Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný western so skvelým castingom (Julie Newmar je úplne živelná!), úplne fantastickou kamerou, na ktorej majestátne vyniká americká príroda, a v neposlednom rade originálny príbeh s finále, za ktoré by sa nehanbil ani Indiana Jones. Škoda len, že podobne ako iné dobové westerny, má asi tak o 20 až 30 minút dlhšiu minutáž, než by bolo vhodné (vidieť to najmä v prvej polovici, kde je úplne zbytočné množstvo postáv). A tie scény zo štúdia (často priamo v scéne kombinované s reálnymi lokáciami) sú ako päsť na oko. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit oblíbený dětský naivní film. To není objektivní. Rozhodně se v tomhle filmu nic neřeší, než touha po zlatě. Omar Sharif je zloduch, protože se na to hodí, Peck je klaďas protože se na to hodí, blonďatá holka je klaďaska, protože se to od holky z dobrý rodiny čeká a indiánka je kurva a má navíc jizvu, to se taky hodí. Pěkné si to skouknout po 30 letech. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si z nostalgie po nějakém čase pustil zase tenhle film a nebylo to zas tak špatné. Možná jsem od toho čekal více, ale z dnešního pohledu mě to už tak nebavilo. Přesto chválím líbivou hudbu včetně hlavní písně. A potěšilo mne skvělé herecké obsazení. Myslím si, že ve své době uvedení do kin v bývalém Československu muselo trhat divácké rekordy. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Pripomínalo mi to staré bondovky. Hlavný hrdina šarmantný muž zákona. Nejedna žena bojuje o jeho priazeň. Akčné scény vynaliezavo dobrodružné, ale kreatívne bezradné. Možno by stáli za zmienku aj akrobatické efekty a strihy, no v technických kategóriách nie som doma. Tak sa budem držať porekadla hovoriť striebro, Mackenna zlato.. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Gregory Peck nebol s filmom spokojný a povedal: "Bol to strašný western. Jednoducho mizerný." (Arsenal83)
  • Film je spojen s Georgem Lucasem, který během svých studií vytvářel dokument o jeho vzniku. Když byl přítomen na place, přispěl mnoha nápady ke konečnému vyznění některých scén. (Hans.)
  • Ačkoliv je spousta záběrů v závěrečné části trikových, v mnoha případech jde o reálnou destrukci. Studio si totiž pro tento účel zakoupilo skutečnou, geologicky nestabilní lokalitu, kterou poté zničilo. (Hans.)

Reklama

Reklama