Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (798)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Stará oldschool " kovbojka " . Sentiment ma po rokoch zasiahol do srdca, mocno ukolísaný plazivými tonmi saxofonu, ktoré sa objavili v snád každom filme tamojšej doby. Vždy si ma podmanili ' parťácke- buddy- filmy, kde jeden bol ten " polite " a druhý outsider, okorenené cinickým humorom: " No, já jsem tak slabej. " " Aby ne, když Ti vaří tvoje žena. " a na koniec správna bitka so správnymi kecami, ako to bolo v 80- ich rokoch zvykom, film pekne natiahnuť. A nedajbože, aby divák opustil sedadlo kina, čo i len na minútu sa ísť vyšťať, a tak oželel svojich 12 Kčs :) P. S. A Gary Busey hrá tích grázlov snád doteraz.... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Klasika. Dúfam, že nezapadne prachom a bude klasikou aj pre ostatné generácie, pretože si to zaslúži. Gibson/Glover sú proste skvelá kombinácia, hlavne Danny svojou povahou senilného policajta ma proste dostal. Pomer komédie a akčnosti sadol parádne. Dokonalé hlášky, výborná akcia, síce hollywoodsky koniec, ale buďme radi, pretože to by sme sa potom nedočkali ďalších skvelých pokračovaní. 100%. ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Smrtonosná zbraň“ je klasika, které se žádná pokračování nevyrovnala. Mel Gibson, Danny Glover, Richard Donner a Shane Black – právě tihle mužové se zasloužili o to, že je „Lethal Weapon“ briliantem bez jediného kazu a to nejen v rámci žánru buddy-movies! Povedlo se jim definovat jak má taková nesourodá dvojice policistů vypadat - ovšem jejich duo Riggs-Murtaugh nasadilo laťku ostatním tvůrcům neskutečně vysoko. Nechce se mi rozepisovat o tom, proč je „Smrtonosná zbraň“ tak skvělá, absolutní hodnocení (které dávám jen výjimečně) mluví jasně – pět hvězdiček si zaslouží scénář, režie, kamera, herci, tempo, atmosféra. Na nejvyšším stupínku pro mě ovšem stojí báječně vyšinutý Mel Gibson a jeho Beretta 92F. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nehorázná pytlovina s řídkým scénářem a tunami podivných replik, která ale v hereckém balení Glover-Gibson vyznívá až neuvěřitelně zábavně, lehce, přirozeně a originálně. Ačkoli jde o amalgám chlapáckých keců, akčních klišé a bezduchého humoru, souhra titulní dvojice povznáší Donnerův film o dvě třídy výš. Osobně mám nejradši scény z Murtaughovy domácnosti, které připomínají rodinný sitcom a báječně kontrastují s druhou tváří filmu – drsnou akční "detektivkou". Těžko si lze představit lepší akční relax než právě Smrtonosnou zbraň: je nenáročná, bezduše vtipná a rozkošně klišovitá. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Většina hollywoodských policejních filmů v sobě nezapře, že se vyrábějí v jedné továrně. Ne každý má ale natolik výraznou ústředí dvojici. Vymyslel je Shane „Poslední skaut“ Black, za úkol jim dal rozprášit gang distributorů drog. Kombinace brilantní krimi a výborné komedie spojuje dvojici detektivů, kdy jeden byl na pokraji toho, že si ustřelí palici a druhý už pomalu spřádal plány na důchod. Svižné akční momenty téhle dvojky se tak díky bohu střídají s mile lidskými situacemi. A to povznáší kousek zručného Richarda Donnera (škoda, že režii už zřejmě definitivně pověsil na hřebík) nad pětadevadesát procent podobných kousků. Vyšinutý Martin Riggs, na kterém se vyřádila vietnamská zkušenost a tragická smrt manželky (ve dvojce se šikovně dozvíme, jak to vlastně bylo) a jeho mírumilovný černošský parťák Roger Murtaugh tak vytvořili model, který pojí jasně charakterizované postavy s jednoduchým příběhem, plným akce a humoru. Moc rád jsem se k nim po dlouhých letech vrátil. „Tak na tohle už jsem starej.“ ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • Na začátku závěrečné scény, kdy Riggs (Mel Gibson) vyzývá Joshuu (Gary Busey) na souboj, má košili i vlasy suché. V dalším záběru má však košili i vlasy dokonale promočené. (fifas2)
  • Ve scéně, kdy se Murtaugh (Danny Glover) a Riggs (Mel Gibson) seznamují v podzemní garáži a následně nasedají do auta, má Riggs v každém záběru jinak ohořelou cigaretu. (Geralt z Rivie)
  • Do role Joshuy byl přijat Gary Busey, protože producenti hledali někoho velkého a hrozivého, kdo by byl dobrým soupeřem pro Mela Gibsona (Riggs). Busey také díky této roli znovu nastartoval svou kariéru. (HellFire)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama