Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejstarší dějiny lidstva podle nejslavnější knihy všech dob. Velkolepé ztvárnění knihy Genesis od stvoření světa přes prvotní hřích Adama a Evy po patriarchu Abraháma... Rozkvět žánru historických a biblických eposů v 60. letech se příznačně na dlouhou dobu završil zfilmováním nejstarší části Bible. V hollywoodských studiích se tehdy začaly projevovat finanční problémy, protože výtěžek z distribuce v kinech často ani nedokázal pokrýt vysoké náklady na produkci těchto epických velkofilmů. Snímek Bible: Na počátku… byl sice původně koncipován jako první ze série filmů, které převypráví kompletní Starý zákon, na další pokračování už ale nedošlo. Ve spektakulárním snímku režiséra Johna Hustona se tak zhmotnily obrazy nejstarších příběhů z úvodní části knihy Genesis, která vypráví o stvoření světa a prvních lidech v podobě Adama a Evy, jejich prvotním hříchu a vyhnání z ráje. Pokračuje tragickým příběhem jejich nejstaršího syna Kaina, který zabije svého mladšího bratra Ábela. Následuje vyprávění o potopě světa a spravedlivém Noemovi, jemuž Bůh poručí, aby postavil archu na záchranu rodu a páru zvířat z každého druhu. Dále snímek zobrazuje známý příběh o Babylónské věži a zmatení jazyků. Na závěr přináší příběh patriarchy Abraháma, který je připraven obětovat Bohu dokonce i vlastního syna Izáka. V rolích významných biblických postav se zde objevily tehdejší přední herecké hvězdy jako Richard Harris, Stephen Boyd, Ava Gardnerová nebo Peter O’Toole. Pro zajímavost lze zmínit, že režisér John Huston ve filmu ztvárnil stavitele archy Noeho a zároveň v originálním znění propůjčil hlas samotnému Bohu. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jojo... O těch úvodních deset minut mohl ten film být kratší. Ale nebyl by kompletní. Těch dvě a tři čtvrtě hodiny se sice na první pohled jeví jako fakt děsivá stopáž, ale mě osobně tohle zpracování hříšné knihy vtáhlo a i když je jeho tempo v duchu předlohy opravdu velmi pomalé, mě to fakt uteklo. Překvapivě se jedná o výborný spektákl, který sice výpravným velkofilmům typu Desatero přikázání či Ben Hur nesahá asi ani tou výpravou ani po kotníky, ale přesto do téhle party i co se kvality týče skvěle zapadá. Škoda, že nakonec nedošlo i na zbývající filmy (ať už jich bylo v plánu jednokolik), ale na druhou stranu se tomu moc nedivím. Nicméně ze všech zpracování různých částí Bible, které jsem dosud viděl, je tohle jasně nejlepší. Atraktivní po stránce herecké (Harris, George C. Scott, Huston, O'Toole) i vizuální. A koneckonců příběhy Adama a Evy, Noea, Sodomy a Gomory i Abraháma jsou opravdu zajímavé. Jen škoda, že té stavbě babylonské věže a zmatení jazyků se věnovaly jen asi tři minuty. Pro ty, kdo nemají trpělivost tu knihu číst (což je pochopitelné, taky se k těmto lidem řadím), je tohle asi ta nejlepší možnost, jak se se Starým zákonem seznámit. Mohu jen doporučit. 85 %. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,CHÁPANIE BOHA NIE JE NAŠIM CHÁPANÍM. A ČO SA PRIHODÍ A AKO TO BUDE DOCIELENÉ, NIE JE V NAŠEJ MOCI POCHOPIŤ. LEN S PRÍSĽUBU TOHO, ČO SA MÁ STAŤ, MÔŽEME MAŤ ÚSPECH." __ Aj keď je film líčením niekoľkých príbehov zo Starého zákona, celku nemožno uprieť koncept . A to je nespornou výhodou tohoto diela. Zaujímavé je aj rozloženie oboch polovíc filmu. Prvá začína samozrejme stvorením sveta a končí príbehom o Neomovi a veľkej potope; je menej výpravná (čo sa dá pochopiť), miestami krásne naivná a dominantné slovo má rozprávač, do úst postáv sú kladené len jednoduché dialógy, poprípade citácie z Písma. Tu ma oslovilo predovšetkým zaujímavé načrtnutie postavy Satana v Raji. Druhá polovica sa začína trocha zbytočnou vsuvkou o Babylonskej veži a zvyšok príbehu sa zameriava na Abraháma. Práve tu sa nájde niekoľko hlboko prepracovaných myšlienok a fantastická scéna v zničenej Sodome. Z hereckých výkonov určite zaujme Richard Harris ako Kain a vynikajúci George C. Scott v úlohe Abraháma. (88. hodnotenie, 8. komentár k filmu) ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pár vybraných príbehov z Biblie, teda zo starého zákona, všetko veľmi zdĺhavé, nič špeciálne, stále neviem ako to bolo s tými dinosaurami, takže ťažko môžem žasnúť nad niečím síce dlhým, aj keď by si to zaslúžilo skôr podrobné seriálové spracovanie, no dosť veľkofilmovo spracovaným a pritom je to len pár obyčajných dejových zložiek. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Znáte to? Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. I řekl Bůh : Budiž světlo! I bylo světlo. atd...Bible byla, je a bude plná mýtů, mystérií a nejasností. Neopakovatelné a velmi přesvědčivé ztvárnění Starého zákona v biblických příbězích tak, jak je známe od Adama a Evy, Ábela a Kaina, přes Noema, Lota, Nimroda, Abrahama až po Izáka atd. Jako nejlépe ztvárněný se mi jevil příběh o Noemovi, jako nejzajímavější ten o Abrahamovi, jeho zprvu neplodné manželce Sáře a synovi Izákovi. Ten konec s obětováním vlastního syna musel obrečet každý...Zajímavost: Režisér Huston si sám zahrál Noema a také propůjčil svůj hlas Bohovi. Film doporučuji především laikům, kterým se nechce číst vlastní bible, která je psána poměrně náročnou formou. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že tento film vcelku věrně opisoval moji zkušenost, když jsem knihu Genesis četl. Příběhy na začátku byly vcelku zajímavé, ale byly dost rozdrobené. Zatímto z části s Abrahámem si totálně nic nepamatuju. A stejně tak tomu je i po tomto filmu. Nejlepším momentem byla asi Babylonská věž a samozřejmě vděčné davové scény (hlavně ty s archou a ochočenými zvířaty byly hodně povedené). ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Na konci ranného rozhovoru medzi Sárou (Ava Gardner) a jej otrokyňou sa Hagar (Zoe Sallis) postaví a otočí sa, aby zamierila k dverám. Na zadnej strane jej úzkych šiat je viditeľný moderný zips. (Arsenal83)
  • Producent Dino De Laurentis měl původně v plánu natočit dva šestihodinové filmy, které by stály celkem devadesát milionů amerických dolarů a měly čtyři nebo pět režisérů. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama