Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vyzbrojen názorem, že práva mají pouze lidé dbalí zákona, podepřeným smrtonosným koltem Magnum v podpažním pouzdře, vydává se inspektor Harry Callahan, zvaný Drsný Harry do pronásledování zločinců. Opět má problémy, tentokrát nejen s nadřízenými, kteří nesouhlasí s jeho drsnými vyšetřovacími metodami, ale také s mafií, která se ho rozhodla zlikvidovat poté, co je připravil o jednoho z bossů. Je uklizen do malého městečka, kde má vyšetřit brutální vraždu. Callahan se neochotně podvolí a odjede vraždu vyšetřit, pronásledován neúnavnou mafií, která mu nepřestává usilovat o život. Brzy dojde k dalším vraždám a Callahan se přes snahu místních policistů překazit jeho vyšetřování prokouše k pravdě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se tedy vážně moc nepovedlo. Celý snímek i navzdory hutnému příběhu působí neuvěřitelně utahaným dojmem, hlášky Harryho už také nejsou co kdysi a akcí se tu nečekaně šetří. Je to vážně velká škoda, jelikož ve westernově laděném finále se zrcadlí všechno co na této sérii fanoušci tolik milují. Bohužel, tvůrci si to zřejmě uvědomili vážně až na poslední chvíli. Škoda. „Go ahead, make my day.“ ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vlna filmov, ktorú v zásade odštartovalo Prianie smrti s Charlesom Bronsonom v úlohe nekompromisného osamelého svojvoľného mstiteľa a čističa veľkomesta od zločincov najrôznejšieho druhu, vo verejnosti zarezonovala.  Iste, nekompromisné metódy pri vysporiadaní sa so zločinom používal aj inšpektor Harry Callahan vo filme Dona Siegela Dirty Harry, ale ten bol stále zapojený v oficiálnych štátnych štruktúrach potierania zločinu. Divákom sa zapáčila predstava vzatia spravodlivosti do vlastných rúk, pretože oficiálne štruktúry a najmä súdne pravidlá umožňujú až príliš časté vykĺznutie zločincov spravodlivému trestu. Všetky tieto zdanlivo odvážne filmy však od začiatku len slúžili oficiálnej americkej režimnej propagande. Tá zdôrazňovala, že podstatou kriminality sú pouličné gangy, sfetovaní a nezvládateľní hipíci, agresívni znásilňovači - jednoducho lumpovia spoločenskej spodiny, sociálneho dna. Ak sa s nimi vysporiadame guľkou do hlavy, všetko bude ok. Nenápadne sa tak, aspoň dočasne, odvrátila pozornosť od zločinov ekonomicko-politických.  Náhly úder v ničom nevybočuje z tohto trendu. Azda ho len posilňuje spojením oboch línií - samozvaná trestajúca obeť znásilnenia sa tu spája s policajtom, nerešpektujúcim príliš mäkké oficiálne pravidlá vyšetrovania. Samozrejme, že je to divácky príťažlivé, odpudivé typy agresívnych násilníkov tu kapú ako muchy po daždi (ulice sú hneď bezpečnejšie!). Navyše Clint Eastwood nie je vôbec hlúpy režisér a tak prináša vcelku pozerateľný príbeh. Nič to však nemení na tom, že ide len o ďalší z filmov, pritakávajúcich pravicovo anarchistickým myšlienkam o svojvoľnej tvrdej spravodlivosti voči tým, ktorí fyzicky ubližujú. Spravodlivosti, ktorá trestá fatálne, konkurenčne, bez snahy o akúkoľvek solidárnu nápravu voči zločincom, ktorí sa dali na krivé chodníky, často len z dôvodu vyrastania v neutešených sociálnych pomeroch. Tento aspekt tieto násilnicky pomstiteľské filmy zámerne ignorujú. Raz zlý - navždy zlý. A dobrý je, len ak je mŕtvy. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Poslední Drsný Harry, který mi chyběl, abych viděl všechny. Callahan/Eastwood je naprosto klasický - hláškuje, mlátí ženský, chlapy, každého, kdo si to zaslouží, má svébytný smysl pro spravedlnost, sere ho spousta věcí a mluví o sobě v množném čísle, protože když přijde on, přijdou tři - Callahan, Smith & Weston. I když to drží krok s předchozími díly série, trochu mi vadila zbytečně moc dlouhá stopáž, naproti tomu se mi strašně líbily obrazy Sondry Locke a vlastně i ona samotná. Sondra patří k tomu málu hubených hereček, které mě dokáží rozpálit :-) 3,5* ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jakmile do nějakýho filmu Eastwood protlačil tu svou starou, tak to stálo za hovno. Sondra Locke jednak neni moc dobrá herečka a hlavně já chci vidět drsnýho Harryho, jak likviduje padouchy a hláškuje u toho, a né nějakou krávu, která má trauma z toho, že ji někdo znásilnil. Tady jsou všechny akční scény takový nemastný, neslaný a obvykle navíc natočený po tmě, takže je tam hovno vidět. Z filmu se navíc vytratila ta 70's syrovost, která se mi líbila u předchozích dílů Harryho. Naopak přibyla 80's hudba, která se mi nelíbila a do filmu se vůbec nehodila. 45% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Komentář může obsahovat SPOILERY! Ono udělat čtvrtý díl "dirty harry" série o tom, že Clint vlastně narazí na ženskou kopii sebe samého, mohl být zajímavý nápad. Bohužel trošku ztroskotává na nataženosti snímku (112 minut je pro tento příběh fakt moc) a stává se z něj jen průměrná zábava, ve které nezklame jediná věc - Clint Eastwood. Ale teď mám na mysli jeho hereckou stránku, po stránce režisérské má (naštěstí) mnohem lepší filmy. Sudden Impact mi přijde, jako by byl rozdělen na více jednotlivých příběhů, které tak nějak zapadnou do filmu. Přeci jen, začínáme ve starém dobrém San Franciscu a v polovině filmu se najednou přemístíme do San Paula, kde čirou náhodou je i ona vražedkyně? Ale jakmile si na tohle zvyknete, tak zjistíte, že to je koukatelný film se super koncem. Bohužel, moc dlouhý film na takový příběh (jo, už jsem to psal, ale tohle je opravdu velká výtka). Zkrátka a dobře - 60 %. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (12)

  • Revolver ráže 44 automag, kterým střílí Eastwood ve filmu, vznikl v pracovně výrobce zbraní Harryho Sanforda v Pasadeně, kde byly vytvořeny dvě Clint 1 a Clint 2. Clint 1 se používala na natáčení se slepými náboji a Clint 2 používal Eastwood na střelnici. (Roztržitý Luke)
  • I přes úspěch předchozího dílu z roku 1976 Eastwood několikrát uvedl, že postava detektiva Callahana je už vyčerpána, na začátku osmdesátých let však diváci chtěli další díl a v hlavní roli opět vidět Clinta Eastwooda. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama