Reklama

Reklama

Jezero smrti

Trailer

Steve chce vzít svou drahou polovičku, přítelkyni Jenny, na romantický víkend pryč z města k jezeru Eden. V panenské přírodě plánuje požádat Jenny o ruku. Setkají se tam však s partou mladých teenagerů, kterým se moc nelíbí, že jsou na jejich oblíbeném místě vetřelci. Steve se snaží nejprve o vyjednávání, ale zbytečně. Nebezpečný kolotoč hry o přežití se roztáčí ve chvíli, kdy partička ukradne jeho auto a potyčka skončí smrtí psa jednoho člena gangu. Skupinka v čele s psychopatickým mladíkem se rozhodne pomstít způsobem, který se vymyká normálnímu lidskému chápání. Hra na kočku a myš začíná. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 291)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ostrované vrací úder frantíkům, kteří na poli exploitation v poslední době neměli konkurenci. Děje se tak v tradičních kulisách hlubokého lesa, kam si vyrazí mladý pár na romantický víkend, přičemž neterorizuje upocený buran, nýbrž parta nevychovaných spratků. Děj podle jasného mustru narušuje několik působivých zlomů, výborná dvojice hrdinů, zvrácený šéf party s visáží hokejisty Jiřího Hudlera a hlavně neskutečný závěr, který celou beznaděj posouvá ještě dále. Některé momenty (trn, hrátky s ohněm, závěr) mě nutí jít na plný počet, ale mírná pachuť z mixu Frontiére(s) a Ils mě drží na čtyřce, byť hodně razantní. Jen tak dále! ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Hororům jsou občas vytýkány klišé a stereotypy, přestože jsou to právě ony, které posilují nevyhnutelnost událostí tím, že z pravidel a očekávání ani na moment nevybočí. Co se v jiných žánrech stává tisíckrát omletým schématem, je v hororu osudovostí. Tomu odpovídá koncept identifikace s postavami pozměňovaný v průběhu filmu – divák začíná jako klaďas (páreček), ale ve druhé půli se mění v ty, kdo mučí a ubližují, protože svým voyeuristickým zájmem prodlužuje utrpení obětí a film to o něm moc dobře ví. Leckdo u konce jistě zatouží vrátit se do pozice párečku a pomoct jim seřezat záporáky, jenže je pozdě. Musí to vytrpět s nimi. Něco jako když se vám přetrhne lano při bungee jumpingu. ____ Proč mám opět ten důvěrně známý pocit, že zatímco většina filmů nám bezostyšně lže a operuje s nereálnými hrdiny, jedině horory odpovídají skutečnosti. Zvláště pak současná oblíbená módní vlna anti-frankensteinovského hyperrealismu výhradně lidských monster. Ono je to velice ošidné, protože štáb se při natáčení nepochybně bavil – jako se to ostatně děje při každém natáčení, pokud tedy nerežíruje Kubrick, který dělal jeden záběr na 70krát –, ovšem nejzazší hmatatelné síle fikce to v dopadu kupodivu nikterak nebrání. Proto jsou horory herecky nejméně náročný žánr – protože odpovídají životu a herci nemusejí číst vykonstruovaný scénář a přebírat rejstřík akčních, melodramatických nebo oduševnělých hrdinů. Stačí jim sáhnout do podvědomí, do oblasti, kde mají nahrány odpradávna zafixovaný darwinistický kódy. ____ Ten film jistě potěší feministky, protože zjevně umísťuje středobod vyprávění do ženy. Chlap je zde slaboch a pouhý strůjce mučení – jak v rovině neschopnosti hrdinku chránit (přitom Michael Fassbender hrál ve 300), tak v rovině hlavních záporáků. ____ Zjevná je paralela s filmem This Is England. Jeden ze záporáků v něm dokonce hrál (Thomas Turgoose) a pouze se přesunul z role skinheada do role hixploitationera, burana mučícího bezbranné měšťáky. Vtip je v tom, že do obou rolí dorostl nikoliv vlastní vinou – tím, čím je, se stal díky špatnému sociálnímu zázemí, jinými slovy, když je fotr hajzl, je hajzl i dítě. Ostatně, jistě ne náhodou je hlavní hrdinka vychovatelkou dětí ve školce a nesporně i budoucí matkou. Celý film tudíž tematizuje koloběh dítě-puberťák-rodič a ptá se po bodu, kde se tento koloběh zvrtne a začne produkovat násilníky. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Horor, po jehož skončení se mi nechtělo dělat nic veselého, to je Eden Lake. Je to velmi dobře natočené, napětí se stupňuje v podstatě každou vteřinu a je zde i několik scén, které nejenže šokují, ale zamrazí vás z nich do morku kostí. Přesto nedávám maximální hodnocení ze dvou důvodů: 1) nesnáším když postavy dělají HODNĚ BLBÉ a nereálné věci, a v posledních minutách se mi tedy moc nezdálo, co hlavní hrdinka udělala; 2) dále pak nečinnost ostatních přihlížejících "útočníků v partě" v některých scénkách je také dost ujetá. Jsme jen lidi, tohle bylo fakt moc. Jedno dítě terorizuje - OK, ale celá banda? Hmm. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Tak takhle psychicky zle mi dlouho nebylo. Jaký otec, takový syn a takhle to dopadá, když je jeden těžce psychicky postíženej a kolem něj deset blbejch. To je hned vidět, že tyhle děti si odmalička nečetli Foglara a nenechali se jím inspirovat k dobrodružným hrám a životu plnému lásky, přátelství a tolerance. Je to sice přehnaný obraz, ale na druhou stranu je pravda, že tohle je problém, který pomalu nabírá na intenzitě a bude se jen obtížně řešit. Alespoň na chvíli dopřáli tvůrci diákovi potěšení v té malé závěrečné satisfakci, ale ...no nebudu spojlerovat. Posuďte a zamyslete se sami. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Velmi silně deprimující thriller. Zběsilost, strach v útěku v lese s Kelly Reilly, která zahrála výborně a táhne celý film s mladým Jackem O'Connellem (vůdce teenegerů) - bohužel jen dvě dobré postavy. Zběsilý útěk, kdy se divák otáčí za své záda a se silným závěrem (Kelly jsem to opravdu nepřál), kdy se EDEN LAKE stává hororem roku. Rok 2008 byl hororově slabší a tohle mělo "nejsilnější látku" ze všech hororů, proto zvedám na 4 hvězdičky. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Počas záverečných tituliek sa objaví ešte jedna scéna. (Jozef.Payfen)
  • V scéne, kde skupine mladých ľudí uteká pes za párom ležiacim pri jazere, majiteľ psa na neho volá menom feny Bonnie, pričom kamera pri ďalšom zábere odhaľuje, že je to pes. (brutale)

Reklama

Reklama