Reklama

Reklama

Nejnebezpečnější bývá pravda. Kanadsko-německé drama z neklidného Balkánu... Prvotina kanadské režisérky ukrajinského původu Larysy Kondracké, nazvaná Informátorka (2010), vzbudila po svém uvedení značnou pozornost a mj. získala šest nominací na domácí výroční cenu Genie (nejlepší film, scénář, režie, hudba a ženské herecké výkony v hlavní a vedlejší roli – Rachel Weiszová a Roxana Conduracheová). Její kvality byly oceněny i na několika menších festivalech (Brusel, Palm Springs, Seattle). Tvůrkyně se inspirovala skutečným příběhem nebraské policistky Kathryn Bolkovacové, která se na začátku devadesátých let přihlásila do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tento krutý příběh tehdejší balkánské reality líčí utrpení několika, často nezletilých dívek, jež jsou prodávány do sexuálního otroctví. Kathryn začne rozplétat osud jedné z nich, což ji dovede až k organizátorům nelegálního obchodu. Když na situaci upozorní, dostává se do problémů. S výnosným byznysem totiž souvisí činnost dalších členů mírových sborů a zejména jejich zaměstnavatele, tajemné americké privátní bezpečnostní firmy, jež všechno kryje. Režisérka rozehrává působivou atmosféru všudypřítomného mužského šovinismu a skrytých hrozeb (Kathryn je i pro řadu svých kolegů pouhým sexuálním objektem). Přesvědčivost snímku ještě znásobují herecké výkony, zejména Angličanky Rachel Weiszové v hlavní roli a potom debutující rumunské herečky Roxany Conduracheové v úloze jedné z obětí. Vedlejší postavu jednoho z Kathryniných velitelů Nicka Kaufmana ztělesnil tehdy ještě nepříliš známý Benedict Cumberbatch. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (191)

Sofia 

všechny recenze uživatele

"These girls are whores of war." Otřesná podívaná, ze které mi bylo ještě dlouho špatně. Klobouk dolů před režisérkou, že se odvážila něco takového natočit a před Rachel Weisz, že do toho šla. Škoda, že právě takové filmy se nikdy nedostanou do distribuce a tím pádem do širšího diváckého povědomí. Zpracování není dokonalé, ale to filmu (aspoň v mých očích) ještě dodalo punc větší autenticity a syrovosti. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Vojnou postihnuté krajiny bývalej Juhoslávie, organizácia spojených nádorov, obchod s bielim mäsom, hľadanie spravodlivosti, jeden bojovník za spravodlivosť proti všetkým, chudoba a utrpenie nevynních, film podľa skutočnej udalosti, Rachel v hlavnej úlohe a ja som sa nudil ! Takto nezvládnuť potenciál filmu som dávno nevidel, príliš, príliš slabé ... ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Veľmi presvedčivo zahratý film Rachel bola skvelá. Kto si myslíte, že vždy je všetko "kóšer " pod vlajkami OSN, či UNPROFOR, či iných "pomocí", nech si pozrie tento film snáď si poopraví názor. A to sa netýka iba krajín bývalej Juhoslávie, kde takéto pomoci pod záštitou "mierových síl" boli , alebo sú. :( ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Fajn vidiet, ze aj v sucasnej dobe sa da natocit tematicky dolezity film a zname tvare sa od neho neodtahuju. Rachel Weisz uz niekolko krat bez problemov prezentovala, ze je vyborna herecka a ani tu jej nerobi problem v podstate uplne samej utiahnut cely film. Jej postava, motivacia, prezentacia, vsetko je uveritelne. Zjednodusovanie v ramci vysetrovania zamrzi a hoci by znamenalo predlzenie stopaze, pridalo by celkovej autenticite. Whistleblower je film, ktory poukazuje na dolezite veci a na pruseri, o ktorych sa v mediach vela nehovori, pretoze Pretoze. Na rozdiel od lahucko podobneho Constant Gardenera chyba vizualna prepracovanost, ktora bola v C.G. hmatatelna. Takto Whistleblower zostava kvalitnym filmom, ktory zrejme opat raz ako mnohe ine bude stat mimo nasej kinodistribucie. 3,5/5* ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Vo svete sa momentálne obchoduje s 2,5 miliónom ľudí ! Korupcia na najvyšších miestach v organizácii ako je OSN ! Neviem na koľko bol tento film autentický, to je fakt, ale fakt je aj to, že sa určite dejú podobné a horšie veci za účelom obohatenia sa v rôznych kútoch našej Zeme. Napriek tomu, že sú ženy vlastne verejne rovnoprávne s mužmi, aspoň teda v krajinách, ktoré sa pyšne nazývajú civilizované, sa v mnohých štátoch považujú za menejcenné a tak sa s nimi aj nakladá. Organizácie zodpovedné za ochranu ľudských práv sami tieto porušujú ! Toto sa už netýka feminizmu, ale obyčajnej ľudskej morálky, ktorá sa vo svete stáva neznámym pojmom. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Whistleblower je označenie pre človeka, ktorý vynesie na verejnosť alebo vnútorným orgánom nekalé alebo nelegálne aktivity a praktiky, ktoré sa dejú v danej firme alebo organizácii. Pojem pochádza z funkcie športového rozhodcu, ktorý odpískava faul alebo nedovolený zákrok. (muti)
  • Skutočná Kathryn Bolkovac, ktorá bola priamou účastníčkou udalostí zobrazených vo filme, predala práva k príbehu režisérke Laryse Kondracki za symbolických 100 amerických dolárov. (MikaelSVK)
  • Film byl natáčen převážně v Rumunsku, několik klíčových scén pak v Torontu. (Florentyna)

Reklama

Reklama