou jako „shattering“ (roztříštění – konkrétně předžaludku, kterému v knihách sovy připisují velký vliv na psychiku), která se projevuje zmateností, emoční nestabilitou a potížemi s rozlišováním reality, nicméně většinou nezpůsobují trvalé poškození). Obvykle jsou popisovány jako fragmenty tvořené magnetizovaným železem (hrdinové je často neutralizovali zahřátím na vysokou teplotu, která způsobuje demagnetizaci), nicméně v knihách zároveň vykazují teratogenní (působící vrozené vady) a mutagenní vlastnosti (přičemž někdy jsou vyvolané mutace dokonce prospěšné), což naznačuje, že jsou zároveň radioaktivní. Může se tedy jednat například o slitinu železa a uranu (která zachovává feromagnetické vlastnosti železa, uran je sám o sobě pouze paramagnetický). (vojtaruzek)
  • Jedná se o první animovaný film, který režíroval Zack Snyder. (LEGACY)

Související novinky

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

23.10.2011

„Otec filmových X-Men“ momentálně natáčí triky nabité fantasy dobrodružství Jack the Giant Killer. Pak chtěl v žánrových vodách zůstat s remakem kultovního Excaliburu Johna Boormana, ale studio… (více)

Kdo se ujme Supermana?

Kdo se ujme Supermana?

06.10.2010

Kandidátů na režii nového Supermana byla spousta (Tony Scott, Darren Aronofsky...), nakonec ale studio Warner podepsalo smlouvu se Zackem Snyderem. Je to překvapivý tah, zejména když přihlédneme k… (více)

Kdo zastaví 3D šílenství?

Kdo zastaví 3D šílenství?

04.02.2010

Asi až diváci, kteří se někdy v blízké či vzdálenější budoucnosti tímhle fenoménem nasytí a přinutí Hollywood, aby se nesnažil servírovat jim všechno trojrozměrně. Nebudeme se vracet k tomu, kdo to… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Reklama

Reklama