foto

Roy Scheider

  • nar. 10.11.1932
    Orange, New Jersey, USA
  • zem. 10.2.2008 (75 let)
    Little Rock, Arkansas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil sa v Orange, New Jersey. Jeho matka bola Írska katolíčka a otec nemecko-americký protestant. Scheider študoval na Columbia High School v Maplewood, NJ, kde ho v roku 1985 zapísali do siene slávy. Herectvo študoval na Rutgers University a Franklin and Marshall College. Po návrate z Air Force sa objavil v New York Shakespeare Festival a vyhral cenu Obie v roku 1968. Scheider sa prvýkrát oženil so Cynthiou Bebout v roku 1968, mali jednu dcéru Maximilia a rozviedli sa v roku 1989. Vo februári sa oženil s herečkou Brendou King, s ktorou mal 2 deti, syna Christiana a dcéru Molly. S Brendou ostal až do smrti 2008.

Vo filme sa objavil v horore CURSE OF THE LIVING CORPSE, svetovú slávu mu však priniesol až rok 1971, vo filmoch KLUTE a FRENCH CONNECTION, ktorá mu vyniesla nomináciu na Oscara. O 4 roky neskôr prišla jeho najväčšia úloha, stvárnil kapitána Martina Brodyho vo filme JAWS. V roku 1976 sa objavil po boku L.Oliviera a D.Hoffmana vo filme MARATHON MAN. Pôvodne mal dostať úlohu Michaela vo filme DEER HUNTER, ktorú neskôr dostal R. de Niro, pretože Scheider mal podpísanú zmluvu s Universal Studius na dokončenie filmu Jaws. V roku 1979 bol druhý krát nominovaný na Oscara, tentokrát v hlavnej hereckej úlohe za film ALL THAT JAZZ. V roku 1983 hral vo filme BLUE THUNDER, ukazujúcim technickú vymoženosť: bojovú helikoptéru, ktorá mala udržiavať poriadok počas olympijských hier ´84 v Los Angeles. Rok na to sa objavil v filme Petera Hayma 2010:THE YEAR WE MAKE CONTACT, ktorý bol pokračovaním Kubrickovej 2001:Space Odysey. Z jeho najnovších úloh je najznámejšia úloha otca Franka Castlea vo filme PUNISHER.

V roku 1993 podpísal zmluvu na seriál z produkcie S. Spielberga SEAQUEST DSV. Ale v druhej sérii ho diváci kritizovali, že robí zo seriálu svoju vlastnú show a preto NBC muselo urobiť zmeny v scenári a obsadení a Scheider sa rozhodol v tretej sérii opustiť seriál. Niekoľko krát hosťoval v NBC seriáli THIRD WATCH. Scheider bol aj hosťom Saturday Night live 1984-85 a nadaboval sám seba v seriáli FAMILY GUY v epizóde Bill and Peter´s Bogus Journey. Dostalo sa mu ocenenia za celoživotný prínos filmu na SunDeis Film Festivale 2007. Objavil sa aj v epizóde seriálu LAW AND ORDER:CRIMINAL INTENT.

V roku 2004 mu lekári diagnostikovali leukémiu. Zomrel 10. februára 2008 v Little Rock, Arkansas. Mal 75 rokov.

Robert "Špinič" Vajda

Herecká filmografie

2009 Justice/Vengeance
2008 Dark Honeymoon
2007 Básník války
Všechno nebo nic
2005 Dracula III: Odkaz
Miluj souseda svého
2004 Kat
2003 Dracula 2: Vzkříšení
Lidový soud
2002 Andělé nikdy nespí
Král Lear z Texasu (TV film)
Lágr
Red Serpent
2001 Amnézie
Lovci diamantů (TV film)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
2000 Doorway, The
Pekelná jízda
Smrtící hrozba
Vražedné lži
1999 RKO 281 (TV film)
Tajemství řeky Bohů (TV seriál)
Třetí hlídka (TV seriál)
1998 Lepší život
Stříbrný vlk (TV film)
Uprchlíci
Záhada diamantu
1997 Definite Maybe, The
Kšeft
Otisky prstů
Prachy ve hře (TV film)
Top Secret
Vysoký cíl
Vyvolávač deště
Zběsilost
1994 Běsnící spravedlnost (TV film)
1993 Romeo krvácí
Strážce moře (TV seriál)
Strážce Moře (TV film)
Wild Justice (TV seriál)
1991 Nahý oběd
1990 Čtvrtá válka
Fotograf smrti (TV film)
Ruský dům
1989 Hitman
Noční hra
Velká výzva
1986 Ber 52
Mužský klub
1985 Mishima: A Life in Four Chapters
1984 2010: Druhá vesmírná odysea
1983 Jacobo Timerman: Prisoner Without a Name, Cell Without a Number (TV film)
Létající oko
Tiger Town (TV film)
1982 Klid noci
1979 All That Jazz
Poslední objetí
1978 Čelisti II
1977 Mzda strachu
1976 Maratónec
1975 Čelisti
Película, La
Sheila Levine Is Dead and Living in New York
1973 Sedm a víc
1972 Assignment: Munich (TV film)
Atentát v Paříži
To Be Young, Gifted, and Black (TV film)
Un homme est mort
1971 Francouzská spojka
Klute
1970 Milování
Žena s tajenkou
1969 Stiletto
This Town Will Never Be the Same (TV film)
1968 Papírový lev
Star!
1966 Lamp at Midnight (TV film)
1964 Curse of the Living Corpse, The
1955 Camera Three (TV seriál)
1954 The Secret Storm (TV seriál)
1951 Love of Life (TV seriál)

Dokumentární

2007 Chicago 10
2006 Ride with the Angels: Making 'Blue Thunder'
Shark Is Still Working, The
2004 Best of So Graham Norton, The
Hollywood's Creepiest Creatures (TV film)
2003 Decade Under the Influence, A
2002 Jaws: The E! True Hollywood Story (TV film)
Regulus: The First Nuclear Missile Submarines
2001 Going the Distance: Remembering 'Marathon Man'
2000 Legends, Icons & Superstars of the 20th Century
Poughkeepsie Shuffle: Tracing the French Connection, The (TV film)
1999 The Directors (TV seriál)
1998 Uttmost, The
1995 Making of Steven Spielberg's 'Jaws', The
1994 Bravo Profiles (TV seriál)
1992 When It Was a Game 2 (TV film)
1991 Contact: The Yanomami Indians of Brazil
Secrets of Dick Smith, The (TV film)
When It Was a Game (TV film)
1990 Race to Save the Planet (TV seriál)
1984 In Our Hands
2010: The Odyssey Continues

TV pořady

1996 American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
1994 Masters of Illusion: The Wizards of Special Effects (TV pořad)
1990 Howard Stern Show, The (TV pořad)
1982 The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 Great Performances: Dance in America (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace