Reklama

Reklama

Farmáře Franka Rosse zastřelí jeho najatý pomocník Tom Chaney kvůli dvěma zlatým destičkám, a uprchne do indiánské rezervace s dalším zločincem Nedem Pepperem, kde ho jen tak někdo nenajde. Po Frankovi zůstane vdova a tři děti. Jeho nejstarší dcera, čtrnáctiletá Mattie, to nehodlá nechat jen tak. Zajede do města a z peněz po otci si najme lovce hlav Roostera Cogburna, který je podle vyprávění ten nejlepší z nejlepších. Chce, aby byl Chaney postaven před soud a popraven. Na celou akci také hodlá osobně dohlížet. S tím však Rooster nesouhlasí a odjede. Rooster se domluví s texaským rangerem La Boeufem, který Chaneyho hledá kvůli vraždě senátora v Texasu. Mattie je však dožene a rozhodně se nehodlá vracet. Po několika dnech se Rooster a La Boeuf pohádají a Rooster zůstává s Mattie sám. Dozví se, že na Neda čekají v chatě v pustině dva muži. Jeden z nich je zraněný a Rooster chce informace o Nedovi. Zraněný muž chce vypovídat, ale druhý ho bodne do hrudi. Rooster ho bez milosti zastřelí. Z úkrytu sleduje chatu a vidí, že někdo přijíždí. Je to La Boeuf, ale má smůlu. V patách je mu Ned Pepper a jeho muži. Dojde k přestřelce, při které je La Boeuf zraněn, ale má štěstí, že vše viděl Rooster. Dojde k přestřelce, při které jsou dva Nedovi muži zabiti, ale ostatním se podaří uniknout. Skupina pokračuje v pátrání, ale pak se La Boeuf zase rozhodne odejít. Mattie zůstává s Roosterem. Když jde ráno k řece pro vodu, ocitne se tváří v tvář Chaneymu, který ji chce napadnout. Mattie má otcův revolver, ale neumí s ním moc zacházet, přesto se jí podaří Chaneyho zranit a zavolat Roostera na pomoc. Ale Chaney není sám, je tam i Ned a jeho lidé. Ti přesvědčí Roostera, aby odjel a nechal Mattie, jinak ji zabijí. Ned s bandou odjíždí a ponechávají Mattie s Chaneym, který ztratil koně. Ned ho varuje, aby jí nic nedělal. Slibuje, že mu koně pošle. Mezitím se Rooster postaví Nedovi a jeho mužům. Dojde k přestřelce a Ned je vážně zraněný, ale živý. U Mattie se náhle objevuje La Boeuf, který Chaneyho zpacifikuje a z velké vzdálenosti Neda zastřelí. Když se pak s Mattie vrátí do Nedova tábora, Chaney už je zase vzhůru a udeří La Boeufa do hlavy, a ten ztrácí vědomí... (TV Prima)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (1 311)

H34D 

všechny recenze uživatele

Coeni ani tak nevzdávají hold jedné předloze, jako celému žánru - největší předností filmu je tedy nefalšovaná atmosféra westernových filmů jako celé skupiny. Vyprávění jak vystřižené ze staré školy, pomalejší, ale stabilní tempo, ústřední charaktery dost charismatické a účelně vykreslné - je příjemné sledovat jen tak putující pistolníky nezkrocenou krajinou, stejně jako vnořit se do intenzivnějších, či temnějších momentů (těch je však méně). True Grit také vyčnívá dobovou autentičností lidského projevu - způsob mluvy, přízvuky i obsah samotných dialogů je nemálo propracovaný, speciálně Jeff Bridges odvádí prvotřídní výkon... Zamrzí snad jen menší měra Coenovic poznávacích znamení, obzvlášť v takto přímočarém snímku by nějaká ironická skulinka bodla. 7/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jednoduse receno uzasnej film, kterym se Coeni vraci na petihvezdickovej vrchol po serii ctyrhvezdickovejch filmu. Samozrejme neni to klasickej western, coz jsem ani necekal. Zaporaci nejsou nijak vyrazny hajzlove a treba Brolina clovek spis polituje. No a kladasove marsal a ranger v podani Bridgese a Damona pro zmenu nejsou nejaky uzasny kladasove, takze neni nouze o chlastani, hadky a samozrejme zabijeni. Celkove ma film ale skvele napsany dialogy, ktery misty spadaj az do cerny komedie, celej film ma skvelou atmosferu, je napinavej a od zacatku do konce perfektne odsejpa a to i presto, ze se vazne neda oznacit za akcni. No a kdyz uz se Coeni rozhodnou pro nejakou tu epictejsi scenu, typu Bridges s dualama versus ctyri parchanti, tak jim to stoprocentne vychazi. Navic objevili skvelou Steinfeld, ktera ma radne prorizlou pusu a ackoliv je ve filmu vicemene ta nejrozumnejsi, v zadnym pripade nepripomina nejaky prechytraly dite z hrdinskejma kecama. Moc jsem neveril v obsazeni Damona, ale nakonec sem skvele padnul. O Bridgesovi jsem ani na moment nepochyboval a ten je samozrejme taky perfektni. Celkove tak skvele obsazenej, napsanej i zrezirovanej film, ke kterymu nemam zadny vyhrady. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Na filmech od Coenů jsem si vždycky nejvíc cenila toho, že je na první pohled rozeznatelné, že to je film od Coenů. A taky to bylo gargantuovsky zábavné. Tento film v mých očích nesplňuje ani jednu z těchto podmínek. Cynickou absurditu pro mě nahradilo konvenční podivno s několika wtf momenty. Není to film pro mě. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Nějak mě za rodidla čaply westerny a tak jsem se, po mrknutí na Spásu, rozhodla tomuhle žánru chvíli věnovat jako nový milence.Jelikož Big Lebowskiho žeru a jsem opravdu kurážná (lžu, jsem extrémně zbabělá malá svině) ,Matta Damona miluju od doby, co z něj v Team America udělali totálního kokota a nad Steinfeldovou si už přes dva roky mastím kachnu, tak bylo jasný, že tohle bude snímek přesně pro mě. Malá Hailee má v tomhle snímku větší kví kvé než drtivá většina zbylýho osazenstva dohromady, díky čemuž dělá ze všech drsných hochů blábolící kretény, kteří vše odkejvou, jen aby od ní měli pokoj a já osobně měla pocit, že ty chudáky veřejně šikanuje. Nejlíp to vyřešil Damon, kterýmu došlo, že na ní nemá mozkem, ale silou jo a tak jí dá ukázkově na prdel. Jedinej, kdo není úplně smeten jejím intelektem a dokáže alespoň pokulhávat je starej dobrej Jeff, jehož věčně nalitej Cogburn mi lehce připomínal mě jelikož se, když chlastám, chovám dost podobně, akorát ten zkurvenej chleba koltem netrefím ani na desátej pokus a to mám na rozdíl od něj dvě oči, ale zas obě šikmý...Brolin jako ZZ (zápornej zmrd) nezklamal a já jsem tak 2x po sobě uspokojená. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen .. Dělat remake už tak dobrému filmu není žádná kuráž. Plácat po zádech si tedy Coeni vůbec nezaslouží a o nějakém oživení westernu bych také nemluvil. Sázka na jistotu, která nevychází (resp.: bohužel mají Coeni fanouškovskou základnu stále velkou a ta zaslepeně sype dolary ve velkém) aneb jednooký mezi slepými králem. Ale pořád jen jednooký. Čekal jsem více vtipu i napětí, ale větší tvůrčí odvaha natož invence se nedostavuje. Průměr zachraňují slušní herci, kterým kraluje nejmladší a překvapivě ta nejlepší - Hailee Steinfeld a dále technické zpracování, jenž má svůj styl, hezkou kameru a taktéž hudbu. Nikdy však žádné pamětihodné výšiny nezdolává. Raději jen klasiku a nekřísit mrtvoly než takové novodobé tu(c)tovky. ___ Nominován z bezdůvodné setrvačnosti = na Oscarech pouze do počtu. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (105)

  • Keď Ned Pepper (Barry Pepper) pridržiava Mattie Ross (Hailee Steinfeld) svojou topánkou v pohorí Winding Stair, po prvom pohybe kamery na Mattie a naspäť na Neda, je počuť režiséra kričať: "Action!" (Pat.Ko)
  • LeBoeuf (Matt Damon) kritizuje Cogburna (Jeff Bridges) za to, že bojoval s Quantrillom počas občianskej vojny. William Quantrill bol južanský partizán, ktorý sa pripojil k Konfederácii a bojoval v bitkách pri Lexington a Wilson's Creek. Založil partizánsku jednotku s názvom Quantrill's Raiders. Boli známi tým, že používali taktiky domorodcov na vydrancovanie jednotiek Zväzu a medzi ich členmi boli aj mladí Frank a Jesse Jamesovci. Frank James sa na konci filmu objavuje po tom, čo vystupoval s Roosterom v divokom západnom predstavení. Quantrillovi bol udelený komisár v Konfederačnej armáde v hodnosti kapitána. Niekoľko Quantrillových mužov malo ženské rodinné príslušníčky väznené v improvizovanej väznici v Lawrence, Kansas, ktorá neskôr zhorela, pričom štyri z nich zahynuli a niekoľko ďalších bolo zranených. Skupina Quantrilla sa pokrstila útokom, pri ktorom zahynulo približne 150 mužov a chlapcov a väčšina mesta bolo podpálená. Preto je Cogburnov opis Quantrilla v značnej miere správne. (Pat.Ko)
  • Keď Ned (Barry Pepper) zajme Mattie (Hailee Steinfeld), pištoľ, ktorou sa jej vyhráža, je Remington New Army. O niekoľko minút neskôr Ned nabíja svoju pištoľ, má Colt Single Action Army. Keď vystrelí na potvrdenie, že Rooster (Jeff Bridges) splnil svoju časť dohody, opäť používa Remington. Avšak, keď vytiahne pištoľ, aby vystrelil na Roostera, má znovu Colt SAA. Hoci je možné, že Ned mal dva revolvery, nikdy nie je vidieť, že by mal druhý revolver pri sebe. (Pat.Ko)

Související novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama