Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Laffler (Jiří Lábus) je podivín. To ví úplně každý v kanceláři, kterou vede. Ví to i úředník Costain (Lukáš Hlavica) a velice se proto podiví, když jeho jindy neosobní šéf udělá něco tak lidského, jako že Costaina pozve na večeři. Ale domů ne. Doma, jak říká, nepřijímá. Zavede ho do nenápadné, zapadlé restaurace U Sbirra, kde se schází velmi uzavřená společnost podivných lidí. I samotná restaurace je podivná. Žádné jídelní lístky, žádné koření, žádný alkohol, ani kouřit se zde nesmí. A jídlo? Jediné jídlo, které se zde podává, je řídká polévka a hlavní chod nevýrazné chuti. Costain je konsternován, ale nechce Lafflera urazit, a tak přijímá další pozvání. Sám se tomu diví, ale nezvyklé jídlo mu začíná chutnat a co teprve, až okusí místní specialitu šéfkuchaře, která se podává jen jednou za čas - Amirstanského beránka... (Oskar)

(více)

Recenze (50)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

O tom, že tenhle snímek existuje jsem neměl sebemenší ponětí a narazil jsem na něj úplnou náhodou.  O to větší to pro mě bylo překvapení. Krásně a stručně to vystihl ve svým komentáři S. Quentin QUALE. Jediný co mi kazilo výslednej dojem byla použitá hudba , která mě sem neseděla. No nic. Jdu si dát specialitu. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

I já jsem odhalil pointu prakticky v prvních záběrech, ale ani mě to moc nevadilo, protože šokující pointa není to, na čem by toto dílko stálo. Tím je spíš velmi hezká strašidelná atmosféra. Ne, že by se člověk vyloženě bál, jedná se spíš o takové zneklidňující mysteriózní chvění známé v české kinematografii snad jen ze Spalovače mrtvol a Valérie a týdne divů. Film se povedl hlavně díky skvělým hereckým výkonům dvojice Lábus - Hlavica, ale určitě i díky dobré kameře, osvětlení, hudbě... Výborný film na to, pustit si ho v zimě kolem půlnoci zalezlý pod peřinou a příjemně se při něm (ne)bát. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak nevím ale z tohohle jsem fakt odvařenej nebyl. Film o restauraci ve které není něco v pořádku. Fajn. Ale sakra co to má bejt když pointu odhalím v 15 minutách? A co ti herci proboha? Jo Lábus ujde a jde vidět že hraje s chutí, ale ten zbytek? Děs a běs. Televizní pojetí filmu prošlo, jen scény mimo restauraci jsou zoufale nezajímavé. Nicméně scény v restauraci jsou naprosto brilantní. Pro mě průměr. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Lábus v horroru jako něco nepředstavitelného? Ale hovno. Tady si ho představovat nemusíte. Tady je a budete si ho pamatovat hodně dlouho. Výtečná adaptace Lucie Bělohradské je plně funkční i v případě, že znáte bravurní povídkovou předlohu. A stejně jako onu povídku řadím k tomu nejlepšímu, co bylo v horroru napsáno, tuhle adaptaci řadím k tomu nejlepšímu, co u nás bylo z horroru natočeno. Krásné na tom všem je, že "pouhá" televizní inscenace tomu jen a jen pomáhá. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Šedesátiletá povídka Stanleyho Ellina patří ke klasice horrorové literatury a její televizní adaptace je na tom kvalitativně prakticky stejně. Příběh návštěvníků velmi specifické restaurace U Sbirra zůstal prakticky nezměněn a co je zásadní, režisérce se podařilo udržet i atmosféru. Ta staví především na hereckých výkonech, ze kterých nutně musím vyzdvihnout Jiřího Lábuse v jeho životní roli Lafflera. Mlhavé záběry interiéru restaurace, podobizna E.A.Poa, všudypřítomná černá kočka....to vše vám navždy zůstane pod kůží. Osobně tuhle adaptaci řadím mezi pět nejlepších českých filmových horrorů. ()

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen na motivy povídky Stanleyho Bernarda Ellina "Specialty of the House" z roku 1967. Jeho další díla se stala předlohou například i pro televizní seriál Příběhy Alfreda Hitchcocka (od r. 1985). (Candid)
  • V roce 2012 vznikla rozhlasová adaptace Ellinovy povídky pod stejným názvem. V režii Hany Kofránkové účinkovali Josef Somr, Otakar Brousek ml., Jaroslav Kepka a Petr Lněnička (Přemek)

Reklama

Reklama