Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejprve vybouchla mina v marocké poušti. Pak se mu po letech strefila do hlavy zbloudilá střela…Bazil prostě nemá na zbraně štěstí. Ta první zkušenost z něj udělala sirotka, druhá ho drží na pokraji náhlé a rychlé smrti. Tenhle optimistický snílek se však nedá ničím zastrašit a společně se svým „jedinečným“ týmem zoufalců se rozhodne pomstít celému zbrojnímu průmyslu. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (200)

salalala 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemná francouzská krimikomedie. Ač francouzskou kinematografii moc nemusím, Galimatyáš mi přišel poměrně fajn a vtipný. Jeunet vizuálně exceluje a někdy předvádí skutečně zajímavé kousky, u kterých jsem se nestačil divit. Na druhou stranu je to dost překomplikované a hlavně mi u některých herců vadí to šílené přehrávání. Vím, že to byl záměr, ale mně to tam nějak nesedlo. Francouzská variace na Dannyho parťáky je fajn a uběhne rychle. Dobře naladí a hezky se na ní kouká, protože Jeunet si je dost jistý a pomáhají mu i příjemní představitelé. A mimochodem, český název je trefný, někdy to byl skutečně Galimatyáš. Dávám sice čtyři, ale nejsou úplně čisté, dal bych spíš tři a půl, vyjádřeno procenty 70%. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Už dlouho film neodpovídal svému názvu tak dokonale. Galimatyáš je bordel. Přeplácaná hříčka, v níž se vrství "humorné scénky" a Jeunet věří, že montmartrovská optika, groteskní náladička a hrst nápadů udrží divákovu pozornost po 105 minut. Chyba lávky. Už po deseti minutách se kýčovitá přebarvičkovanost okouká a začne iritovat, a spolu s tím se v plné kráse projeví i nekonzistence, zmatečnost a zbytečnost tohohle pokusu o bagetkové Dannyho parťáky. Ztráta času... ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to taká mužská obdoba Amelie, takže namiesto dôrazu na romantiku sa film v druhej polovici zvrhne v klasický heist. Je to zároveň taký mix iných filmov alebo ich tém, ktorý pre mnoho ľudí tvorí nestráviteľný Galimatyáš. Mne ako veľkému Jeunetovmu fanúšikovi sa film perfektne trafil do chute. Aj keď predsalen, keď som film pred rokmi videl prvýkrát, tak mi úplne nesedel divne štylizovaný Dany Boon a práve hlavného hrdinu som pokladal za jedinú slabinu. Ale medzitým som si Danyho obľúbil a po rokoch mi už aj jeho výkon štylizovaný do nejakej nemej grotesky v ktorej robí grimasy jak Mr. Bean, do filmu pasoval dokonale. Strašne sa mi páči tá komunita exotov a skrachovancov, ktorý majú sídlo na skládke šrotu a vymýšľajú jeden vydarený vynález za druhým, že by im aj MacGyver závidel. Ich komunita mi pripomínala komunitu exotov z Bessonovho Subway. V druhej polovici zase film pripomína bláznivejších Dannyho parťákov a nakoniec si film neodpustí aj nejakú tú kritiku zbrojného priemyslu. Proste fakt totálny kokteil ktorý mnohým nesadne. Som rád, že tentoraz patrím k tým šťastlivcom, ktorým sadol. Vizuál je typický Jeanotovský, technická stránka neskutočná, Jeanet hýri mnohými vtipnými nápadmi a neraz ma film rozosmial. Poteší aj niekoľko odkazov na jeho klasiku Delicatessen. Takže za mňa veľká spokojnosť. Ak by film predsalen ešte trochu zapracoval na romantickej línii, tak by to bola absolútna pecka. 8/10. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Je otázka či francúzsky humor je tak vynikajúci, že tomu viacmenej každý nechápe alebo je proste tento Galimatiáš jedná veľká blbosť?...odpoveď je na Vás..u mňa režisér kúzelnej Amélie z Montmartu sklamal a preto sa prikláňam k druhej možnosti...nesympatickí hrdinovia, nesympatický film a proste tie filtre..podľa mňa sa to nepodarilo celé... ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipný příběh, promyšlený každým coulem, přesto že za ním se schovává velmi vážné téma. Režisérův rukopis na první pohled čitelný a kdo jej má rád si rozhodně přijde na své, příjemné obsazení, skvělý hudební doprovod, to vše dohromady je Galimatyáš. Nejdůležitější ale je, že z kina odcházíte s milým úsměvem na rtech, hřejivým pocitem uvnitř sebe (to nebývá tak často) a víte, že tohle jistě chcete vidět znovu. Čtyři a půl. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně okolo 14. minuty, kdy jede Bazil (Dany Boon) a Placard (Jean Pierre Marielle) na motorce podél věží na elektřinu, je možné v levém rohu vidět bilboard z poutačem na tento film, navíc s právě probíhající scénou. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Paříži, konkrétně na letišti Charlese de Gaulla. (Terva)

Reklama

Reklama