Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dosť rozťahaný mix portrétu slávneho generála a vojnového filmu. Patton je podaný ako síce schopný ale vo veľkej miere magor. Vojnové scény sú veľkolepé, ale natočené príliš obyčajne. Okrem toho, že je to všetko bez CGI, tak to ničím iným príliš nenadchne. Proste tam neustále vybuchujú nejaké tanky. Oveľa viac ma zaujala postava generála Bradleyho v podaní sympaťáka Maldena ako hlavný hrdina, čo je problém. Osekať to tak na dve hodiny by filmu rozhodne prospelo. Ale celkovo to aj dnes za jedno pozretie stojí. 6/10. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

George S. Patton Jr. byl jeden z nejkontoverznějších generálů ve druhé světové válce. A tento velkofilm, který v roce 1971 dostal Oscara za nejlepší film, je právě o jeho působení v roli generála v letech 1943 - 1945. Když se řekne válečný velkofilm, myslí se tím válka s velkými bitvami. A tady je to skutečně vidět. Ať už to jsou bitvy v Africe nebo v Evropě, jsou natočeny skvěle a monumentálně. Jaká ale stála opravdu za vidění, byla bitva v Ardenách, která je asi nejlépe vyzobrazena. Film se ale nezabývá pouze válčením, je také o Pattnově osobnosti, o tom jaký měl charakter a jak se choval (nehorázně odsuzoval zbabělce a ulejváky a naopak velmi si cenil skutečných bojovníků, viz událost na Sicílii, kdy vyfackoval jednoho vojína). Film má výbornou výpravu, skvělého režiséra, ale kdo opravdu táhne vše, je George C. Scott. Je to naprostý Patton a jeho výběr do role se vyplatil jak nikde jinde. Malinko mi ale vadilo, nebo spíš byla škoda, že tvůrci to pojali stylem skoků z jedné bitvydo druhé. Jasně, kdyby ne, film by měl další dvě hodiny. Ale přece jen se mohli věnovat trochu více konce války, třeba jak chtěl táhnout na Prahu, ale nebylo mu to dovoleno. Jinak ale jeden z nejlepších válečno-životopisných filmů. ()

Reklama

d-fens 

všechny recenze uživatele

už po úvodnom energickom proslove Pattona pred obrovskou americkou vlajkou je jasné, kto zaujme k tomuto filmu (a postave) aký postoj :) Ak máte radi vojnové filmy, kde sa autori snažia čo najviac priblížiť pohľadu bežného vojaka v poli, sťažujúceho sa na velenie, nespravodlivosť, krutosť, nezmyselnosť vojny, trpiaceho mindrákmi, píšuceho listy domov svojej milovanej žene, rodine, mamičke - nepozerajte to .... ak obdivujete pacifistický postoj Olivera Stonea (áno toho pacifistu Stonea, ktorý postavu Alexandra Veľkého obdivoval natoľko, že o ňom natočil film:) - nepozerajte to..... toto je totiž príbeh novodobého "Alexandra Veľkého" alebo "Napoleona", ktorí sa však v novej dobe musí prispôsobovať politikom, diplomacii, slušnému slovníku, kde čo povie médiám ...... jediné, čo by som filmu vytkol je trošku prehnaná karikatúrnosť Montgomeryho, a prílišné kladenie dôrazu na "obdiv" nacistov voči Pattonovi ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Můžu jenom napsat, co už tu napsáno je- skvělá hudba, výborný herecký výkon G. C. Scotta, dobře natočený film, který nepoškozuje ani delší stopáž. Obával jsem se nudného a rozvleklého příběhu jednoho veleslavného generála s nádechem dokumentu, ale nic z toho se nekonalo. Milovníkům válečných filmů lze doporučit, i když napětí obvyklé tomuto žánru nečekejte. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Druhý a poslední film natáčený systémem Dimension 150, speciální čočkou používanou pro natáčení 70 mm filmů. Prvním filmem natočený tímto způsobem byla Bible od Johna Hustona. (HenryS.)
  • Původně byla hlavní role nabídnuta Rodu Steigerovi, který ji odmítl, což později označil za svou největší chybu. (Kamiiik)
  • Jedním z účelů vytvoření filmu byl nábor vojáků do armády Spojených států. (Kamiiik)

Reklama

Reklama