Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

eagle-eye odpad!

všechny recenze uživatele

Sorry, ale myslel jsem si, že zlato se vyskytuje v podobě malých zrn v křemenné výplni žil nerostů, které se dostanou do náplavů... Čili podle mě jsou jen 2 způsoby, jak přijít k zlatu 1) těžba nerostů, za 2) rýžování zlata. Z chemického hlediska je tedy naprosto nemožné, aby zlato tvořilo část jakéhosi červeného pískovce. Když k tomu připočtu závěrečnou dramatickou scénu s polygraficko-katastrofickým finále zrychleným asi o miliardu let, vychází mi Mackennovo zlato jako největší hovadina, kterou jsem měl možnost spatřit. Jako shnilá třešnička na zkaženém dortu je pak finálová bitva ve stylu capoiry přerušenou seřezáním páskem... Půl hodiny jsem údivem po skončení filmu nezavřel hubu, jako komedie by to bylo dost dobrý, ale tento "western" se bral bohužel naprosto vážně...:-( ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Western inspirovaný stejnojmennou knihou Hecka Allena (pseud. Will Henry) z roku 1963. Příběh vypráví o tom, jak touha po zlate může zkazit různé typy lidí. Je to trochu jiný western, má takové lehčí, hippie, rockovější ladění. Příběh má vypravěče, také se hodně používá klíčované pozadí. Bílí, Mexičané i indiání žijou spolu, dokonce můžou být i členy jedné bandy. Eli Wallach, Telly Savalas a Edward G. Robinson mají dost malé role na to, jaké filmové hvězdy to byli. A také je možné vidět nahou Hesh-ku a Omara Sharifa. Je zajímavé sledovat, jak lidé s vidinou zlata a snadného zbohatnutí lehce opustí své zaměstnání, rodiny i čestnost. A jak snadno najdou argumenty, aby si obhájili své rozhodnutí. Po celém tom dlouhém a úmorném putování putování plném zvratů se mi líbil ten happyend. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Oddychový western, působící trochu starosvětsky, se silnými tahouny Peckem a Shariffem. Shariff hraje lehce stylizovaně, na padoucha působí občas měkce a nepatřičně sympaticky, ale čas od času ukáže, proč velí tlupě zrovna on. Peck je skvělý, stejně jako Wallach, Thompson používá zajímavé záběry (indinái jedou tryskem v hustém lese, záběry z koně, např.) jediné, co film trochu brzdí, jsou (občas studiové?) exteriéry a nepřekvapivý děj. Na nedělní podvečer lze doporučit. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Western, který na mě víc než jako co jiného působil jako pohádka. Asi to bude tím vypravěčem. Nutno dodat, že to byla pohádka dosti ukecaná a zbytečně přelidněná - to druhé jenom během první hodiny;) Během té druhé hodiny se ale nějak stane, že se western překlopí na dobrodružný film, a to se všemi tehdy asi ještě originálními, dnes ale zoufale klišoidními dějovými "rekvizitami". Co je originální i dnes, je rozhodně práce s postavami a s kamerou. Nevzpomínám si, že by někde jinde byly použity záběry z koňského hřbetu nebo "sekaná" sekvence obrazů zlaté horečky. Bohužel s ohledem na to, kolik těch dobrodružných snímků jsem už viděl, nemůžu strpět to už téměř směšné schéma, pokud se odehrává ve druhé polovině víc než dvouhodinového filmu. Kvalitu si i po všech těch letech drží hudba a především filmová píseň. To mě opravdu bavilo. Výsledek je ale někde na sedmdesáti procentech, a je mi šumák, jestli je to z historického hlediska křivda. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď už hlavný herec (Peck) povedal, že to je mizerný western, tak to stojí za zamyslenie. Naozaj to žiadna legenda podľa mňa nie je, hoci v Sovietskom zväze dumali inak a film sa tam stal jedným z najsledovanejších v histórii. Dve dievčatá stoja za to a tiež Omar Sharif, ktorý bol dobrým záporákom. Zvyšok je predĺžená poloindiánka s honbou za zlatom, ktoré, ako to býva, aj tak nikto nedostane. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Gregory Peck nebol s filmom spokojný a povedal: "Bol to strašný western. Jednoducho mizerný." (Arsenal83)
  • Omar Sharif v rozhovore uviedol, že rolu záporáka vo westerne zobral kvôli svojmu synovi, pretože ten nemal rád jeho filmy, ktoré boli v tom čase väčšinou romantické. (Arsenal83)
  • Některé scény byly z finančních důvodů točeny na 35mm materiál a pak opticky zvětšeny. Výsledky však nebyly příliš kvalitní, měli špatnou barvu a mimořádně zrnitý obraz. (Hans.)

Reklama

Reklama