Reklama

Reklama

Arrietty ze světa půjčovníčků

  • Japonsko Kariguraši no Arrietty (více)
Trailer

Mezi zdmi a pod podlahami našich domů se skrývá jejich svět. Japonský animovaný film volně vycházející ze známé pohádky Mary Nortonové. Japonské animační studio Ghibli představuje nejen v domácím prostředí, ale i na celém světě absolutní špičku na poli tvorby animovaných filmů pro celou rodinu. Společnost, k níž vzhlíží profesionálové z oboru včetně vedení studia Pixar, si vydobylo celosvětovou slávu okouzlujícími snímky, které převážně vyvěraly z autorské imaginace zakladatele Hajaa Mijazakiho, ale často také čerpaly inspiraci z japonských i světových knih pro děti a mládež. Jak napovídá název, Arrietty ze světa půjčovníčků vychází z mezinárodně populární série britské spisovatelky Mary Nortonové, jež česky vyšla jako Pidilidi. Do scénáře filmu ji adaptoval Mijazaki a režie se ujal animátor Hiromasa Jonebajaši, jenž se předtím podílel na většině produkcí studia počínaje legendární Princeznou Mononoke. Vyprávění filmu se soustředí na vykreslení fantaskního světa půjčovníčků. To jsou malinkatí lidé žijící v prostorech mezi zdmi či pod podlahami starých domů, kteří si vše, co potřebují k životu, půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arrietty takto se svými rodiči žije v domě, kde bydlí babička mladého chlapce Šóa. V den, kdy Šó přijede, zrovna Arrietty čeká její první výprava s tatínkem pro zásoby do světa velkých lidí. (Česká televize)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (181)

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Druhé shlédnutí - krásná aminace, líbivá hudba, roztomilá a půvabná Arrietty, překrásný domeček pro "panenky", hodnej a vykrmenej kocourek, velmi dojemný závěr. Haru byla sice na konci zaslouženě zralá na psychiatrii, ale vráně dala pořádnou nakládačku že :-) Holt filmy ze studia Ghibli jsou něco extra, to musí každý uznat. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Standardní film studia Ghibli ve smyslu, že se dá porovnávat jen s jinými filmy studia Ghibli. Nad čímkoli jiným vyniká. Jednoduchý, bezchybný, vizuálně krásný příběh "malých lidí" žijících pod podlahou domu "velkých lidí". Přátelství nemocného Šóa a čtrnáctileté Arrietty. Velmi příjemná hudba (přestože výjimečně ne od Hisaishiho). Netradičně otevřený závěr. ■ Dosud jsem z filmů Ghibli, které nerežíroval přímo Miyazaki, považoval za osobní jedničku Whisper of the Heart. Arrietty se mu vyrovná. ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Po těch animovaných japonských dramatech, co jsem viděla den předtím, tohle byla velmi příjemná změna. Musím vyzvednout hudbu a animaci přírody... báječné. Člověk si mohl všímat třeba i takových detailů, jako když se jen posunula noha na keramickém květináči, tak byl slyšet ten typický zvuk, když se zavadí o keramiku.. prostě do detailu propracované. Jedním slovem bych tohle shrnula asi jako gorgeous a ani to nevím, jestli to dostatečně vystihuje. Btw. ten špendlík, co nosila jako šavli ji neskutečně sekl. ()

LukasKalasek 

všechny recenze uživatele

Co se Mijazakiho filmů týče, jedná se pro mě asi o jeden z nejvíce povedených snímků, společně s bájnou princeznou Mononoke samozřejmě. Velmi krásná a ve své podstatě prostá pohádka o jedné z posledních, ne li poslední rodině Půjčovníčků, snažící se najít své místo mezi lidmi. Opravdu nádherná animace, jak je u studia Ghibli zvykem, je doplněna úžasnou hudbou, která se k příběhu a prostředí dokonale hodila. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Pokud je nějaká pohádka, která chybí v české televizi, tak to jsou Totoro a Arrietty. Totoro je spíše pro menší, ale Arrietty je je už pro úplně všechny. Zfilmování pidilidí mě obvykle baví, ale většinou si říkám, že jde o nevyužitý potenciál. Tady jsem si užíval každý okamžik, překrásnou hudbu, kouzelnou animaci a skvělé dobrodružné akce. Například spolupráce kluka a Arrietty je vymakanější než jakákoli Mission Impossible. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Pidilidi“ britské spisovatelky Mary Norton. Knižní předloha se může pyšnit například významným oceněním Carnegie Medal. (Rominator)

Reklama

Reklama