Whistleblower, The
USA, 2010, 112 min
Larysa KondrackiHudba:
Mychael DannaHrají:
Rachel Weisz, Vanessa Redgrave, Monica Bellucci, David Strathairn, Nikolaj Lie Kaas, Paula Schramm, Alexandru Potocean, William Hope, Rayisa Kondracki, Jeanette Hain, Benedict Cumberbatch, David Hewlett, Coca Bloos, Luke Treadaway, Liam Cunningham, Sergej Trifunović, Vlad Ivanov, Doroteea Petre, Zoltan Butuc, Ion Sapdaru, Johan Philip Asbæk, Danny John-Jules, Ionut GramaPlakáty
Film popisuje příběh Kathryn Bolkovac (Rachel Weisz), policistky ze státu Nebraska, která je v rámci soukromé ozbrojené složky v roce 1999 vyslána do válkou zničené Bosny, aby se zde po boku OSN podílela na výcviku bosenských policistů a pomohla tak k nastolení pořádku v zemi. Jakmile si Kathryn zvykne na své nové pracovní prostředí, začne si všímat podivných okolností, které ji dovedou až k odhalení černého trhu s bílým masem, v němž figurují i lidé, od kterých by se to zrovna nečekalo. Jak Kathryn získává čím dál více důkazů, začíná si uvědomovat, že dostat zodpovědné osoby, aby pykaly za své činy, nebude zdaleka tak jednoduché a už vůbec ne pro ni bezpečné. (Struhy)
Renton
Scénář: Larysa Kondracki, Eilis Kirwan(1.12.2011)
larelay
absolutne sa stotoznujem s komentarom uzivatela Jeremy.Jk, bola by vobec skoda pisat nieco navyse. Absolutne vystihol to, co som chcela napisat aj ja, a preto ani nic nenapisem. Jedine to, ze zijeme naozaj vo zvratenom svete, kde sa clovek malokedy docka spravodlivosti. A kazdemu slusnemu cloveku by sa pri takomto filme mal zodvihnut zaludok. Mne sa teda zodvihol a nielen raz.(18.9.2011)
verbal
Nikdo snad už dnes nepochybuje, že je OSN jeden velký bordel. Není tedy divu, že si to někteří misionáři vyloží doslova a nemají morální zábrany, trochu si na těch pissmakerovských pobytech zakuplířit. Jednak si přijdou na pěknou skývu bokem a druhak mohou vypustit trochu páry s nějakou ukrajinskou šestnáctkou, na níž lze plně realizovat své skryté fantazie a pěkně si multiotvorově zařádit třeba s coulovou vodovodní trubkou, pro kterou by u své upjaté, civilizované manželky zajisté stěží hledali pochopení. No co vám budu povídat, minul jsem se povoláním a hned po zhlédnutí jsem namejloval Ban Ki-Moonovi sívíčko. Těžko říct, kolik je v tom autenticity a kolik dramatizace té angažované, americké soudružky, avšak pravdou je, že jugoši byli vždycky roztomilí mazlíci a s děvkama to náramně uměli. V režii je trochu cítit vagína a fotku neohrožené hrdinky bez bázně a hany, co se vysere na své děti a raději bojuje v prdeli světa za lepší zítřky proti zlým chlapům, by si na svůj vibrátor nalepila nejedna militantní feministka, ale výsledek je docela hnusný, sugestivní a zábavný.(8.9.2011)
Darren
Je hezké vidět film od začátku do konce stojící na mé oblíbenkyni Rachel Weisz, ale stačilo mi to ke spokojenosti míň, než jsem doufal. Rachel si přes všechnu snahu podle mě pro plešouna nejde, mnohem líp působí v míň vážných rolích. Ty exteriéry balkánu ala "Hele, netočili voni to na vesnici u babičky a neni to její dvorek, po kterym se zrovna mezi slepicema prochází Rachel Weisz?" na mě taky moc nezapůsobily. Celé to mohlo být rozhodně syrovější. Až na pár vyjímek je dost vidět, že za kamerou stála žena. A čím syrovější, tím co? No uvěřitelnější, že? Takže Whistleblowerovi věřím maximálně tak z půlky a už kvůli zajímavému námětu je to škoda.(1.9.2011)
Zeck
Solidní film o pravdivém příběhu. Co víc dodat, snad jen, že se podobné věci běžně dějí i Češkám, které celé nadržené jezdí do Itálie na brigády, a končí v tamních bordelech s heroinovou závislostí omotanou kolem nohou. >90%(7.1.2012)
TeeAge
|| Scenár: Larysa Kondracki, Eilis Kirwan | Hudba: Mychael Danna | Produkcia: Christina Piovesan Amy Kaufman Celine Rattray | Distribúcia: Samuel Goldwyn Films | Rozpočet: ? $ | Tržby: 61,002 $ ||(15.8.2011)
Fr
,,dívky byly odvlečeny a prodány“ ....MŮŽETE TO ZMĚNIT?....... /// Když v Kyjevě řekne máma holce ,,dělej si co chceš, jsi dospělá“, (asi) netuší, že ji pak bude Američanka Kathryn hledat v Bosně. Jo, jo, svět je malej a o náhody tu není nouze. Film se rozjíždí pozvolna (chápu, Kathryn Bolkovac je skutečná postava) a všechno je tak naivně jednoduchý. Naštěstí Bosna je specialistka na nechutný věci (a nejen díky místním). Rachel (celkem ji to ,,sekne“) čmuchá a slibuje. Čímž vyhlašuje válku tisícihlavý sani. Film s (téměř) autentickým prostředím i drsnými prvky vytváří solidní prostor pro emoce, takže ti slabší si budou donekonečna opakovat ,,je to jenom film, je to jenom ....“. Je to opravdu jenom film? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na misích SFOR jsem chodil do baru Florida. 2.) Na misích SFOR jsem píchal i v jiných barech. 3.) Včera mi řekli: ,,až si odpracuješ svůj dluh, budeš volná“. 4.) Thx za titule ,,ni.na29“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ **(5.9.2011)
Jeremy.jk
Další ze snímků poukazujících na zvěrstva, která se (i v dnešní době!!) přehlížejí. Příběh, po jehož zhlédnutí člověk cítí jen nepříjemnou pachuť v ústech. Pravděpodobně filmové zpracování jako takové nadhodnocuji, nevím. Ale je fajn vědět, že i v dobách, kdy je ve filmovém průmyslu nejvýnosnějším byznysem 3D a nějaký pořádně švihlý scénář, existuje někdo, kdo natočí podobný druh filmu. Takový, jehož cílem není rekordní výdělečnost, nýbrž vykřičení něčeho alarmujícího do světa.. I když to zrovna není populární téma - 85%.(15.9.2011)
3DD!3
I za pár šupů můžete natočit výborný film. Rachel hraje jako o život v dramatu, které jen potvrzuje že svině byly a budou. A nejvíc je jich těch které se schovávají za imunitu.(30.9.2011)
teutates
K čemu to opravdu je? "Všem" je už dávno jasné, že vše neprobíhá podle církevních pravidel a ctností a kromě vykulených očí a skvostném pohledu do blba, udělá/l někdo něco pro to, aby to tak nebylo?! Řeknu to nahlas... neudělal, nikdo nic! I nadále prodává Ivan tam někde v dáli nezletilé holky jako kus masa a nějaký bohapustý uchyl to koupí jak krávu na trhu. Je to hnus, hnus velebnosti a co s tím? Je to jen o nás, "o lidech", tyhle snímky mě opravdu dokážou dostat do varu. Normálně jen patřičná alergie na Rachel, která se může snažit, jak chce, no i já jsem jen člověk, ehm. 5/10(7.10.2011)
Ketri
Úchylové všech zemí, spojte se! A nejlépe pod hlavičkou Spojených národů. Je opravdu dobře, že takovéto filmy vznikají, ale člověk si při nich teprve plně uvědomí svou naprostou bezmoc. Má pak chutě jim razantně okleštit pravomoci! Co se tedy musí stát horšího, aby s tím někdo začal něco dělat? Kam až ty peníze z výnosných obchodů vlastně dotekly? Na co vlastně ty Ukrajinky vydělaly? Asi na nějakou další mírovou akci.(20.9.2011)
Šakal
Bosna je pěkná, zaslíbená to země (nejen) na (po)sezóní dovolenou. Má to však jeden "malý", za to dosti podstatný háček. Musíte být "Jugoš", popř. voják SFOR nastolující (pod hlavičkou OSN) v tomhle "bordelu pořádek" a nikoliv náctiletá ukrajinka. To potom místo lákavé vidiny "lehkého" výdělku v místních "hotelech" si na vás (možná) nezablbnou "hoši s letlampama", to ovšem neznamená, že "vaše prdel nepozná středověk". "Jugoši" jsou totiž "kluci hraví se smyslem pro fantazii a dětské nevinné hrátky", o čemž vás přesvědčí rychleji, než byste odříkali říkanku "řetěz...pouta...Ukrajinka....roztáhni nohy...trubka (rychle) dovnitř.....(pomalu) ven.....balíme to, zítra taky den". Bosna, rok 1999, obchod s "bílým masem v plném rozkvětu" ( ne, o drůbeží zde opravdu nejde) a jedna policistka, co právě ztratila šanci na opatrovnictví své dcery, o to více se zakousla do (beznadějné) záchrany "místních dí(ě)vek pro všechno". Snímku The Whistleblower vévodí přesvědčivá R. Weisz, umně vystavěný příběh, jistá (až na pár vyjímek, (kdy to zavání lehkým amer. patosem) syrová a věcná režie, přesvědčivá kamera a nevtíravý (zážitek nerušící) hudební doprovod. Závěrem si neodpustím poznámku, tento a podobné typy snímků by měly plnit kasy kin a zdejší diskuze a komentáře a nikoliv ....íčoviny typu The Tourists, 2012.....Vždy když shlédnu takovýto typ snímku, se sám (před sebou samým) zastydím, na jaké malichernosti si stěžuju a přitom žiju v takovém blahobytu. Nabízí se otázka, vždyť s tím stejně nejde nic dělat, jsme přeci lidé a ty se nemění!? "Tohle" tady vždy bylo, je a bude. Na druhou stranu, díky za každou " Kathryn Bolkovac". Teď mě pls omluvte, jdu si napustit horkou vanu, otevřít lahvovou plzínku, zakousnout bagetu a koneckonců i to nevinné porno na plazmě (pro ukrácení volné chvíle) neublíží. ANO, i já se řadím mezi ty neustále si na malichernosti stěžující a zády se obracející k důležitým problémům. Pyšný na tuto skutečnost rohodně nejsem, ale zároveň vím, že min v dohledné době se na tomto faktu nic zásadního nezmění. Balit kufry a vydat se vstříc např. Rwandskému "dobrodružství" a pomáhat "třetímu světu" se nechystám....(11.9.2011)
rejzanek
Rachel Weisz je jedna z mojich nejoblíbenějších hereček a i když mě její poslední dva filmy co jsem viděl (Agora,Určitě možná)mě nějak moc nerozpálily, v tomto snímku si to tato velmi krásná a sympatická herečka vynahradila měrou vrchovatou.Ztvárnila zde naprosto skvěle Kathryn Bolkovac, která je vyslána do Bosny na výcvik policistů a nedlouho po svém příjezdu začne rozkrývat obchod s bílým masem, do kterého je zapojena spousta lidí ze včech stran.A i když to není vůbec jednoduché, místy i velmi nebzpečné , tak zkouší neustále nové stopy ve snaze najít důkazy a potrestat viníky. Je to příběh , hlavně na konci strhující , příběh rozhodně ne štastný , ale bohužel asi aktuální i dnes po 13 letech.(20.9.2011)
Hild
Povedené drama zobrazující mrazivou a krutou realitu. Musím říct, že na mě to působilo ještě "jemně". Tím rozhodně nenaznačuji, že bych byla typ diváka, který by potřeboval syrové zobrazení všeho, co se dělo dívkám, navíc celý příběh byl zobrazen z pohledu policistky Kathryn a ne z pohledu dívek. Ale cítila jsem lehkou odtažitost režisérky, jakoby se bála trochu přitlačit, možná jen chtěla poukázat na velký a stále aktuální problém a to tak, aby si ho skutečně všiml kdokoliv a syrovější zobrazení by nemuselo být všem příjemné. Některé emoční pasáže nezvládnuté (Raya a její matka), tady byl příběh zcela nevyužit a chtělo to doopravdy více zaútočit na emoce. Ale asi je to tím, jak jsem již psala, hlavní postava je Kathryn a na tu jedinou se zaměřuje celý film, ostatní postavy divák nestihne pořádně poznat, přestože třeba pro mě byly daleko zajímavější. Místy mi trochu vadila nestabilní a roztřepaná kamera. Nejlepší na filmu je rozhodně výkon Rachel Weisz. 3,5* tedy zaokrouhluji na slabší 4*.(1.9.2011)
Greg
"And now you come along with this scandal... - I don't want a scandal. I'm just doing my job." Velmi dobře natočené drama, na kterém je ale nejhorší, že je inspirované skutečnými událostmi. O to víc je celé vyznění filmu smutnější a depresivnější. Námětu a scénáři také odpovídá mrazivá atmosféra, která se pomalu táhne celým snímkem, a dokáže vystihnout podstatu děje i bez přesných zobrazení všech „hrozných“ scén. Scénář je povedený, ale místy mi připadalo, že děj hodně rychle přeskakuje ze scény do scény (a na první pohled bez zřejmé souvislosti) a je dost zkratkovitý. To platí spíše o začátku filmu, postupem času se to zlepšilo. Z obsazení pak celý film táhne hlavní postava v podání Rachel Weisz – ta hraje skvěle, uvěřitelně a ještě u toho většinou vypadá “krásně“. Ostatní obsazení je slušné, ale rozhodně je ve stínu Rachel. O hudebním podkladu můžu s klidným svědomím napsat, že se povedl, ale divák zaujatý dějem ho asi ani moc vnímat nebude. Nejvíce mě zaujala poslední skladba při titulcích, ta nejvíce vystihla tísnivou atmosféru filmu. Další výborný filmový počin, který můžu v tomto roce doporučit. Přesto, že toho filmu nemůžu moc vytknout (pouze drobnosti), plné hodnocení nedám – lepší 4 hvězdičky.(31.8.2011)
Freemind
Vážné téma, průměrný film. Je průšvih, že se širší veřejnost dozvídá o tomto skandálu prostřednictvím takto skromného dramatu. Celou dobu jsem si říkal, že to nemůže být pravda, protože bych o takhle monstrózním průšvihu musel něco vědět. A ejhle. Jinak - Rachel Weisz je jako vždy vynikající a přesvědčivá, film má ale někdy dost podivný postsynchron, který kazí dialogy nejen nejen jí, ale také tlupě ostatních takyherců.(12.9.2011)
Wormboy
Fajn vidiet, ze aj v sucasnej dobe sa da natocit tematicky dolezity film a zname tvare sa od neho neodtahuju. Rachel Weisz uz niekolko krat bez problemov prezentovala, ze je vyborna herecka a ani tu jej nerobi problem v podstate uplne samej utiahnut cely film. Jej postava, motivacia, prezentacia, vsetko je uveritelne. Zjednodusovanie v ramci vysetrovania zamrzi a hoci by znamenalo predlzenie stopaze, pridalo by celkovej autenticite. Whistleblower je film, ktory poukazuje na dolezite veci a na pruseri, o ktorych sa v mediach vela nehovori, pretoze Pretoze. Na rozdiel od lahucko podobneho Constant Gardenera chyba vizualna prepracovanost, ktora bola v C.G. hmatatelna. Takto Whistleblower zostava kvalitnym filmom, ktory zrejme opat raz ako mnohe ine bude stat mimo nasej kinodistribucie. 3,5/5*(27.9.2011)
Sheldra
Že je OSN v případě války vcelku k ničemu, to je jasná věc (viz Jugoslávie, Rwanda atd. - jak taky jinak, když se nikdy na ničem nedomluví). Ale že ještě ke všemu když už nic nedělají, musí ke všem svinstvům, co se za války i po válce dějou přidávat ještě svojí trošku do mlýna, páchat takovýhle prasárny a ještě po sobě zametat stopy, když se rozvíří hladina, to mě teda vytočilo přímo neskonale. Rachel Weisz jako obvykle perlí ve filmu, kterej mi sice hnul žlučí, ale přesto bych ho bez váhání doporučila všem, kterejm není jedno, co se ve světě děje.(17.1.2012)
sochoking
Film, pri ktorom sa mi otváral nožík vo vrecku !(2.9.2011)
berusche
Když jsem viděla jméno režisérky, napadlo mě, že to byl snad střet zájmů. Holka promiň, narodila ses v Kanadě, ale předpokládám, že tvoji rodiče nikoli. Také si myslím, že jste s tátou možná prodali ségru, páč nějakou zkušenost mít musíš, když tě tohle napadlo. Ježiš, já zapomněla, je to podle pravdivé události. No, pro feministky každopádně výborné instruktážní video. Tak jo, trochu jsem se rozvášnila. Problém je ten, že hodnotit tu svinstvo, které je ve filmu obřadně předáno divákovi, stejně jako charakter OSN, se mi moc nechce. Protože mě nějak víc pálí třeba genocida nebo něco trochu multikulti. Tady je právě s podivem, že dívky, se kterými je obchodováno, jsou když ne z jedné země, tak aspoň bloku. V žádném případě nesnižuji tragédii a hrůzu, která se tam děla (obávám se, že pořád děje). No, takže je jasné, že mě to nedojalo. U konspiračních teorií taky bývám opatrnější. Pravdou ale je, že se pro samotný námět opomenulo, že tomu chybí šťáva (jako kriminálce), že tomu chybí překvapení (jako thrilleru), že tomu chybí lepší závěr (jako dramatu) a hlavně se obávám, že tomu chybí lepší režisérka. PS: ano, i já jsem žena, a ano, i mě pálí tenhle druh podnikání. Nicméně, taky jsem byla v téhle chvíli ještě divák.(7.10.2011)