Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (798)

kinej 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších akčních filmů 80. let. Jednička ja super, ale zástávám názor, že dvojka i trojka je lepší. Na těchhle filmech jsem vyrostl, mám je všechny rád, ale kdo ví jestli by první díl, bez pokračování neupadl do zapomění. Scénárista vytvořil skvělé věrohodné duo a skvělý je tak hudební doprovod Michaela Kamena, který dodal filmu něco z jeho jedinčnosti. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších akčních filmů 80. let. Vztah šíleného Gibsona se zdánlivě již starým a usedlým Gloverem je někdy tak dojemný, že vhání slzy do očí. Rigs je opravdu ze začátku mimo a úplně šílený, Gibson v tomto ohledu podává úžasný herecký výkon. Jen mi připadlo, že by se na jeho místo ještě více hodil Bruce Willice, ale je to jen osobní představa "kdyby ...". Film je dost striktně rozdělen na dvě části, první - seznamovací kriminálka, mírně komediální, hodně šílená, druhá část je pak už jen perfektní akční jízda, která nenechá vydechnout diváka až do samého konce. Mám dojem., že se Bay ve svým "Mizerech" tímto filmem hodně inspiroval a ze vztahu této dvojice si hodně přebral. Scéna v poušti je v akčních filmech absolutní špička, od této chvíle již divák nevydechne. Humor ustoupí kruté akci, film si s divákem rozhodně nebere servítky. Závěrečná bitka Gibson vs Busey na trávníku Glovera je naprosto úžasným vyvrcholením. Perfektní film naládovaný snad vším, čím má správný akčňák být ... akce, střelba, hlášky, humor, dobrý scénář, výborné postavy ... prostě špička! ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Oproti dalsim dilum neni jednicka zas takova komedie a je to proste prvni dil, takze chvily trva, nez se hlavni dvojka da dohromady. Navic Gibson tady nez nejakyho frajera spis pripomina opravdu magora. Nicmene proste dvojka Glover - Gibson je jedna z nejlepsich v dejinach filmu a bez nich by byl film polovicni. Jinak pribeh neni nic buhvijak slozityho, navic chybi nejaky vyraznejsi zaporaci, ale vse proste slape na vybornou, ze vseho nejvic je to krimi thriller, o akci neni nouze a par scen je fakt nezapomenutelnejch. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spolu so 48 hodinami osemdesiatková buddy klasika. Snímke, hoci sa nikdy nejednalo o moju srdcovku (zo "Smrtonosných" mám radšej predsa len pascu s Willisom) nemožno uprieť kvality. Ostatne, stoja za ňou Richard Donner, Joel Silver a Shane Black, v takej kombinácii to „asi“ akčné béčko byť nemohlo. Naprieč svižnou snímkou sa nesie silná atmosféra dusnej, letnej, džezovej noci. K tomu silní protivníci (Gary Busey a zapaľovač), nečakane fungujúca kombinácia humoru (dobrácky, rodinne založený starnúci policajt vs. mladý, samovražedný magor) s ako soľ v rane ostrými scénami, kde doslova strieka krv (šialená bitka na trávniku). Výborné dialógy, nestarnúca akcia, perfektné hlášky a napínavý scenár. Dvojka je možno ešte lepšia. Potom už to so sériou šlo dole vodou. Pri skromnom 15-miliónovom rozpočte skvelá celosvetová tržba 120 miliónov, takže dvojka prišla do dvoch rokov. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Prva cast stvordielnej serie ma zoznamila so sialenym Martinom Riggsom, ktory mal obrovske psychycke problemy kvoli mrtvej manzelke a nastastie spoznal svojho kolegu Murtaugha a jeho rodinu, ktori mu pomohli najst nielen zmysel zivota, ale aj on sam pomahol Murtaughovi hladat gang paserakov drog. Gibson je tu v ulohe, v akej ho mam najradsej, tu snad ani netreba komentar. Najoblubenejsia scena: skokan na streche a Gibson sa ho pokusa dostat odtial prec. Namiesto toho s nim skoci dolu a potom sa vystraseneho skokana opyta: ,,Chces si este raz skocit?" A podobnych humornych situacii je tu viacej. Proste Donner je macher... 14.11.2008 __________ Mel Gibson - (Martin Riggs) +++ Danny Glover - (Roger Murtaugh) +++ Gary Busey - (Joshua) +++ Mitch Ryan - (General Peter McAllister) +++ Tom Atkins - (Michael Hunsaker) +++ Steve Kahan - (kapitan Ed Murphy) +++ Darlene Love - (Trish Murtaugh) +++ Ed O´Ross - (Mendez) +++ Hudba: Michael Kamen, Eric Clapton +++ Producenti: Joel Silver, Richard Donner +++ ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • Podle slov producenta Joela Silvera byl první volbou pro režii Ridley Scott. Pro špatné vztahy se studiem Warner Bros se však do režisérského křesla nedostal. (ČSFD)
  • Pro co nejvyšší autenticitu byli k natáčení povoláni techničtí poradci a členové oddělení šerifa losangeleské policie, kteří úzce spolupracovali s režisérem i herci. (ČSFD)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama