Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*AUTI* Dievčina Temple Grandin akoby Raymondovi Babbittovi z oka vypadla, len je trochu ukričanejšia, šialenejšia a úspešnejšia. Film z produkcie HBO o autistickej, avšak úspešnej žene, je výborný. Je to film, ktorý zaujme minimálne svojou témou, pretože autizmus nie je pre väčšinu z nás niečo, s čím sa denne stretávame. Navyše je natočený veľmi ľahko, je svižný a bez pomalých pasáží, nesústreďuje sa depresívnym spôsobom neustále len na samotné postihnutie a všetky problémy, ktorým hrdinka musí čeliť, ale najmä na jej optimistický prístup k životu, ktorý jej pomáha ísť za svojim cieľom. To, čo nakoniec dokáže a fakt, že dokáže fungovať v spoločnosti normálnych ľudí je dych berúci, pretože mnohým zdravým členom populácie sa to často nemusí podariť. Verdikt v 1 vete: O Rain Manovej mladšej sestre. 28.12.2010 ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh o vynikající osobnosti. Výborně zahraná hlavní postava, skutečně jsem jí to věřila. Také jsem si na ni musela ze začátku zvykat, ale postupně už jsem jí pouze držela palce. Pěkná ukázka toho, co všechno může dokázat postižený člověk, když má talent a neuvěřitelnou píli i ctižádostivost. Společně s kvalitním rodinným zázemím a s vedením výborného pedagoga, bez nichž by zřejmě Temple nebyla tam, co je dnes. Líbilo se mi, jak film ukazoval způsoby myšlení autistů v obrazech. Bylo to hezky zpracované a srozumitelné. ()

Reklama

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Jak píše larelay, film se vám bude líbit podle toho, jak moc se dokážete ztotožnit s hlavní postavou a to se u mě prostě nedá popřít. Nebudu se tady rozepisovat proč, prostě mám rád tyhle postavy a filmy o nich, protože s nimi dokážu neskutečně souznít a vcítit se. Přidám-li k tomu moji lásku ke zvířatům, která tady hraje také velkou roli, nemohu jinak, než Temple jako filmu i Temple jako člověku dát plné hodnocení. Zlatý Glóbus a Emmy pro Claire naprosto zasloužené. Škoda, že se nemohla dočkat nominace na Oscara. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fenomenálne stvárnenie jednej úžasnej ženy, ktorá aj napriek tomu, že jej štart do života bol sťažený mnohými prekážkami súvisiacimi s jej autizmom, všetkých predbehla a strčila do vrecka. Neobyčajne pútavo vyrozprávaný životopisný príbeh, navyše ktorý je aj napriek smutnejšej téme okorenený príjemným humorom, hlavne čo sa týka svojrázneho, no za to o to viac brilantne jednoduchého spôsobu riešenia problémov tejto milej osôbky. Formálne, obsahovo aj herecky najlepšie zvládnutá tematika autizmu na filmovom plátne! ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Říkejte mi cynik, ale obyčejně na mě filmy, které se diváka snaží "vydírat" zas tak moc nepůsobí. Nemůže za to ani tak stav hlavního hrdiny, ale většinou scénář a režisér, kteří často derivují filmový jazyk jen na ono postížení. Tentokrát ale tleskám HBO a tleskám Claire Danes, protože k postavě Temple Grandin přistoupili citlivě, bez přílišné glorifikace a snažili se rozvést a ukázat chování autismu bez toho, aby byl divák tlačen k jakýmkoli soudům. Teda určitě ne tak okatě jak to mnohdy dopadá. Film tedy dostal jakousi "lehkost", a věnoval se tomu, co bych od takovéhoto typu autobiografie čekal. No a výkon Claire Danes, o tom je zbytečné cokoli psát, protože je prostě vážně skvělý. Kéž by televize točili více takových filmů. Možná bych se pak na ni i občas podíval. Nature is cruel, but we don't have to be. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Věta Temple (Claire Danes) o tom, že chce, aby její život měl smysl a nechce, aby její myšlenky zemřely s ní, je přesně to, co řekla neurologovi Oliveru Sacksovi, který o ní v The New Yorker napsal článek nazvaný „Antropolog na Marsu“. (Nathaniell)
  • Scény, ve kterých se zdá, že se krávy topí nebo jsou jinak v nebezpečí, nebyly natočeny se živým dobytkem, ale místo toho s podrobnými modelovými kravami zvanými „stuffies“ nebo animatronickou krávou. (Nathaniell)
  • HBO koupilo stádo krav pro scény s dobytkem v tomto filmu. (Nathaniell)

Reklama

Reklama