foto

René Přibil

  • nar. 17.4.1946 (70 let)
    Plzeň, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec René Přibil pochází z Plzně, kde také vyrůstal a absolvoval gymnázium, od dětství jej zároveň lákalo divadlo. S divadelním prostředím se sblížil po maturitě, kdy jeden rok pracoval jako kulisák, potom zamířil do Brna, kde vystudoval herectví na JAMU (1969). Po dokončení studií se vrátil do rodné Plzně, kde získal angažmá v Divadle J. K. Tyla (1969-1973). Jako nadějný herec mladé generace tady dostal velké příležitosti především v shakespearovském repertoáru (Romeo a Julie, Zkrocení zlé ženy). Zároveň byl poprvé přizván ke spolupráci s filmem a v dramatu Karla Steklého SVĚT OTEVŘENÝ NÁHODÁM (1971) hrál menší roli podvodníka Emana.

V letech 1973-1976 byl René Přibil hercem Západočeského divadla v Chebu, kde znovu hrál Shakespeara (Král Lear), velké role mu přinesla i další světová klasika (Cyrano z Bergeracu, Škola žen). Následující čtyři sezóny odehrál v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích (1976-1980), kde dostal více prostoru v českém repertoáru (Lucerna, Radúz a Mahulena, Bílá nemoc, Léto), znovu ale zazářil i velkou rolí v Shakespearovi (Hamlet z roku 1979). Počátkem osmdesátých let se Přibil vrátil do Divadla J. K. Tyla v Plzni a strávil tady osm sezón (1981-1989). Z větších hereckých úkolů tohoto období si zmínku zaslouží postava skladatele Salieriho ve hře Amadeus.

V průběhu 70. a 80. let hrál René Přibil menší role také v několika dalších filmech. Jestliže jeho první filmová postava byla v křížku se zákonem jen lehce, další role na sebe vzaly nezřídka podobu nebezpečných zločinců (TAJEMSTVÍ ZLATÉHO BUDDHY, 1973; MĚSTO NIC NEVÍ, 1975; SÁZKA NA TŘINÁCTKU, 1977; KAM NIKDO NESMÍ, 1979; RADIKÁLNÍ ŘEZ, 1983), jen výjimečně se objevil v odlehčeném komediálním žánru (TCHÁN, 1979). Zatímco televize jej zatím opomíjela, v osmdesátých letech začal aktivněji spolupracovat s plzeňským studiem Československého rozhlasu.

Na konci osmdesátých let zastihla René Přibila nabídka, která se nedala odmítnout a v roce 1989 byl angažován do činohry Národního divadla v Praze. Opět se tady setkal se Shakespearovým dílem, výrazné kreace předvedl také ve hrách Návštěvní doba nebo Sevillský vůdce a kamenný most. Po třech letech ale Prahu opustil a znovu zamířil do rodné Plzně a dalších pět let opět hrál v Divadle J. K. Tyla (1992-1997), zaujal mimo jiné titulní rolí v představení Pan Hamilkar. Od roku 1998 je René Přibil členem souboru Divadla pod Palmovkou v Praze. Z her s jeho výraznými jevištními výstupy uveďme představení Cyrano z Bergeracu, Krejcarová opera, Smutek sluší Elektře nebo muzikál Sliby chyby. Příležitostně se na této scéně věnuje i divadelní režii (představení Skvrny na slunci z roku 2006). Od devadesátých let hostuje také na dalších scénách, v Západočeském divadle v Chebu hrál v díle Voskovce a Wericha, jako kardinál Richelieu exceloval v představení Tři mušketýři, které hrálo Jihočeské divadlo na své scéně v Českém Krumlově, účinkoval také v divadlech v Mladé Boleslavi nebo Kladně.

Svou nepočetnou filmografii rozšířil René Přibil například oscarovým KOLJOU (1996), kde ztvárnil estebáckého vyšetřovatele, tedy postavu tentokrát na správné straně zákona, opět ovšem v negativním vyznění. Se svým definitivním příchodem do Prahy se začal častěji objevovat v televizních inscenacích, více jej ale znají diváci z televizních seriálů (RODINNÁ POUTA, 2004; BAZÉN, 2005). Před filmovou kamerou stál naposledy – opět v roli vyšetřovatele – v komediálně laděné kriminálce PRACHY DĚLAJ ČLOVĚKA (2006).

René Přibil je ženatý a má dvě děti.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Případ pro lyžaře (TV film)
2015 Doktor Martin (TV seriál)
Reportérka (TV seriál)
2014 Díra u Hanušovic
2012 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Mezi Světy (studentský film)
Obchoďák (TV seriál)
Poslední výkřik
2009 Vyprávěj (TV seriál)
We Shoot with Love
Zakázaný člověk (TV film)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
2006 Prachy dělaj člověka
Zastřený hlas (TV film)
2005 Bazén (TV seriál)
Všichni musí zemřít (TV film)
2004 Agentura Puzzle: Pohřeb (TV film)
Hodný chlapec (TV film)
I ve smrti sami (TV film)
Rodinná pouta (TV seriál)
2003 Vrah jsi ty! (TV film)
2002 Tři mušketýři (divadelní záznam)
2001 Muž, který vycházel z hrobu (TV film)
Naše děti (TV film)
2000 Přízraky mezi námi (TV seriál)
Vlci ve městě (TV film)
Zvonící meče (TV film)
1999 Návštěva staré dámy (TV film)
Specialita šéfkuchaře (TV film)
1998 Nemožní lidé, co? (divadelní záznam)
Tanec kolem zlatého vejce (TV film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Kolja
1993 Giovane Mussolini, Il (TV film)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1989 Divoká svině
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1986 Kdo se bojí, utíká
1979 Kam nikdo nesmí
Poprask na silnici E 4
Tchán
1977 Sázka na třináctku
1975 Město nic neví
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
1973 Čestné kolo (TV film)
Tajemství zlatého Buddhy
1971 Svět otevřený náhodám

Dokumentární

2007 13. komnata Jana Révaie (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace