Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Radek99 

všechny recenze uživatele

O tom, že Portugalec José Mourinho měl svou trenérskou reinkarnaci na přelomu 60. a 70. let v Anglii, se můžeme přesvědčit v tomhle nadmíru sugestivním (tak trošku komediálně laděném) dramatu z britských ostrovů. Biografický film o arogantním, ale výjimečně schopném fotbalovém trenérovi, který je nadmíru mediálně zdatný a ve své sebestřednosti si ukousne příliš velké sousto, je hereckým koncertem Michaela Sheena i ostatních herců. Režisér Tom Hooper zvolil nelineární dějovou linku, v níž lze celkem snadno mimo části curriculum vitae Briana Cloughe nahlédnout i pod pokličku fotbalového života a porovnat kus cesty, kterou fotbal urazil od dob, kdy vrcholoví hráči na tréninku běžně holdovali cigaretám a před ligovým zápasem se posilnili hrnkem kafe. Kdeže jsou ty doby... ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Mám rád športové filmy..a Damned United ma prekvapil že sa vlastne nevenoval ako tak zápasu, ale skôr ostrej rivalite manažérov...skvelý Martin Sheen patrí už k hereckej elite na Ostrovoch...a tento film je dôkazom toho, že športový film nemusí byť hneď o zápasoch..ale o emóciách, ľudoch...vynikajúca dráma ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Je to na hraně mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale budu opět mírný a přikloním se k vyšší variantě. Prokletý klub má výhodu v tom, že je podle skutečné události a navíc má skvělého hlavního hrdinu Micheala Sheena, který se s ničím a s nikým nesere. Přirovnání k současnému Mourinhovi je rozhodně na místě. Oceňuju snahu Toma Hoopera splašit herce co nejvíc podobné skutečným hráčům působícím tehdy v Leeds United. Nějak výjimečný film to ale taky není. Záběry na samotný fotbal jsou většinou archivní a když se tam snaží ukázat něco jako trénink, tak to je asi jako v Okresním přeboru. :-D Chybí tomu trochu víc profesionality a napětí. Je to dost konverzační, moc se mluví, málo toho vidíme, ale takový už Hooper je. Hodnocení nechám tedy na 70%, ale moc o těch 4 hvězdičkách přesvědčený nejsem. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Film o fotbale, natočený s láskou k fotbalu a prakticky bez fotbalu... Předem rovnou říkám, že čtyřhvězdičkové hodnocení by asi bylo férovější, ale já, jako ohromný fanoušek anglické Premier League, jsem z něj úplně nadšený. Protože tahle balada o ,,Josém Mourinhovi své doby" má všechny herní prvky, aby u diváka skórovala. Předně je to velice silná základní sestava, kde vysloveně exceluje špílmachr Michael Sheen, kterému výborně přihrávají výborní herci z Ostrovů v čele s Timothy Spallem. Dalším silným prvkem je sebejistý manažer v osobě režiséra, který si vystačí bez záběrů z fotbalových zápasů, jež by fungovaly jako pozlátko pro diváka. Režisér fotbalové zápasy velice slušně a zručně obchází (první domácí zápas v nejvyšší lize proti Leedsu je vyslovená slast) a místo toho servíruje divákovi psychologii excentrického manažera ve spojení s vizuálně nádhernými záběry, kterým nechybí dobová a barvitá atmosféra. A to všechno se sešlo na úžasném stadionu (scénáři), který svým hráčům dovolil hrát svižnou a přímočarou hru. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý film o kontroverznom trénerovi, naozaj mi svojím vystupovaním a rozhodnutiami niekedy pripomínal napríklad Josého Mourinha, či Vladimíra Weissa staršieho. Veľmi sa mi páčilo ako ukázali, jak jeho tímy postupovali tabuľkou, nejaké tie jednania, televízne výstupy a podobne. Celkovo však čistý priemer, lebo to na mňa pôsobilo miestami nudne s nedopracovaným scenárom s kopou hluchých miest, ale oceňujem, že tam je zahrnuté obdobie viac ako 5 rokov. Mám rád šport a filmy o ňom, najmä tie skutočné, či dokumenty. Tento ma potešil lebo sa jedná o tými, na ktoré má môj otec spomienky, keď hrali so Slovanom Bratislava alebo keď pôsobili v európskych súťažiach. Ja ani neviem prečo, ale akosi automaticky som od detstva mal v Anglicku okrem Chelsea, West Hamu, Arsenalu, Tottenhamu Hotspur a isté obdobie aj Manchestru United, či Newcastlu, rád kluby ako Nottingham Forest, Derby County, Leeds United a Queens Park Rangers. Viem na to povedať zjednodušene celkom fajn film. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Film je natočen velmi věrně podle skutečných událostí, například všechny citované výsledky fotbalových utkání jsou naprosto přesné. (curfew77)
  • Brian Clough nebyl jen vynikajícím trenérem, ale také během své aktivní kariéry výborným útočníkem, kdy v letech 1955 až 1964 za Middlesbrough a Sunderland nastřílel v 274 ligových utkání 251 branek. (ragnar1)
  • Manželku B. Clougha velice rozčílila už kniha, která je předlohou filmu. Její manžel byl sice velmi kontroverzní "tlučhuba", ale na rozdíl od filmové postavy prakticky nepoužíval sprostá slova. Pro jeho nepravdivost se od filmu se stejně jako od knižní předlohy distancovala celá rodina Briana Clougha. (Looka)

Reklama

Reklama