Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha - Svatý Václav, praotec Čech a Jan Amos Komenský jsou členy nebeské komise. Rozhodují o tom, kdo se dostane do nebe, a kdo ne. Když ale Komenský chce jako další členku komise prosadit Boženu Němcovou, dojde ke konfliktu. To vše se odehrává na jevišti během hry, pod kterou Jára Cimrman připsal, že je vhodná k národním oslavám 28. října. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (285)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Opět skvělá, poučná hra, která karikuje spoustu slavných českých literátů, ale asi se nevyrovná třeba Dobytí severního pólu nebo Záskoku. Každopádně pro mě je absolutně nedůležité nějaké srovnávání, důležité je, že kvalitou je Cimrman vždy nad nadprůměrem a ještě dál a tyto hry mě nepřestanou nikdy bavit. Na srovnání je tam potom tak maximálně množství vtipných replik a ty já počítat rozhodně nebudu. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovsky svižný průřez historií... O popularitě Cimrmanů svědčí, že na jejich představení je jednodušší zajet z Prahy do stánku kultury v Jihlavě. Naštěstí se dá v den předprodeje vystát fronta, takže i poslední hru České nebe jsem viděl v jihlavském DKO. Že titul hry poslouží i jako titulek do novin, to mě nenapadlo... Vedle těch velikánů J.A.Komenského, praotce Čecha, svatého Václava, Jana Husa, Babičky, K.H.Borovského, M. Tyrše a J.V.Radeckého mezi "elitu" patří i Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák... ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

Pro me bude vzdycky Cimrman z pera Sveraka a Smoljaka (prosim nepouzivat umelecke oznaceni dua jako SS) oznacovat inteligentni humor dvou geniu, kteri zaplnili misto po Werichovi s Voskovcem. Proto je velka prevelka skoda, ze jeden z dvojice jiz mezi nami neni. Slabou naplasti mi je fakt, ze Jara Cimrman je nesmrtelny! ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Ten nejkrásnější humor, který kdy v dějinách vůbec vznikl a my máme tu čest se k němu kdykoli s předběžným úsměvem na tváři a poklidem v srdci s radostí vracet. Nenahraditelné hlášky, které jemnými kroky drsně zadupávají do země jakékoli rádoby vtipné americké komedie, i ty pro mě vzácné, jako například Bláznivá střela. Odsud, z děl dvojice českých géniů, si odnáším ten nejčistší zážitek, plný zábavy, mouder i všeobecného ponaučení. Bohužel ten, kdo je nevzdělaný ohledně našich dějin či literatury, tomuto humoru ovšem nikdy neporozumí. Jeho životní chyba, zde lze přímo vrazit větu 'Neví, oč přichází'! ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Problémem tohoto díla je, že to není drama. Není to divadelní hra. Je to jen varietní pásmo gagů a hlášek, nezřídka silně infantilních. Pohromadě to drží nápad jakési Nebeské komise, ale nemá to úvod, zápletku, katarzi, očištění. Smoljak už musel být hodně slabý, že Svěrákovi takovou slátaninu nezatrhl. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (17)

  • Záznamy těchto her jsou natočené tak, že jedno obsazení přednáší a druhé hraje. Jediný případ, kdy to v daných záznamech neplatilo, je scénka Flaška a Krabice, kde vystoupil v obou verzích Václav Kotek. (mnaucz)
  • První stránka hry České nebe se dostala na papír 21. listopadu 2006. Takto na její psaní vzpomínal Ladislav Smoljak: „Dneska jsme prvně sedli se Zdeňkem ke stroji a napsali stránku a půl. Docela jsme se nasmáli. Což ještě nic neznamená. Shodli jsme se na názvu České nebe. Zdeněk usedal se mnou k psaní s pochybností, zda to téma vydrží na celou jednoaktovou hru. Já tomu dost věřím.“ (mnaucz)
  • Tato hra má ze všech Cimrmanových děl nejvíce postav, a to 8. (Pierre)

Reklama

Reklama