Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Patetická gruzínská propaganda a turistický průvodce po Kolchidě, vše made in USA. Vzdělávací rozměr je prakticky na čistý odpad - Gruzie není v Evropské Unii, její armáda nebyla přečíslena 3 ku 1, na Ruské straně bojovalo pravidelné vojsko a ne najatí žoldnéři a Saakašviliho jednostranné vyhlášení zastavení palby bylo posléze ukončeno gruzínským dělostřeleckým bombardováním osetských vesnic. Kinematograficky je to lepší, ale ne o moc. Film používá prakticky všecky možné metody jak ždímat emoce. Podstatná část stopáže je ve zpomaleném pohybu s klavírní hudbou v pozadí, postavy pronášejí hlášky kterými napovídají jak se má divák cítit a pochopitelně nechybí vsuvky na efekt. Za všechny stačí popsat scénu v sadu. Reportér jí jablko, záběr na vlnící se trávu, záběr na spící kočku, záběr na jablka, záběr na pavučinu s pavoukem, dramatická hudba, reportér jí jablko, na horizontu se objevují ozbrojenci a tanky. Podobnými scénami režisér nešetří. Paradoxně přes to všechno jsou hlavní postavy téměř bez emocí. I když je film mizerný skoro ve všem ostatním, má dvě obrovské plus a to je perfektní kamera a hodně slušný vizuál. Na rozpočet se nehledělo a je to vidět. Škoda, kdyby režisér místo toho natočil fantasy o zoufalých lidech bránících se útoku zlovolných skřetů a orků, udělal by líp. Tam by nevadil ani patos, ani černobílé rozlišení na absolutní dobro a zlo, ani citové vydírání. Pokud bych měl vedle sebe postavit 5 Days of War a Olimpius inferno a hodnotit je z hlediska snahy o vyvážený pohled, tak vedle sebe postavím odpad a čtyři hvězdičky. Porovnání z hlediska kinematografického zážitku nabídne férovější souboj, ale i ten ruská verze vyhraje rozdílem třídy. ()

predators 

všechny recenze uživatele

A ještě mohlo jít o více syrovější pohled na válku mezi Gruzií a Ruskem. (Flipnic promine, ale též mě to napadlo) I když si myslím, že je vše v rámci omezeného rozpočtu, jsou všechny bojové konflikty odvedeny s dobrou režií a s napětím. Je zde hned několik událostí, nad kterými se člověk pozastaví a řekne si, že tak to asi doopravdy bylo a nemůže s lidmi nesoucítit. 70% ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Béčko na silných steroidech, které diváka rozhodně neurazí. Za prvé svým námětem - přehlížený rusko-gruzijský konflikt není tak dávný a většina z nás si ještě dodnes pamatuje Putinovu ignoranci při snaze o ovládnutí tohoto regionu. A i když se jedná stále o film, který vždy bude potřebovat přetvářet realitu tak aby na plátně fungovala, je tahle konfrontace sil zobrazena poměrně citlivě. Za druhé - Renny Harlin je béčkář jak vyšitý a za svou kariéru nasbíral spoustu zkušeností jak udělat přeslazené scény. Kupodivu ty tady fungují. Harlin totiž děj vyplňuje většinou nějakým tím jezdícím tankem, střílejícím komparzem a tak si může dovolit sem tam nějakou tu prvoplánovou citovku, která jednou za čas na škodu není. Navíc námět válečného reportéra prostě funguje a baví. Za třetí - kamera a střih. Pěkné záběry, svižně sestříhané. Sečteno podtrženo úspěch. Jen je to pořád celé takové nějaké "umělohmotné". P.S. málem bych zapomněl. Andy Garcia je bezchybný Saakashvili. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Tady se někdo pokoušel o další Harrisonovy květy, ale moc to nevyšlo. První polovina filmu by se dala klidně použít jako propagační kampaň pro turisty mířící do Gruzie (krásná příroda, národní tance, lidové tradice, vřelí lidé atd.), v té chvíli pro mě film ztratil jakoukoliv důvěryhodnost. Druhá půlka pak ukazuje střídavě válečná zvěrstva a brečícího Garciu s přízvukem. Herci snad ani nestojí za zmínku. Akorát Kilmer začíná čím dál víc připomínat Rourkova ztraceného bratra. Upřímně ani nevím, proč vlastně dávám ty 2*. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Renny Herlin sa stále hľadá a jeho film aj tak vyzerá. Pokiaľ je v tom trocha politiky a širší pohľad na nedávny konflikt, je to zaujímavé. Akonáhle sa chce s novinármi hrať na hrdinov, začína to byť trapas, ktorého vrcholom je záver s potetovaným "kozákom" na námestí. Novinár neohrozene kráča s pevným pohľadom, za ním vybuchujú budovy...čo to má byť??Chcem točiť poctivú hodnovernú drámu alebo akčný thriller?? Toto je taký beztvarý hybrid, ktorý to síce v úplnom závere berie vážne (výpovede skutočných gruzíncov), ale na tú hodnovernosť a zodpovedný prístup sa vo filme pozabudlo. Val Kilmer , jeho výkon i výzor, to je hotová katastrofa. Zmenil sa na nepoznanie. Jeho štek mohol zahrať aj bezdomovec "Karči"...Aby som iba nekritizoval, sú tam aj dobré momenty a ako akčný film splní účel. Pokiaľ sa nehrá na niečo viac. 60%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Ve skutečnosti Osetie byla vždy sporné území a mnozí Gruzíni ho považovali za své vlastní, protože to tak bylo dříve, a ikdyž se Osetie oddělila, Gruzíni stejně věřili verzi, že je k tomu nabádalo Rusko. Jedním z lidí, kteří tuto tezi přijali, byl i prezident Saakašvilli, který už nejedenkrát vyhrožoval i Rusku i Osetii, že uskuteční výpad. Nikdy však výhružky nesplnil, a proto ho moc lidí nebralo vážně. Ovšem po vzájemné dohodě ze strany Kremlu i ze strany Osetie byly na území vyslány ruské jednotky, které měly stejnou funkci, jako americké základny v Iráku, a to odstranit stupňující se napětí. Ovšem Saakašvilli se jen lehce nevzdal, počkal na výhodný moment a zaútočil. V době expanze, kdy ruské jednotky sídlily v Osetii, by byl odpor ruských jednotek ze strany Evropy a Ameriky považován za akt útoku, tudíž by bylo obviněno Rusko. Prvním a posledním místem boje byla vesnice Cchinval, kde sídlilo nemalá ruská jednotka. V případě jejího zničení by to znamenalo prakticky maximální krach ruské obrany, což se také stalo. Ruský odpor byl okamžitě potlačen a Kreml byl postaven před nelehké rozhodnutí. Pokud Rusové nezasáhnou, budou obviněni z toho, že jen tak přihlíželi bombardování Osetie ze strany Gruzínů. Kdyby ale zasáhli, byli by považováni za provokatéry. Zajímavé je také to, že Cchinval se nachází v dostatečné dáli od základny, která se tak jen jmenuje. Nejdříve dopadla stovka raket "Grad" na vesnici a pak byl uskutečněn i útok na základnu. První raketa dopadla na domov důchodců. Po 5 dnech byla Gruzinská armáda potlačena. Filmové zpracování příběhu je tak od reality značně vzdáleno. (vimanzen)
  • Film se neshoduje ani s verzí od Kremlu, ani od Osetie a ani od Gruzie. (vimanzen)
  • Andy Garcia bol do úlohy gruzínskeho prezidenta Michaila Sakašviliho obsadený z dvoch dôvodov: medzi oboma pánmi je istá podoba a Garcia je zároveň Sakašviliho najobľúbenejší hollywoodsky herec. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno