Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

Němi 

všechny recenze uživatele

Asi bych i tusil o co reziser usiloval, ac toho dosahl tak napul. 'Opijejici' atmosferu, fajn nedobovou hudbu, i jeden dva dobre herecke vykony do filmu dostal, osudovost a silne momenty temer vubec. Ke vsemu mu kameraman vsechno pokazil levnym tv-stylem, kdy i ta spina vypada navonene. Presto musim film ocenit. V mnoha smerech je krasne cynicky a podvratny. __ Knihu jsem necetl a v nahledu na film to dela asi jen plus. Budis trochu nepravem 4 hvezda za story, z ktere jsem znal jen nejzakladnejsi myslenku. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařila adaptace pro mě vcelku nudné a natahované knížky. Kdyby se film tolik nezaměřoval na casual sex, tak by to byl přepis dost doslovný (ale chápu, lidi se na něco do kina lákat musí). Herecké obsazení je super, Colin Firth ve spíše záporné roli překvapil, Ben Barnes (ačkoli není blonďák) do role Doriana padl jak prdel na hrnec. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak se člověk může štítit odrazu vlastní duše. Nebo taky o tom, jak to může dopadnout, když se naše chování nereflektuje v nás, ale v něčem / někom jiném. To vše navíc ve dvou osách; té hlavní, kde Dorianův příběh zachycuje známý obraz, a i té vedlejší, kde si lord Henry "vychová" společníka, jakým je on sám, než mu dojde, že Dorian ve své nelítosti zašel ještě dál. Tyto dva paralelní příběhy pak zabaleny do látky ala příběh napsaný Oscarem Wildem, který se ale kvůli snaze zavděčit se divákovi s předlohou v mnoha momentech rozchází (kdo viděl Othella, ví, že to pro Parkera není zas tak netradiční). Nicméně vizuálně je to hezké a obrazy a Colina Firtha ja ráda. ()

Skrk 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se těšil už delší dobu a čekal jsem vynikající film, který skvěle přenese Wildeovo mistrovské dílo na plátno. Jelikož to režíruje Oliver Parker (kterému se tak skvěle povedlo natočit další Wildeovo dílo "Jak je důležité míti Filipa"), film se povede. - Řekl jsem si naivně. Bohužel jsem se zmýlil. Hůř se to natočit nedalo: Vymýšlí si jen co se dá. Tím myslím, že z Doriana udělali "kurevníka", homosexuála (v knize to rozhodně nebylo tak okatý); nové postavy a např. nalezení Basilova těla WTF?). Kromě parádní atmosféry je bohužel film příšerně nudný - měl jsem co dělat, abych vůbec vydržel. Téměř konec (metro) a závěr bylo snad to nejhorší ve filmu. Oscar Wilde se musí obracet v hrobě! P.S. -> Ben Barnes je dřevo a Colin Firth v roli Henryho příšerně nesympatický. Ovšem má to i své světlejší stránky a tou je dokonalá atmosféra doby, kterou jsem si představoval. Takže alespoň něco. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

V Obrazu Doriana Graye se píše, že není větší hřích než vulgarita. Tenhle film je velmi vulgární. Vulgární na úrovni, že obraz musí na diváky doslova bafnout, aby se lekli, a vydávat chrčivé zvuky, aby bylo jasné, že s ním není něco v pořádku. A nevadilo by mi, že je o něčem úplně jiném, než byla předloha - že Wildeovu filozofii úplně vynechává a nabízí místo ní něco jiného, jednoduššího a povrchnějšího (třeba úplně chápu, že se soustředí na téma nestárnutí coby cesty k nesmrtelnosti, které je v knize na posledním bodě zájmu). Ale nahradit komplexní témata motivací typu "v dětství ho týrali" je prostě líné. Problém taky je, když se obsadí do hlavní role takové poleno bez charismatu, že šarmantnost Graye pro ostatní nedává smysl. Nebo že kvůli efektnosti musí nakonec vypuknout oheň, což v podstatě bere smysl celému závěru. Přijde mi podivné, že tak filmový příběh zřejmě zatím nikdy nebyl dobře zfilmován a částečně z toho vidím podceňování publika - třeba to, jak moc filmaři posunují konflikt okolo Sibyl Vane, protože se zřejmě bojí, že by diváci nepochopili, k čemu vlastně došlo. Škoda. ()

Galerie (344)

Zajímavosti (10)

  • Jedná sa o druhý film herečky Rachel Hurd-Wood (Sybil Vane), v ktorom má hlavná mužská postava večný život. Prvým bol Peter Pan (2003). (odmocnina)
  • Film sa začal natáčať v lete roku 2008 v Ealing Studios a mestských častiach Londýna, dokončený bol v októbri. (Greenpeacak)
  • Zatímco v originále namluvil hlas obrazu sám Ben Barnes, ztvárňující Doriana Graye, který byl pak počítačově upraven, v českém znění pro tyto postavy byly obsazeni dva dabéři. Martin Písařík nadaboval živého Doriana a Jaroslav Kaňkovský pak hlas obrazu. (funhouse)

Reklama

Reklama