Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 5

(série)
USA / Velká Británie, 2015, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Kit Harington, Charles Dance, Liam Cunningham, Stephen Dillane, Sophie Turner, Owen Teale (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Joffrey, Tywin, Oberyn, Shae. Tyto čtyři násilné smrti dramaticky zamíchaly kartami na konci čtvrté řady. V zemi vládne podivný klid, kterého se pokusí zneužít ve svůj prospěch každý, kdo v Západozemí či v Essosu něco znamená. Na Černém hradě se John Sníh pokouší sladit požadavky Noční hlídky s příkazy od Stannise Baratheona, jenž se prohlašuje za právoplatného krále Západozemí. Cersei se mezitím ze všech sil snaží udržet v rukou otěže moci v Králově přístavišti, kde kličkuje mezi intrikami Tyrellů a sílící náboženskou sektou vedenou tajemným Nejvyšším vrabčákem. Jaime se vydává na tajnou misi. Zatímco Arya hledá za Úzkým mořem starého přítele, Tyrion je na útěku. Nebezpečí v Meereenu narůstá a Daenerys z rodu Targaryenů zjišťuje, že si její oslabené postavení žádá kruté oběti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (69)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čím to je, že prvé dve tretiny série patrili k najslabším epizódam seriálu a naopak záverečné tri k absolútnym vrcholom, možno išlo o najlepšie epizódy vôbec. Piata séria tak pôsobí značne nevyrovnane, na druhú stranu ale gradácia smerom k záveru je určite lepší prístup, akoby kvalita kolísala nepravidelne. Čaká nás asi najviac monumentálnych scén doposiaľ, zrejme sa navyšoval rozpočet, ale umierajú opäť dôležité postavy a ani sa mi nechce rátať, koľko ich zostalo do šiestej série nažive a aký to bude mať dopad na opätovné vtiahnutie divákov do deja, keď viacero ich miláčikov už skončilo svoju púť touto fantasy krajinou. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po nemilosrdném season finale 4. sezóny jsem si po vánočním nepřetržitém maratonu musel počkat, aby pátá série byla vůbec první, jež jsem sledoval “up to date”. V tomto ohledu se naštěstí neneslo těchto zmiňovaných 10 dílů v tak burácejícím napětí jako dvě předešlé řady. Ale stále bylo nad čím polemizovat, stále se objevilo množství scén, kterými jsme byli odrovnáni a stále bylo co očekávat od sezón příštích. R. I. P. Stannisovi, i přes jeho krutosti a cestu za mocí bez jakýchkoli servítek, to pro mě byl jeden z nejsympatičtějších králů celého Westerosu. ()

Reklama

kiddo odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sere kormidelníku, nastavte laskavě kurz směrem Řiť. Ježišikristemarjapanocotokurvabylo. Nikdy by mě nenapadlo, že dokážu takhle rychle přejít od „bombááá“ k „podpalte to napalmem“. Věřte, tohle není fňukot milovníka předloh, který se nemůže smířit s tím, že barva Sansiných šatů v páté epizodě neodpovídá knižnímu protějšku. Bůh ví, že v rozporu s rozšířeným názorem se seriál od knih v těch skutečně podstatných věcech silně odlišoval už od samého počátku. Vadí to? Ne, dokud je výsledkem podnětné a zábavné dílo. A přesně tím pátá série být přestala. Nad adaptačními rozhodnutími producentů zůstává rozum stát – skoro jako by se D&D vypravili na lov veverek s puškou na slony. Každá, i ta nejfilmovější knižní linka byla v rámci zkracování a zjednodušování bez výjimky vykuchána, připravena o nejzákladnější děj, kontext a obsah, kvůli čemuž nezbylo v seriálu nic, na co by se dalo koukat. Neblahým následkem tohoto je, že zdánlivě i na první pohled komplexní linky působí při bližším prozkoumání extrémně chudokrevně, zcela ignorují dřívější charakterizaci, včetně elementární logiky, a plně závisí na rozporuplném, charakterově nesmyslném chování postav, jejichž motivace i uvažování se mění kolikrát scénu od scény. A co hůř, pátou sezónu přepadl zjevně smrtelný záchvat debility. Nepřeháním, nejchytřejší, nejprotřelejší a nejmazanější postavou je odteď Hodor, neboť všichni ostatní se chovají, jako by jejich mozek napadl šedý lupus. Lze tu letošní píčovinu jménem Sansa, Malíček, Roose, Stannis (!), Jon, Brienne, Cersei, Jaime, Varys, Dorne či Daenerys nějak, jakkoli obhájit? No nelze, protože hlavním platidlem Hry o trůny již oficiálně nejsou témata, příběh či postavy, nýbrž samoúčelný šok bez kontextu a logiky. K adaptování čehokoli zastávám extrémně liberální přístup, ale do prčic, jestli účelem tohohle sračkofestu bylo přimět mě znovu se do té rozmáchlé knižní obludnosti ponořit a zjistit, jestli jsem posledním dvěma knihám náhodou nekřivdila, tak úkol kurva splněn. ()

gogos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hře o trůny evidentně dochází dech. Zvraty již nejsou co bývaly, dějově řada pokulhává za ostatními, zbytečně se vaří z vody. Střední část série mi dokonce přišla jako těžký průměr. Naštěstí se v závěru začnou opět dít zajímavé věci a pátá řada tak dostane grády. Opět tu máme spoustu akce, hutné (možná až zbytečně dlouhé a nudné) intriky, a spoustu dalších věcí, která dělá Hru o trůny tolik úspěšnou. Pátá řada mě napoprvé nepohltila, nebavila tolik jako předchozí, avšak nutno podotknout, že až na několik středních dílů, ani nezklamala. Hodně slabé 4* ()

papadoce 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A sme doma. Po sérii, ktorá vsadila na šokantné momenty, surové násilie a väčšie množstvo prsníkov než má prasnica, prišli staré nudné hry o tróny. Keci, keci a zas len keci. Skutočne dobrého materiálu, ktorý posúva príbeh zaujímavým smerom bolo asi tak 5 maximálne možno 10%. Ku tomu sa zmenil český dabing pre tri dôležité postavy, čo neskutočne vyrušuje, keďže ide už o piatu sériu. Najlepšia epizóda bola práve tá posledná desiata. Niečo mi napovedá, že lepšie to už nebude, ale asi túto strastiplnú cestu dopajdám ešte kým sa usadím na zimohrad. Ozaj a je to stále menej a menej mystické a mýtické. Draky, obri, zombie, veď kto by sa tým zaoberal. ()

Galerie (673)

Zajímavosti (28)

  • Místo použité pro Daznakovu jámu bylo Plaza de Toros ve španělské Osuně, aktivně využívané pro býčí zápasy. (mikki089)
  • Ve 43. minutě se armáda bílých chodců dobývá skrz bránu do opevněného tábora. V této scéně je vidět, že opevnění a brána jsou postaveny z kůlů, které byly opracovány moderními technologiemi. Zářezy ve dřevě jsou typické pro dnešní dřevozpracující stroje. (kubixix)
  • Lena Headey (Cersei) byla v době natáčení v pátém měsíci těhotenství. (Duoscop)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno