Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Příběh tak bizarní, že by ho nikdo snad ani nevymyslel. Přesně využitá obrazová stránka, která ilustruje ujeté vnímání hlavní představitelky. Mimochodem, dost obtížně stravitelné, protože ona je fakt jiná. Chová se nepříjemně a cizorodě. Fajn, to je v pořádku, člověk by měl být schopný srovnat se i s něčím hodně zvláštním. A i když jí přeji, že nakonec prošla mnohými dveřmi a dokázala víc než většina lidí bez "postižení", tak film o ní je spíš jen ilustrace amerického snu: Když se snažíš, dokážeš cokoliv. Motivační záležitost, která nejspíš přece jen uhlazuje hrdinčino projevování se a způsob, jak komunikuje, aby to ve finále bylo stravitelné pro všechny. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný biografický příběh mimořádné a úžasné ženy s velkým handicapem Temple Grandinové, kde jsem se na konci neubránila slzám, prostě to nešlo zadržet. Obdivovala jsem její odhodlanost překonávat tolik překážek od posměchu, nebo absence empatie spolužáků až po mnohdy velmi nepříjemné chování dospělých. Mnohé by takové nepochopení její osobnosti odradilo, ale pro ní se to naopak stalo velkou výzvou. A tak nakonec Temple Grandinová našla svůj smysl života. Nesmím zapomenout na to, že to určitě vyžadovalo nezměrnou trpělivost její matky a jejího nejbližšího okolí. Clarie Danes byla naprosto úžasná a já byla téměř v šoku, protože jí znám z Homelandu v úplně jiné, ale také vynikající roli. Vyjímečný a skvělý film, navíc inspirující mnohé k většímu pochopení a vstřícnosti k takovým lidem, jako je právě Temple. ()

Reklama

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Byla jednou jedna Temple Grandinová... A já se vás ptám - víte, kdo to byl? Ne? Nejste sami, také jsem nevěděl. Naštěstí tu ale je právě tento film, abychom byli náležitě poučeni. Ve výsledku tu máme typické americké drama s líbivou hudbou a patřičnou dávkou sentimentu, které ale není vtíravé a příjemně se sleduje. Co je na něm ale tolik odlišného? Dvě zásadní věci. Za prvé jde o snímek televizní produkce - s klidem ovšem mohu říci, že tento film by mohl být promítán v kinech a šlo by o rovnocennou podívanou. Za druhé tu je Claire Danes, která je tak skvělá, že na to ani slova nestačí - zahrát jakkoliv postiženou osobu je vždy těžké a Claire se toho zhostila výborně. Co považuji za hříšné je pak ale srovnávat Temple Grandinovou s Rain Manem jen proto, že hlavními hrdiny jsou autisté. Nezapomínejme, že Temple je skutečná, takže výpovědní hodnota filmu je na zcela jiné úrovni než u Raymonda, který je čirou fikcí. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak tohle, nestydím se říct, mě fakt dojalo. I když je to o krávách, je to taky hodně o autismu. Ani nevím, o čem víc. HBO vyprodukovalo vynikající životní příběh, i když krávy tam hrajou fakt velkou roli. A člověk by si řek "co to je za námět - krávy a autismus"? Ale já nevěděl, že to bude o krávách a autismu. Nevěděl jsem to. A odměnou mi byl filmovej skvost. Skvěle zahranej a natočenej. Fakt jsem věřil, že Claire Danes je dcerou Julie Ormond. A že je autistická. Tahle průkopnice krav a autismu si to zasloužila a má můj obdiv. Jsem rád, že po Temple Grandin někdo sáhl... i když ona na sebe normálně sahat nenechá... Po prvotním nadšení jsem si uvědomil, že přestože to byl skvělej film, nemůžu ho dávat na stejnou úroveň jako ostatní filmy, kterejm dávám 5 hvězd. Proto musím dát jen 4. ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Bomba,Bomba,Bomba úžasný koncert Claire Danes , úžasný príbeh Temple Grandin o cieľavedomosti ísť za snom. Veľmi som rád ,že do rúk mi vbehol tento film pretože som nič také nečakal.Doteraz som občas zachytil toto meno ktoré mi signalizovalo ,že niečo s dobytkom ale čo? Presne som nevedel.Tento film to celé vysvetlil ,ale nielen to. Krásne rozpovedal príbeh o autistke ktorá sa pasovala s celým svetom len aby tu ničo za sebou nechala pretože razila pravdu ,že dobytok nie je iba maso ,ale aj živy tvor ktorý ma právo na dostojný odchod .Odporúčam všetkym pozrieť tento film aby sme videly svet aj inými ocami. Skvele 5 hviezd bez váhania Super!!! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Templina matka při projednávání přijetí na speciální střední školu říká, že Temple (Claire Danes) se pro uklidnění zavírá do přístroje. Ta však přístroj sestrojí až při pobytu na farmě v létě před univerzitou. (verrien)
  • V původním návrhu scénáře byla romantická zápletka, ale sama Temple byla neústupně proti tomu, protože romantiku nikdy nezažila. (Nathaniell)
  • Věta Temple (Claire Danes) o tom, že chce, aby její život měl smysl a nechce, aby její myšlenky zemřely s ní, je přesně to, co řekla neurologovi Oliveru Sacksovi, který o ní v The New Yorker napsal článek nazvaný „Antropolog na Marsu“. (Nathaniell)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno