Univerzální voják
Akční / Sci-Fi
USA, 1992, 103 min
Roland EmmerichHudba:
Christopher FrankePlakáty
Při masakru vietnamské vesnice se americký voják Luc dostává do konfliktu se šíleným seržantem Scottem. Oba muži se navzájem zabijí... O třiadvacet let později se na scéně objevují znovu jako příslušníci speciálního protiteroristického komanda - univerzální vojáci. Zvláštní oddělení ministerstva obrany z jejich těl vyvinulo nezničitelné stroje na zabíjení. Při záchranné akci v útrobách mamutí přehrady ohrožované teroristy se Lucovi začnou vynořovat vzpomínky na jeho minulý život. Vymkne se kontrole svých tvůrců a dává se na útěk, ve kterém mu pomáhá mladá novinářka Veronika. Nejzuřivějším pronásledovatelem prchající dvojice se stává krví posedlý Scott. Nemilosrdně ničí vše, co se mu postaví do cesty. K rozhodujícímu souboji na život a na smrt se schyluje na farmě Lucových rodičů, kteří nemohou uvěřit tomu, že jejich syn vstal z mrtvých... (oficiální text distributora) -
Příběh začíná ve Vietnamu v roce 1968. Zde se vzájemně postřílí vojáci Luc Devreaux a Andrew Scott (Jean - Claude Van Damme, Dolph Lundgren ) ve chvíli, kdy se Luc pokusí svému nadřízenému, seržantu Scottovi zabránit ve vyvraždění vietnamské vesnice. Příběh pokračuje o 25 let později. Vláda provádí tajný vojenský experiment, kdy se z těl mrtvých vojáků stávají Univerzální vojáci - elitní zabijáci, kteří jsou nasazováni na velmi přísně utajené mise. Při jedné takové si Luc Devereaux začne vybavovat střípky ze své minulosti. Jak se ovšem později ukáže, není sám. Na svojí minulost si začne vzpomínat také Andrew Scott. A společně si také začnou vzpomínat na svojí nevraživost, kterou k sobě cítili. O tajný vojenský experiment se začne zajímat také novinářka Veronica Roberts (Ally Walker), která se tak dostane do nebezpečí. Jejím ochráncem proti ostatním vojákům se stane Luc Devereaux. Ovšem seržant Scott je oběma na stopě. Rozhodující souboj na život a na smrt se blíží. (videofil)
Gemini
Tak tímhle filmem Roland Emmerich ukázal, že "velké" (tenkrát ještě velké v uvozovkách, Day After Tomorrow, Godzilla a ID4 už bez uvozovek:)) Sci-Fi řežby zvládá výborně. A co scházelo na výpravnosti, to dotáhl na příběhu a vývoji postav. Lundgren svého psychopatického nemrtvého seržanta zvládá výborně, Ally Walkerová svoji zvídavou novinářku taky, Van Damme ve svojí víceméně tradiční roli hraje svým typickým způsobem, ale v tomhle případě to celé vypadá víc než dobře. Hudba Christophera Franckeho, který si udělal jméno na Babylonu 5, se výborně hodí pro tento žánr.(12.2.2003)
gouryella
I pres ocividne nedotazeny scenar se preci jen jedna o jeden z tech vice povedenych filmu s ucasti van Damma.(31.7.2002)
Djkoma
Nic moc furt lepsi nez druhy dil. Emmerichova zajímavá režie díky, které se dá na tento film dívat a díky které si neuvědomujete, že koukáte na dva naprosto béčkové herce. Příběh je jednoduchý a založený na (možná) vymyšlených pokusech na přeprogramování vojáků z vietnamu pro trochu jiný druh operací.(3.6.2004)
Renton
Scénář: Dean Devlin(12.9.2011)
AngelAngie
Velké překvapení, povedené.(27.5.2008)
Superpero
Jeden z nejlepších filmů s Van Dammem a nejlepší film s Lundgrenem. Van Damme tam dělá podobný ksichty jak Švarcik v Terminátorovi ale rozhodně neni ani z poloviny tak cool. Dále tam Van Damme běhá s holou prdelí (což je docela prdel). Dolph Lundgren si roli užívá (dělá držky a tak) a neni to zas takovej loser jako v jeho jinejch filmech. Celkem pohodovej film.(23.8.2005)
║Rozpočet $23miliónov║Tržby USA $36,299,898║Tržby Celosvetovo $102,000,000║ Najlepší Van Damme! /85%/(29.6.2005)
mandes
rozpocet ? trzby americke $36,299,898(11.11.2006)
hirnlego
Já se chvílemi docela bavila - nějaké hlášky tu jsou, spád to má taky, dvě hvězdy stačí. (Dolph nadabovaný Soukupem je kurrrva machr k popukání!)(30.12.2006)
tron
"Kto vlastne ste? Tlačíte auto rýchlejšie, ako moja babička šoféruje." Napriek nostalgii, neustále prítomnému militantnému fetišizmu (čo začne byť časom nudné) a umne zamaskovanie malému rozpočtu, je UNIVERZÁLNY VOJAK priemerný akčný sci-fi triler. Netvári sa, že nevidel zombícke horory, vietnamské eposy Stonea/Coppolu či sériu TERMINÁTOR. Ale čo je na tom zlé? To všetko pekne zamiešané v Hollywoode debutujúcim nemeckým režisérom Rolandom Emmerichom a za účasti dvoch vyhasnutých hviezdičiek 80. rokov. Emmerich (sci-fi MESIAC 44) zručne mixuje akciu s plus-mínus vtipnými oddychovými scénami (ľad, rezanie ploštice) a celé je to nakrútené takou zdravo sebavedomou a skúsenou "remeselnou" rukou, že divák nepremýšľa nad blbým scenárom a dokonca Van Damme a Lundgren podávajú (samozrejme v rámci možností) solídne herecké výkony! Netreba tento film podceňovať (ale ani preceňovať).(14.1.2005)
Boss321
Řekněte mi kdo, když byl malý, nežral tente film? Já jsem ho přímo hltal a dodnes jsem na duo Jean-Claude Van Damme - Dolph Lundgren nezapomněl. Ale přeci jenom s odstupem času už se na to koukám úplně jinak a dnes je z toho jen další tuctový akční snímek....(1.10.2007)
monolog
Kdysi jsem četl jednu kritiku v Ikarii (může to být tak deset let zpátky) o filmu s Dolfiem Temný anděl a zároveň od stejnýho autora kritiku na VanDammovku Cyborg. Ten autor se tam potom rozepisoval o tom, že možná když příště dají dohromady nějakou SF zápletku, akčnost a lundgrena s Jeanem dohromady, třeba jim pak konečně vyjde pořádnej koktejl, kterej by mohli divákovi naservírovat. Ten autor to myslel v tom horším smyslu. Ale já si na jeho kritiku vzpomněl o pár let později, když jsem viděl Univerzálního vojáka. A musel jsem mu dát za pravdu, ovšem v tom lepším smyslu. Myslím, že je to druhý nejlepší film Jeana (po Timecopovi a třetí je dvojitý úder) a nejlepší film Lundgrena (s trochou odvahy a zavřenýma očima i u sousedů by se za jeho druhej nejlepší dal považovat Johny Mnemonic). Tady je přesně to vyvážení akce a rychlýho děje. A vsadím se, že na tom má velkou zásluhu i Emmerich, kterej se zatím ještě nenaučil příliš patosu a americkýmu hrdinství. Tenhle filmeček opravdu ujde, navíc když ani jeden z hlavních hrdinů zde nemusí ani předstírat, že hraje už jen proto, že vojáci nemají žádné city ani pocity. A hraní za ně oběhá Ally Walkerová. Takže dobrej film a rozhodně nezkažená šance na kvalitní znovurozjezd kariér, kterej se však nezdařil, i když z tohoto úspěchu oba pánové žijí a točí dodnes.(13.2.2006)
B!shop
Jeden z nejlepsich filmu Van Dammea i Lundgrena a ackoliv to je porad becko, tak ukrutne zabavny. Jediny, co mi ve filmu chybelo, je vic hlasek, jinak si nemam moc na co stezovat. Triky jsou celkem slusny a je tu hodne krve, pribeh je sviznej, misty vtipnej a i pres par logickejch der docela v pohode (na becko). No a samotnej Van Damme hraje celkem solidne, protoze vlasne hraje neco mezi robotem a mrtvolou, takze musel omezit mimiku a to se mu povedlo. A Lundgren taky neni spatnej. Proste slusny akcni becko na ktery se vzdy rad kouknu.(14.9.2007)
EdaS
Jedna z lepších vandammovek. Je to kravina, ale dá se na to koukat.(5.7.2003)
Slasher
Tohle je prostě jedna z klasik mýho TV2video dětství. Dnes jsem viděl v HD, poprvé od oněch dávných dob, a pravda... nebýt té nostalgie, spíš bych možná hodil za tři, ale takhle ani omylem. JCVD dokonce párkrát rozesměje, a seržante Doplhe nakopej jim prdel!(21.3.2006)
Dudek
Univerzální voják je klasický příběh postavený na dějové lince Terminátora, zdánlivě bezbranná žena utíká spolu s jedním obrovským silným člověkem (?) před tvorem ještě silnějším, než jsou oba dohromady – v tomto případě pomocí biologickou tkáň upravujícím přípravkům. Universální voják se snaží i pobavit, a co je na tom, že většina gagů jsou jen zoufalé pokusy, u kterých by se nezasmál ani člověk, kterého popadají pravidelné záchvaty smíchu díky požití halucinogenní látky. Většina gagů těží ze situací, kdy se ukazují rozdíly mezi normálním člověkem a „Universálem“, najdeme však i takové, které se pokouší dolovat vtipnost ze vzájemné konfrontace obou odlišných hrdinů, reportérky a vojáka. Podle této osnovy by se nemuselo jednat o špatný snímek, ale to co Emmerichovu pokusu o návrat starých dobrých SCI-FI snímků, v němž se nebrání četnému vykrádání jiných filmů, podtrhává nohy je katastrofální scénář a v mnohém selhávající režie. Dobrá, scénář bych ještě pochopil, tvůrci si totiž myslí, že akční SCI-FI nepotřebuje inteligentní dějovou zápletku a důvtipné dialogy, mýlí se, ale co my s tím naděláme? Horší je to ovšem právě s režií, která vypadá jako by oku vypadla jednomu dílu Walker, Texas, Rangera, zvláště konečná akční sekvence, kdy si konečně oba oponenti stojí „face to face“ a divák netrpělivě očekává, co z toho vzejde. Režisér klame, neumí překvapit a utišit divákovo očekávání, jen se jej snaží odsunou na konec, což je ovšem podvod, kterého by se nikdy neměl dopouštět. Místo temného SCI-FI snímku jsem dostal podivný paskvil, který se snaží tvářit, jako nejlepší film všech dob a přitom selhává v mnoha bodech. I přesto se na něj však dá dívat, pokud neusnete při sledování několika opravdu nudných okamžiků, máte velikou šanci, že přetrpíte až do konce, kde vás opět film zklame...(8.2.2006)
dobytek
Sice je to debilita, ale docela koukatelná. Nějaká ta akce, občas docela povedený hlášky (Mam taky takovej náhrdelník, ale z nosů.) a Dolph Lundgren je prostě hustej a celou dobu jsem mu přál, aby Van Dammovi pořádně nakopal prdel. Navíc nevěřim tomu, že by Jean-Calude Kokot nebo snad nedejbože Emmerich ještě někdy dokázali natočit film, kterej by se mi aspoň trochu líbil - 3 hvězdičky - 60%(23.11.2006)
choze
Vow. Tak takhle se vstupuje do Hollywoodu - ještě před skvělými body-bag úvodními titulky necháte dvě akční hvězdy, aby se navzájem postřílely. Taky bych vypíchl výživnou scénu s nepříčetným Lundgrenem v hypermarketu, kam působivě zavleče válečné šílenství. Zbytek je bohužel jen velmi příjemně brutální (náhrdelník z uší, průstřel oka, jehla prorvaná tváří) a lehkonoze zrežírovaný akční sci-fi popcorn s četnými a dobrými akčními scénami, které ale nijak neutkví stejně jako příběh kombinující TERMINÁTORY (útěk ženy a jejího ochránce před robotem, podobná likvidace záporáka jako v jedničce, robot proti robotovi), ROBOCOPA (robotizování a nové využití zabitého v akci, vzpomínky na život předtím) a kdovíco ještě. Prvoplánové fórky jsou tradičně orientované na ženy (van Dammův exhibicionismus) a na děti a noční finále jeden na jednoho na venkově po předchozím akčním ohňostroji poněkud vyšumí.(24.12.2007)
molotov
Van Dammovská klasika.(20.5.2004)
kitano
Emmerich je proste babrak. Jeho najvacsou chybou je to, ze sa berie prilis vazne. V jeho neskorsich filmoch to ako tak zachranuju slusny herci a efekty, no tu ho nemal kto zachranit. A pri tom to mohlo byt take skvostne becko. (4/10)(1.5.2008)
| Na DVD od: | 01.04.2005 Bonton |
|---|---|
| Na DVD od: | 14.12.2011 MagicBox |
| Na levném DVD od: | 07.04.2009 Blesk |
| Na Blu-ray od: | 14.12.2011 MagicBox |
Související
- Universal Soldier: A New Dimension (2012)
- Univerzální voják III: Znovuzrození (2009)
- Univerzální voják: Zpět v akci (1999)
- Univerzální voják: Bratři ve zbrani (TV film) (1998)
- Univerzální voják 2: Nedokončený obchod (TV film) (1998)