Lorax
Lorax
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA, 2012, 94 min
Chris Renaud, Kyle BaldaPlakáty
Co je to za svět, ve kterém už není ani kousek živé přírody, ptáte se? Je to městečko, v němž žije dvanáctiletý Ted. Všechno je tu náramně umělé, včetně zvířat, kytek a stromů, u kterých si můžete dálkovým ovladačem nastavit jarní, letní, podzimní, zimní a disco variantu. Komu by se chtělo ven, za vysokou a neprodyšně uzavřenou hradbu města, na jejíž neprůchodnost dohlížejí gorily místního vládce, pana O´Hareho? Zdejší lidé si na to zvykli a většina z nich už dávno zapomněla, jak vypadá opravdová příroda. Nepřijde jim divné, že čerstvý vzduch se prodává v pet lahvích, což je voda na O´Hareho mlýn. Jenže Tedova láska Audrey, coby nevyléčitelná romantická duše, touží po stromu „z masa a kostí“. Akční babička Norma chlapci poradí, aby si zašel pro radu k legendami opředenému Jednorázovi. Ten ovšem údajně žije za zdmi města. A tak se Ted poprvé v životě podívá ven, do skutečného světa. Ten pohled za moc nestojí. Vidí jen smutnou měsíční krajinu plnou pařezů. A na obzoru zvláštní dům. Ten, jak se Ted záhy dozví, patří právě Jednorázovi, podivínskému samotáři. Byl to právě on, kdo proměnil kvetoucí krajinu na pustinu a vyhnal z ní jejího mýtického ochránce Loraxe. A na Tedovi bude, aby ji zachránil tim, že vysadí poslední existující sazenici živého stromu a připomene lidem, že vždycky nebylo všechno umělé. Jenže takové chování přímo ohrožuje živobytí pana O´Hareho. A to nemůže zůstat bez odezvy. (oficiální text distributora) -
Hlavním hrdinou příběhu je zvláštní malý mužíček jménem Lorax, který miluje vše živé a celou přírodu. Právě on varuje ziskuchtivého obchodníka od kácení lesa. Ten samozřejmě neposlechne a les vymýtí. V tu chvíli z lesa odejdou všechna zvířata, včetně těch nebezpečných. (TARANTlNO)
Tosim
MĚL JSEM JENOM MULU, VOZÍK A NEODŮVODNITELNÝ SKLON K OPTIMISMU. Tak to potom jo, protože prolog delší vlastního děje a 3D jen kvůli pár efektům sráží hodnocení k průměru. Pár nelogičností se dá odpustit a bavit se od fórku k fórku víceméně dostačuje. Viz Mission Impossible Theme v podání zpívajících ryb.(20.3.2012)
Foox
První dějová linie zajímavá a povedená, ale ta druhá sráží film do podprůměrnosti. Ani krásný vizuál to nezachrání.(20.4.2012)
numi
Na ČSFD překvapivě podhodnocený snímek (aktuálně 57 procent). Kouzelný svět, fórky pro dospělého diváka, totální absence detinských vtípků, téma s přesahem... co více si přát? V mnoha ohledech naprosto srovnatelné s tematicky podobným VALL-Im.(2.4.2012)
xxmartinxx
Sympatický svět, v nekonečné roztomilosti lze najít stopy sebeironie. Ale z předlohy vybízející k přemýšlení je tupá extremistická a vlastně nebezpečná štvanice na civilizaci. Klišoidní humor, kdy každý postava musí aspoň třikrát někam legračně spadnout, tomu nasazuje korunu.(13.3.2012)
johnn333
Existují animáky, které si vystačí bez výchovného poselství. Pak jsou takové, které vysílají morální apel podprahově, tedy nerušeně a nenásilně. A pak je tu Lorax: bizarní dílko, které agituje tak nepokrytě a přepáleně, že jen valíte bulvy. Nejde tu o rodinné hodnoty, ale o životní prostředí, ekologii a navrch i kritiku nenasytného kapitalismu (muzikálové číslo, ve kterém hrdina zapěje, že trh je vším included!). Do dětí bych to nepral s takovou vervou, milí scenáristé. 40% (jinak zaměnitelné přebarvičkované dobrodružství se 100+1 srandovními pády)(14.3.2012)
Crawler-D
Vzhledem k tomu, že se pohybujeme naprosto mimo čas, prostor, realitu a logiku, lze některé bláznivé nesmysly přijmout jakou nutnou součást alegorického příběhu s ekomorálním poselstvím. Lze přehlédnout syndrom davové hysterie, která po vzoru kam vítr, tam plášť agitují tu za jednu věc tu za druhou a ke změně názoru stačí jakési podivné semínko, o němž by vlastně nikdo neměl nic vědět. Lze mávnout rukou nad tím, že celý smysl ekologického boje padá s tím, že hlavní hrdina za stromy nebojuje kvůli přírodě jako takové, ale aby se dostal pod sukni jedné slečny. Lze se pousmát nad tím, že po filmu mohou děti jak stromy bránit vlastním tělem, tak se aktivně pustit do jeho kácení, protože chtějí mít vlastního žlutého Loraxe, který se zjeví až tehdy, když je pokácen strom. Ovšem to, co je na filmu nejhorší, že se hned zkraje dopustí logického lapsu, který nelze ani omluvit jakýmkoliv zjednodušením v rámci pohádky, dětského filmu, animovaného filmu, alegorie atd. Aby se chlapec něco dozvěděl o stromech, musí přinést tři zvláštní předměty. Jedním z nich je velmi starý šnek. Kde ho ale tak jednoduše vzal ve světě tvořeném umělou hmotou, kde by se takový šnek mohl živit maximálně sám sebou? Neodpustitelná chyba, kvůli které je celý zbytek nedůvěryhodný.(13.3.2012)
Mugli
Až na to, že jsem při tombole (děstká neděle v cinestar) nevyhrála o 5 čísel první místo, tak to byl celkem hezký film. Jednoznačně vedli roztomilí méďové. A nesmím zapomenout na Loraxův let :) Jediné, co mi vyloženě vadilo byl hlas Audrey (cz dabing), který mi k ní vůbec neseděl...(13.3.2012)
Black-star
AU, au, au! Ekologické poselství zelených "Zachraňte lesy" zašifrované do tohoto animovaného kousku. Jediné pozitivum je snad stopáž samotného snímku. Ale když to vezmu kolem a kolem, tak mezi kvalitními animátorskými snímky se vcelku celkem snadno ztratí! Příště méně poselství, více zvířátek a přírody... možná méně LORAXe! Pro mě zklamání za 25%(10.4.2012)
LeoH
Šrapnel vypálený z tábora Udržitelného rozvoje do zákopů Neviditelné ruky trhu. Místy docela přesvědčivý, místy dětinsky zjednodušující až odpudivě demagogický, tak či onak hodně originální v tom, jak pracuje s dobovou estetikou nevkusu a snaží se ji obrátit proti „nepříteli“. Pokud se v ní tedy zrovna sám po pás nebrodí. V jistých momentech (krom nejhumpoláčtějších ekoagitačních pasáží především písňové vstupy, jejichž strašlivá hudební jalovost je v češtině ještě umocněna rutinními reklamně-textařskými rýmovánkami a bárbínovsky nanicovatým pěveckým dabingem) jsem měl chuť zalézt pod sedadlo a nebýt, aby mi o chvíli později začaly připadat jako součást jakési rafinované poloparodické hry. Cvrčkové se bavili – ten menší (9) se mohl uřehtat a evidentně ho to hodně dostalo emocionálně, ta větší (11) projevovala uspokojení spíše intelektuální. Táta velmi váhal mezi třemi a čtyřmi, hlavně s ohledem na odvahu až drzost otravovat děti s nepokrytým moralizováním, ambivalentní povahou jednoho z hlavních hrdinů a poměrně složitou vyprávěcí strukturou a schopnost udržet přitom jejich pozornost a zájem, a taky kvůli dokonale ulítlému zpracování, ať už bylo to balancování na hraně kýče a metakýče záměrné nebo vzniklo kouzlem nechtěného. Řekněme chlup pod ***1/2.(13.5.2012)
mutace
Nuda, nuda, šeď, šeď. Na dnešní dobu zcela standardní provedení. Naprosto ubohý příběh. Z 3D už se dnes na zadek také neposadím. Jediná inovace, na které film stojí, je ztvárnění stromů jako barevné chomáčky. To je málo.(18.4.2012)
GlamourCat
Docela mě to naštvalo... Nejenže je to komoušsko-poučné, ale nakonec to stejně...děti prominou...leze do zadku "lidu". Kdyby se alespoň vykašlali na to, ale na konci nám stejně musej ukázat, že lidičky jsou vlastně super a dají to zas do pořádku. Všechno se to tam hodí na jednoho bohatýho ( vyznavači výrobních vztahů jistě zajásají), ale tlustýho a zlýho politika... a dva jeho přívržence. Ha ha ha, to by se tak lidem líbilo. Když má někdo peníze, rovnou ho hodit do koše s buržoazním odpadem, protože všichni musíme být stejní a skromní a bla bla bla. A "lid" je tam pouze masa blbečků, které prostě buď zmanipuluje jedna strana, nebo druhá, což sice skutečnosti odpovídá, ovšem nic super na tom není, navíc LIDI jsou ti, co si volí politiky, LIDI jsou ti, co ničí prostředí (a i všechno ostatní), LIDI jsou ti, co jdou za prachama ať se děje co se děje, a ne jeden mocnej chlápek, kterej se "zle" chechtá. Tenhle film vážně nějak nepřekonal klišé stará šedesát let! Vim, že jde jenom o film pro děti, ale tím spíš! Prát dětem do hlav takový blbosti, jakože ten, kdo se stará o přírodu je lepší, není "obyčejný" a bude nějaká ohromná pomoc pro zeměkouli. Jasně že je fajn se o přírodu starat, ale stav přírody už je jen následek toho, jak hnusně žijeme celkově. Pak se mi hodně nelíbila animace, zvlášť postava mladýho JednoRáze - strašně škaredej obličej a stromy, co vypadaj jak chlupatý lízátka? Trapas, krásu skutečnejch stromů to nevystihuje ani maličko. A pak, "cool" babičku už jsem viděla v X animovanejch filmech (např. Karcoolka) a nic novýho to nepřineslo obecně. Faktem ovšem je, že některé části jsou fakt vtipné a JednoRázovo vyprávění je zábavné a odsejpá, ale víc jak jednu hvězdu tomu nemůžu dát, prostě kvůli tomu trapnému tématu, z kterého prostě čiší, že filmařům jde zejména o zisk a zisk.(31.3.2012)
Marty7CZ
Další dobrej zářez od lidí z týmu Já,Padouch! Nádherně udělaný, skvělá muzika, děti v kině tančili jak zběsilý, výborná zábava. Tady to ale jenom umíte nesmyslně moralizovat a kritizovat ( to dělejte, prosim vás, se zoufalým českým filmem!!!) a ne se vtáhnout do POHODOVÝHO světa pro děti...(15.4.2012)
Předseda
Ekogroteska pro děti, pár vtipů i pro dospělé a nevyužité 3D (při 3D projekci). 3* za synáčka.(13.3.2012)
stratocasta
Líbí se mi to ekologické poselství, přestože muselo vyrenderování jednoho snímku s 54 odstíny žluté, 74 odstíny červené a 18 odstíny CornFlowerBlue spotřebovat 450 W čisté energie... Navíc se vsadím, že ten animátor paradoxně nevyhodil PETku Coca Coly do správné popelnice. Je to žlutá mimochodem.(13.3.2012)
ch33tah
Milý, nevinný, naozaj infantilný animovaný filmík so zlatými zvieratkami a ekologickou úvahou o zmysle vegetácie. Nič viac, nič menej. Od 7 rokov len pre tých ktorí sa na ten vek duševne cítia.(18.3.2012)
Hermione02
Zajímavý film zaměřený na ekologii. Povedená animace, film ale určitě není určen pro malé diváky, protože nepochopí podstatu filmu. Krásná animace film pro děti neudělá.(14.3.2012)
J.o.h.n.n.y.
Pri pozrení ostatních hodnotení, prevažujúce 2*, 57%,,.. Sám neviem ako hodnotiť. Nemôžem animovaný detský film porovnávať so svetovou kinematografiou. Musí mať vlastný meter. Ak zvážim ,že je to od 12 rokov, tak nejde nehodnotiť pozitívne. Pekná ,farebná a milá rozprávka. Čo je pre mňa ,ale podstatnejšie, nesie v sebe ekologické posolstvo. Niekto to možno nazve " štvanicí na civilizaci" ,ale ja osobne oceňujem každý taký námet. Už od detstva musia deti nenásilnou formou zistiť čo je správne, dôležité. A možno aj rodičia s nimi. I keď je to umelá, farebná rozprávka, ja dám za snahu 4*.(17.3.2012)
kacudzde
Hezká animace a příběh s ekologickým poselstvím. Co mě u pohádek z poslední doby štve, jsou ta muzikálová čísla. A tady jsem měla problém chvílemi zpívaný děj zachytit já, natož děti. Ale ryby zpívající melodii z Mission Impossible neměly chybu. Viděno v kině 31.3.2012.(31.3.2012)
KayJay88
Bomba stejně jako "Já, padouch" přesto odpočinkové, zaměřené z větší části na děti. Ale moje přítelkyně takové filmy miluje a koukat se na ni jak se nad tím rozplývá je prostě k nezaplacení ! Doporučuju jako odpočinkově-relaxační film. 82% z čehož 7% je navíc za již zmiňovaný úsměv na přítelčině tváři.(7.5.2012)
Leleta
Pro Američany, pro které byl Lorax knížkou dětství, se tenhle film stal srdcovkou. U nás očekávám trochu chladnější přijetí, spojené nejen s neznalosti originálu od Dr. Seusse, ale taky proto, že je to sice milý, ale jednoduše řečeno dost nablblý animák... A na závěr připojuji imaginární vzkaz od tvůrců: Milé děti, chovejte se k přírodě ohleduplně, nebo natočíme pokračování!(13.3.2012)
Mládeži přístupný
| V kinech ČR od: | 15.03.2012 Bontonfilm |