Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých oblíbených westernů. V hlavní roli ovšem není Gregory Peck, ale chamtivost. Tahle vlastnost se v Mackennově zlatě představuje hned v několika podobách. A je jedno, jestli je člověk bandita, voják, novinář, kupec, pastor nebo šerif, podlehnout jí může úplně každý. V tom podle mě tkví síla celého filmu - ačkoliv postavy nejsou bůhvíjak propracované, o lidské povaze nám jejich jednání během 128 minut stihne povědět až dost. A protože nejde jen o tupý příběh plný přestřelek (nejnapínavější - finální - souboj se bez koltů obejde úplně), ale o příjemnou dobrodružnou podívanou plnou zajímavě natočených scén (úvod, rozhoupaný přechod mostu, závěrečná půlhodina), dávám čtyři hvězdy. Jo a ještě něco. Hudba: Quincey Jones = příjemné osvěžení nejen díky úvodní písni. ()

eagle-eye odpad!

všechny recenze uživatele

Sorry, ale myslel jsem si, že zlato se vyskytuje v podobě malých zrn v křemenné výplni žil nerostů, které se dostanou do náplavů... Čili podle mě jsou jen 2 způsoby, jak přijít k zlatu 1) těžba nerostů, za 2) rýžování zlata. Z chemického hlediska je tedy naprosto nemožné, aby zlato tvořilo část jakéhosi červeného pískovce. Když k tomu připočtu závěrečnou dramatickou scénu s polygraficko-katastrofickým finále zrychleným asi o miliardu let, vychází mi Mackennovo zlato jako největší hovadina, kterou jsem měl možnost spatřit. Jako shnilá třešnička na zkaženém dortu je pak finálová bitva ve stylu capoiry přerušenou seřezáním páskem... Půl hodiny jsem údivem po skončení filmu nezavřel hubu, jako komedie by to bylo dost dobrý, ale tento "western" se bral bohužel naprosto vážně...:-( ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film viděl poprvé (někdy počátkem 70. let) byl jsem samozřejmě nadšen, byla to bezva napínavá podívaná, leč léty pro mne tento film ztratil na přitažlivosti. Jediné (spíš jediná), co na přitažlivosti neztratilo byla ta Gregory Peckovi nadbíhající indiánka. Už tehdy jsem často nechápal hrdiny dobrodružných příběhů, jak si vybírají partnerky. Tarzanovi nadbíhala La, kněžka Oparu, krásná a odvážná ( a majitelka pokladu), prostě správné děvče do africké divočiny, ale on si vybral nějakou bledničkovou Jane. Zde šerif MacKenna opovrhne správným děvčetem na Divoký západ, které má neuvěřitelný sex appeal, a touží po fádní blondýně. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých padesáti letech jsem se odhodlala k tomuto filmu a dopadlo to jak jsem předpokládala.Proti tomu ,co mi zůstalo v paměti ,tohle vyšlo jako vyčpělý parfém.Klasická kovbojka,jednoduchý scénář.Film jsem viděla v Mostě, kdy ho uváděli v prvním velkoplošném kině.S akustikou tehdy nevídanou.Ty výstřely ,kterých ozvěna se odrážela od skal, není nic proti tomu ,co bylo slyšet tehdy v kině.Hudba Quincyho Jonese byl zážitek.Vypadá to na to,že s tím něco udělali když to dabovali.Měli nechat titulky.Zkrátka originál.Promítalo se na obloukové plátno.Tehdy jste měli pocit, že v té prérii sedíte. ()

Apophis 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že westerny příliš v lásce nemám, ale pokud jsou kvalitní, rád se na ně podívám... Mackennovo zlato JÁ za kvalitní western považuji. Samozřejmě, že pro průměrného dnešního dilváka může působit trochu "málo akčně", ale u westernů to není tak důleřité a hlavně, také to není nejmladší film... Přiznat ale musím, že film rovněž velice zvedli skvělí herci. Gregory Peck, Omar Sharif, Telly Savalas a Eli Wallach, to je opravdu špička. Všichni hráli více než výborně, a proto se výše zmíním jen o jediném z nich, který (i mezi nimi) vynikal... tedy o Gregory Peckovi. To je herec, který svým všestranným hereckým talentem pozvedl mnoho filmů. Mezi herci z dalších let by se za jeho pokračovatele dal počítat R. Shaw, ale mezi současnými herci jen s těží hledám herce s takovým talentem...snad jen možná Bruce Willis. Ale zpět k filmu. Jedná se podle mého o jeden z nejlepších westernů vůbec. Rozumějte, POKUD už western, tak Mackennovo zlato (a ještě asi dva další...). Proto, i když se mnou asi mnozí nebudou souhlasit, dám tomuto filmu 5*! ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Pohádkově vyhlížející údolí s vodopádem, ve kterém naleznou hrdinové úlevu po jízdě pouští, není dílem přírody, ale lidských rukou. Voda musela být na místo dopravována mnoha cisternami. (Hans.)
  • Senátor Robert F. Kennedy navštívil scénu natáčania ako hosť hviezdneho Gregoryho Pecka, jedného z jeho najvernejších priaznivcov. Kennedyho zavraždili rok pred premiérou tohto filmu. (Arsenal83)
  • Gregory Peck (Mackenna) si veľmi dobre rozumel s Edwardom G. Robinsonom (Adams), s ktorým mohol diskutovať o herectve, politike, náboženstve a výtvarnom umení. Peck označil Robinsona za "také malé dieťa v dospelej koži". (Arsenal83)

Reklama

Reklama