Reklama

Reklama

Farmáře Franka Rosse zastřelí jeho najatý pomocník Tom Chaney kvůli dvěma zlatým destičkám, a uprchne do indiánské rezervace s dalším zločincem Nedem Pepperem, kde ho jen tak někdo nenajde. Po Frankovi zůstane vdova a tři děti. Jeho nejstarší dcera, čtrnáctiletá Mattie, to nehodlá nechat jen tak. Zajede do města a z peněz po otci si najme lovce hlav Roostera Cogburna, který je podle vyprávění ten nejlepší z nejlepších. Chce, aby byl Chaney postaven před soud a popraven. Na celou akci také hodlá osobně dohlížet. S tím však Rooster nesouhlasí a odjede. Rooster se domluví s texaským rangerem La Boeufem, který Chaneyho hledá kvůli vraždě senátora v Texasu. Mattie je však dožene a rozhodně se nehodlá vracet. Po několika dnech se Rooster a La Boeuf pohádají a Rooster zůstává s Mattie sám. Dozví se, že na Neda čekají v chatě v pustině dva muži. Jeden z nich je zraněný a Rooster chce informace o Nedovi. Zraněný muž chce vypovídat, ale druhý ho bodne do hrudi. Rooster ho bez milosti zastřelí. Z úkrytu sleduje chatu a vidí, že někdo přijíždí. Je to La Boeuf, ale má smůlu. V patách je mu Ned Pepper a jeho muži. Dojde k přestřelce, při které je La Boeuf zraněn, ale má štěstí, že vše viděl Rooster. Dojde k přestřelce, při které jsou dva Nedovi muži zabiti, ale ostatním se podaří uniknout. Skupina pokračuje v pátrání, ale pak se La Boeuf zase rozhodne odejít. Mattie zůstává s Roosterem. Když jde ráno k řece pro vodu, ocitne se tváří v tvář Chaneymu, který ji chce napadnout. Mattie má otcův revolver, ale neumí s ním moc zacházet, přesto se jí podaří Chaneyho zranit a zavolat Roostera na pomoc. Ale Chaney není sám, je tam i Ned a jeho lidé. Ti přesvědčí Roostera, aby odjel a nechal Mattie, jinak ji zabijí. Ned s bandou odjíždí a ponechávají Mattie s Chaneym, který ztratil koně. Ned ho varuje, aby jí nic nedělal. Slibuje, že mu koně pošle. Mezitím se Rooster postaví Nedovi a jeho mužům. Dojde k přestřelce a Ned je vážně zraněný, ale živý. U Mattie se náhle objevuje La Boeuf, který Chaneyho zpacifikuje a z velké vzdálenosti Neda zastřelí. Když se pak s Mattie vrátí do Nedova tábora, Chaney už je zase vzhůru a udeří La Boeufa do hlavy, a ten ztrácí vědomí... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (105)

  • Při hádce mezi Cogburnem (Jeff Bridges) a LaBoeufem (Matt Damon), umístí Cogburn pouzdro s pistolemi na sedlovou hrušku, ovšem v dalším záběru už se nachází na předním rozsochu sedla. (moznazitra)
  • V jednej časti filmu Rooster (Jeff Bridges) hovorí, že majú na výber ísť na sever do pohoria Winding Stair alebo pokračovať ďalej na západ. Pohorie Winding Stair sa však nachádza 30-40 míľ juhozápadne od Fort Smith, čo znamená, že by museli cestovať na juh, aby sa dostali do pohoria, nie na sever. (Pat.Ko)
  • Keď Ned Pepper (Barry Pepper) pridržiava Mattie Ross (Hailee Steinfeld) svojou topánkou v pohorí Winding Stair, po prvom pohybe kamery na Mattie a naspäť na Neda, je počuť režiséra kričať: "Action!" (Pat.Ko)
  • Keď Mattie (Hailee Steinfeld) a Kohút (Jeff Bridges) počujú v diaľke varovný výstrel a čakajú, kým sa niekto objaví, v detaile na jej koňa je viditeľné auto. (Pat.Ko)
  • Pred scénou strieľania opitý Rooster (Jeff Bridges) padne z koňa a je vidieť spodok jeho topánky. Topánka má modernú podrážku Vibram s drážkami na ťaženie. Topánky z tohto obdobia mali koženú podrážku bez drážok. (Pat.Ko)
  • Keď sa Mattie (Hailee Steinfeld) prvýkrát stretne s LaBoeufom (Matt Damon) vo svojej izbe v penzióne, porovnáva jeho ozdobené tepláky z Texasu s tými rodeovými klaunami. Rodeoví klauni neexistovali až do začiatku súťažných rodeí v začiatkoch 20. storočia, teda približne o 25-30 rokov neskôr. (Pat.Ko)
  • Hady, ktoré Mattie (Hailee Steinfeld) vidí v jaskyni, sú zrejme hady obyčajné, čo možno určiť z ich vzoru, ale ona ich nazýva cascavelmi a v pozadí je počuť trasenie chvejúceho sa hada. (Pat.Ko)
  • Mattie (Hailee Steinfeld) hovorí Roosterovi (Jeff Bridges), že meno jej sestry je Victoria. Neskôr, v liste domov, svojej matke píše, aby ju zaštipla na líce za ňu. Avšak v tom čase bolo "Violet" bežne používané ako prezývka pre ľudí s menom Victoria. (Pat.Ko)
  • Keď Mattie (Hailee Steinfeld) šplhá po strome, aby skrátila lano, na ktorom visí muž, dĺžka lana sa mení medzi zábermi. Keď ho uvidíme prvýkrát, visí veľmi blízko stromu. V ďalšom zábere visí o dosť nižšie. V pôvodnom scenári Rooster (Jeff Bridges) rezal lano na úrovni zeme a telo padlo asi o 5 stôp, potom sa lano zachytilo. Preto musí Mattie vyliezť na strom, aby ho skrátila. Scéna, kde Rooster reže lano na úrovni zeme, bola natáčaná, ale nedostala sa do finálneho strihu. Preto je telo vidieť visieť o niekoľko stôp nižšie. (Pat.Ko)
  • Mattie (Hailee Steinfeld) a jej kôň sú úplne suchí hneď po preplávaní rieky. Rovnaká chyba sa vyskytuje aj v pôvodnom filme. (Pat.Ko)
  • Keď Ned (Barry Pepper) zajme Mattie (Hailee Steinfeld), pištoľ, ktorou sa jej vyhráža, je Remington New Army. O niekoľko minút neskôr Ned nabíja svoju pištoľ, má Colt Single Action Army. Keď vystrelí na potvrdenie, že Rooster (Jeff Bridges) splnil svoju časť dohody, opäť používa Remington. Avšak, keď vytiahne pištoľ, aby vystrelil na Roostera, má znovu Colt SAA. Hoci je možné, že Ned mal dva revolvery, nikdy nie je vidieť, že by mal druhý revolver pri sebe. (Pat.Ko)
  • Keď Marshall Cogburn (Jeff Bridges) strieľa na posledný kus kukuričného chleba, jeho kabát sa nakopne a zhodí mu klobúk z hlavy. V ďalšom jeho zábere má klobúk späť na hlave. (Pat.Ko)
  • Keď Rooster Cogburn (Jeff Bridges) vyťahuje kukuricový chlieb zo svojej tašky a hádže ho do vzduchu, vidíte, že niekoľko kusov chleba padne z jeho tašky na zem. Avšak keď je poskytnutý široký záber, na zemi nie je žiadny kukuricový chlieb. (Pat.Ko)
  • V súdnej scéne na začiatku filmu, keď Rooster Cogburn (Jeff Bridges) podstupuje výsluch, sa poloha pásu nad jeho ľavým okom niekoľkokrát mení medzi zábermi. (Pat.Ko)
  • Malého Blackieho možno vidieť, ako má počas prechodu cez rieku prsný golier, ktorý nenosí počas zvyšku filmu. (Pat.Ko)
  • Rooster (Jeff Bridges) hádže puzdro na roh svojho sedla, predtým než s LaBoeufom (Matt Damon) začnú sa hádať, následne ich LaBoeuf opúšťa (prvýkrát). Počas tejto hádky sa poloha Cogburnovho puzdra na rohu sedla niekoľkokrát mení. (Pat.Ko)
  • Spoiler: Ku koncu filmu, keď Rooster (Jeff Bridges) leží na zemi a Ned Pepper (Barry Pepper) je na svojom koni pripravený ho zastreliť, LeBoeuf (Matt Damon) mieri, aby zastrelil Neda svojou karabinou Sharps. Úspešne ho zasiahne a potom ho Chaney udrie kameňom do hlavy. Mattie (Hailee Steinfeld) chytí karabínu a zastrelí Chaneyho (Josh Brolin). Karabína, ktorú použil LeBoeuf, je jednoranová karabína. Je vidieť, ako ju nabíja, keď rozpráva s Mattie, a krátko pred tým, ako dostane zásah. (Pat.Ko)
  • Spoiler: Keď Mattie (Hailee Steinfeld) ide po vodu k rieke a stretne sa s Tomom Chaneym (Josh Brolin), nesie drevené vedro. Takýto predmet by bol veľmi nepraktický a objemný na nosenie na koni, a žiadna z postáv sa neukáže, že by ho niesla. Pravdepodobnejšie je, že Mattie použila plátenné vedro, čo sa v skutočnosti spomína v knihe. (Pat.Ko)
  • Spoiler: Keď Mattie Ross (Hailee Steinfeld) prvýkrát vystrelí na Toma Chaneyho (Josh Brolin) a padne do vody, celý čas môžeme vidieť jej pištoľ, keď padá a potom sa opraví. Nemohla by opätovne nabiť svoju pištoľ bez toho, aby ju kamera videla. Avšak, keď kamera preskočí na jej postavu, jej pištoľ je nabitá a potom sa pokúsi vystreliť. Toto je nemožné vzhľadom k tomu, že jej pištoľ je model Colt 1848, čo je pištoľ s jedným úderom, čo znamená, že ju musí nabiť po každom výstrele. (Pat.Ko)

Související novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama