Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Televizní zpracování humoristického románu Zdeňka Jirotky Saturnin, ze kterého až nůžkami střihačů vznikl stejnojmenný celovečerní film. Jiří Oulický, drobný pražský úředníček, jehož nejmilejší zábavou bývá poklidná večerní partička kulečníku s přítelem doktorem Vlachem, si nedávno najmul sluhu. Nebo přesněji - Saturnina. Protože Saturnin není obyčejný sluha, který by postával u dveří a říkal: "Dobré ráno, milady", anebo: "Jak jste se dnes vyspal, milostpane?" Saturnin je nezkrotný živel, poťouchlý dobrodruh s ďábelským smyslem pro humor, člověk nesmírně si vážící lidí moudrých a opovrhující osobami značně hloupými. A tak je více než jisté, že život Jiřího Oulického už nikdy nepoběží ve starých kolejích. Na hausbótu, v kavárně, v rezidenci Jiřího dědečka, všude je to jen a jen Saturnin, kdo má přinejmenším morálně navrch. (dopitak)

(více)

Recenze (106)

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Teta Kateřina je živou upomínkou přísloví, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Naštěstí také platí host do domu, hůl do ruky a to v případě svérázného sluhy Saturnina. Ten totiž svému pánovi pomůže dostat se z řady svízelných situacích - které by ovšem bez jeho přičinění těžko vznikly. Výtečné filmové zpracování humoristického románu Zdeńka Jirotky, nemohu hodnotit jinak než plným počtem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si myslela, že jakýkoli pokus o zfilmování „Saturnina“ musí nutně skončit naprostým debaklem, že pohyblivé obrázky prostě nemají na to, aby zachytily půvabnou atmosféru mně velice blízké knížky pana Jirotky - a je úžasné, že jsem NEMĚLA pravdu. Prakticky všechny postavy, které zde vystupují, se značně liší od mých původních představ, ale to vůbec nevadí: Bez výjimky jsou velmi osobité a originální - a naprosto přesně zapadají do děje. Čtyřdílný seriál mám raději nežli film, který díky vystřižení některých scén přece jen působí trochu roztříštěným dojmem. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Trocha literální klasiky neuškodí...Ovšem knihu jsem zatím ještě nečetl, Toto seriálové zpracování bylo tedy mé první seznámení s legendárním Saturninem. I samotné zpracování bylo trochu víc knižní než filmové, ale docela jsem si to užil. Od tak opěvované klasiky bych možná čekal nějaký výraznější humor (tady hlavně někdo řekl sem tam nějaký bonmot), ale bylo to milé, Ondřeje Havelku je radost sledovat snad kdekoliv a ten noblesní nádech je osvěžující.   K tomu legendární Teta Kateřina. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Dobře odvedená práce, nic víc nic míň. Knižní předlohu jsem četl mnohokrát a prodlužuje mi život, protože se u ní často nahlas a dlouho směju. Seriál ji dobře adaptuje, herci jsou skvěle vybraní, zvlášť Oldřich Vízner, přesto je u mě kniha o stupeň výš a k humoru, který přináší obraz nepotřebuji, protože je slovní a baví mě si to sám představovat. Seriál bych hodnotil lépe, pokud by byl tvořivější ve vizuální stránce, kterou přidává. Takto mi to přijde jen jako ne moc originální ilustrace ke knize. To co je na seriálu skvělé vychází z knihy, vlastní invence je tu minimum. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Seriál, který má velkou snahu, ale na svou knižní předlohu nikdy v životě nedosáhne. Záměrně jsem si vybrala ke zhlédnutí seriál a ne film, abych viděla i vystřižené scény a měla zážitek o trochu delší. Psané formě jsem se musela smát nahlas, zde jsem tohle ovšem postrádala. Přesto byly postavy stvořeny zhruba tak, jak jsem si je podle popisu v knize představovala. Tento seriál by potřeboval ale mnohem víc dílů, aby dokázal věrneji citovat velmi obsáhlé dialogy, které mají mnohem vtipnější vyznění, když jsou napsány. Za to ale asi nikdo nemůže. Jako zpestření k maturitnímu učení určitě doporučuji, ale ještě více doporučuji si Saturnina přečíst, je to asi nejvtipnější kniha, kterou v seznamu najdete. ()

Zajímavosti (6)

  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Nemocnice byla Dětské centrum při FTN v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Jsou tu scény i z Valdštejnské zahrady. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Ondřej Havelka a Oldřich Vízner si celé natáčení vykali, až teprve na konci nabídl jako starší Vízner Havelkovi tykání. Vízner tykání až na konci nabídl z toho důvodu, aby si od „svého pána“ udržel patřičný odstup a lépe se mu tak hrálo podřízeného. (sator)

Reklama

Reklama