Reklama

Reklama

Osamělý jezdec

  • USA The Lone Ranger (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Starý indiánský válečník Tonto vypravuje malému Willovi příběh o tom, jak se z muže zákona Johna Reida stala legenda spravedlnosti. John se vrací po letech na právnické škole vlakem do svého rodného města Colby v Texasu. Netuší, že ve vlaku jsou převáženi dva vězni - indián Tonto a násilný vrah a lupič Butch Cavendish, kterého chytil Reidův bratr Dan, místní šerif. Jenže vlak je napaden desperáty, ti Butche vysvobodí a vlak pak vykolejí. Tonto i John se z trosek zachrání a John trvá na tom, že indián musí být postaven před řádný soud. John se proto rozhodne pomoci svému bratrovi. Se šesti pomocníky šerifa vyrážejí po Butchově stopě. Parta pronásledovatelů je vlákána v průsmyku do pasti a všichni až na Johna jsou zabiti. Zachrání ho indián Tonto, který za pomoci magie muže na pokraji smrti promění v Osamělého jezdce. (TV Nova)

(více)

Videa (60)

Trailer 3

Recenze (1 246)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Bruckheimerovské filtry trochu rozesírají jinak povedenou westernovou atmosféru, kterou Verbinsky bez problémů předkládá. Boj s příliš dětským, místy až infantilním a senilním (vypravěč nám některé věci zapomíná sdělit celé, protože je to starý bláznivý dědek) příběhem je nerovný. Sem tam dobrý nápad a naprosto špičková vlaková honička snímku zachraňují reputaci. Hammer nevýrazný, Depp neurážející a jedinný opravdu zapamatováníhodný výkon předvedl William Fichtner jako bezskrupulózní záporák, který se dokáže smát zubem. Zimmerova hudba je zase jednou naprostá špica a je vidět, že tenhle kousek dělal pro radost. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Osamelý jazdec je klasický letný blockbuster, nad ktorým sa netreba bohvieako zamýšľať. Akčné a vtipné sekvencie si užijete a to aj napriek tomu, že nejde o nič prevratného, ale iba o overené postupy, ktoré skrátka zabodujú. Jediným problém celého filmu je snáď len prepálená stopáž, na čo dopláca obsahová stránka tohto kúsku. Mnohokrát sa zmieta v nudnom klišé, bez výraznejšej invencie a problémom je aj to, že k vyvrcholeniu celého filmu prichádza zhruba 20 minút pred záverečnými titulkami. Ale na druhej strane keby nebolo tých ďalších 20 minút, tak si nevychutnáme vtipné kúsky Tonta, počas akčnej cesty vlakom. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

OSAMĚLÝ JEZDEC má spíž než k libovolnému dílu PIRÁTŮ Z KARIBIKU mnohem blíže k předchozímu Verbinského a Deppově snímku, animovanému RANGOVI, ve kterém se variovaly žánrové vzorce westernu a značně sebeuvědoměle se zdůrazňovala role protagonisty ve fikci. Podstatný rozdíl je ale v tom, že hlavním inspiračním zdrojem nejsou (italské) spaghetti-westerny, nýbrž western v jeho různých podobách (klasický, revizionistický, postmoderní). A že se neakcentuje, že by postavy naplňovaly předem dané schéma, ale staví se na odiv samotný proces vyprávění po vzoru MALÉHO VELKÉHO MUŽE. Učinit oživlý muzeální exponát vypravěčem, jehož pamět i vzpomínky nejsou úplně spolehlivé, se ukázalo jako velmi chytrý tah. Indián Tonto (vypravěč a jeden z protagonistů) se totiž stává dokonalým alibi pro nesoudržnost filmu jako celku, když jím prezentované události jsou spíše zřetězeny do série atrakcí, než že by byly příčinně provázané. A zároveň jakožto výstavní kousek v muzeu má protetickou (velmi zjednodušeně osvětleno "žánrovou") paměť, která snímku umožňuje procházet napříč historií podob westernu. Cesta se ale neubírá směrem vpřed, nýbrž zpět: od revizionistického přístupu (Tontovo vyprávění určené malému chlapci, re-interpretace vyobrazení Indiánů) přes různé subžánrové polohy (motiv hodinek či narativní funkce padouchů a ženských postav jsou velmi leoneovské) až ke klasickým dílům (od Johna Forda ke Busteru Keatonovi). Podrobněji v Blu-ray recenzi snímku. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ani si snad nevzpomenu, kdy jsem se v kině tak výborně bavil. Gore Verbinski dostál své pověsti megalomana se smyslem pro humor, za což jsem mu vážně vděčný. Stejně jako za ty metráky odkazů (tolik vkusných citací Leoneho filmů od Tenkrát na západě přes Hodného, zlého a ošklivého po Kapsy plné dynamitu nevtěsnal ani Tarantino do všech svých filmů dohromady, a to ani nemluvím o narážkách na Divokou bandu a mnoho dalších klasik žánru)! Příběh má všechno, co mít má, a je velice lehce přístupný i lidem, kteří Lone Rangera vůbec neznají. Záporáci jsou extra záporní, dvojka hlavních kladných hrdinů sympatická, jejich (nejen) slovní přestřelky výborné, každá grimasa Johnnyho Deppa k nezaplacení (říkejte si, co chcete, kritikové a kritičky). Finále "Tonto na mašině" je pak strhující, nesmírně nápadité, vtipné i napínavé, ale v žádném případě nemůžu souhlasit s těmi, co tvrdí, že mu předcházejí dvě hodiny nudy. Pche. Druhý díl Osamělého jezdce bych viděl mnohem raději než páté Piráty, kteří bez Verbinského vyhořeli už jednou. Tak snad... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $215miliónovTržby USA $89,302,115Tržby Celosvetovo $260,502,115Tržby za predaj Blu-ray v USA $21,234,465 //počet predaných kusov 849,866Tržby za predaj DVD v USA $24,491,859 //počet predaných kusov 1,142,620║ v skutku podarená dobrodružná jazda kde mi nevadila ani moc tá dlhšia minutáž, tých vatových scén len minimum, dvojica Johnny Depp a Armie Hammer to dobre ťahajú, hlavne Johnny Depp v obdobe Indiánskeho Jacka Sparrowa má po dlhšej dobe konečne stráviteľnejšiu postavu, k tomu slizký William Fichtner v úlohe zloducha na pohľadanie, má to dobrú akciu, trikovo zvládnuté, pekný vizuál, zábavné a miestami príjemne uletené, miestami to je dokonca až nečakane vážne podané čo sa tam bije potom s tými zábavnejšími scénami a troška tam vadia aj tie surovejšie scény, ktoré mi tam moc nesedeli, ináč spokojnosť, troška to pripomenie dobrodružnosť Zorro: Tajomná tvár /80%/ __moja recenzia ()

Galerie (81)

Zajímavosti (48)

  • Johnny Depp (Tonto) pri natáčaní takmer prišiel o život, keď sa počas cvalu na svojom koni zošuchol zo sedla a visel nebezpečne blízko pri jeho predných nohách, držiac sa len jeho hrivy. Napokon sa rozhodol v plnej rýchlosti pustiť a dúfal, že ho kôň nezašliapne. Vyviazol bez vážnych zranení. I po tomto incidente však trval na tom, že chce kaskadérske kúsky vykonávať sám, bez pomoci dabléra. (HelenOfTroy)
  • Pojem "wendigo" nepochází od komančských kmenů, ale od algonkinských kmenů. (mimamo)
  • Parní lokomotivy v průběhu celého filmu nikdo neobsluhuje. Ve skutečnosti by bez neustálého přihazování uhlí do kotle nedojely téměř nikam. (Kumy)

Související novinky

Režisér Pirátů z Karibiku našel nový projekt

Režisér Pirátů z Karibiku našel nový projekt

03.03.2021

Gore Verbinski (Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly) natočil svůj poslední film v roce 2016, Lék na život stál nějakých 40 milionů dolarů a v kinech vydělal 26. Ještě předtím stál režisér za… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Reklama

Reklama