Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (308)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Téma osvícentství ve filmech příliš často nevidíme a za to má u mě Královská aféra body navíc. Kromě občasného užití ostrého slova se ale jedná o klasické (a opatrné) historické drama. Ke shrnutí mojí hlavní výtky použiju sportovní terminologii - na příběh o milostném trojúhelníku tomu chybělo srdíčko. SPOILER Tvůrci se měli podívat na čtvrtý a pátý (Thomas Moore) a desátý (Anna Boleynová) díl druhé série Tudorovců, aby viděli, jak emocionálně působivá může scéna s popravou být. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Královská aféra aneb škoda že neexistoval Blesk. U podobných filmů mám jeden zásadní problém - baví mě na nich jen kostýmy. Skoro dvě hodiny klidného ponudnělého šplouchání a na konci samozřejmě - jak jinak - peřeje. Morálně zkažený Duck-face, zatemělý osvícenstvím, sáhne nejenom do královského klína, ale hlavně šlechtě na prachy a úřady a to se co? Nedělá. O tom celý film je samozřejmě. Jenže režie pouze otrocky odškrtává políčka klasické filmařiny. Silnější moment přichází až s těmi peřejemi, ale nevryje se pod nehet, natož pod kůstku lebení. Taková precizní, ale nudná filmařina, s nehezkými herci a hodně blbým osvícenstvím, které nás udělalo konečně svobodnými - tedy otroky sebe sama. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I zřel osvícený doktor Mads, že je cosi schizofrenního ve státě Danském. Na vlastní kůži manipulátora pak těžce zakusí, jak je teorie lásky božská a její praxe ďábelská, jak nepatrná myšlenka dokáže přeskočit moře i souš a že peklo je prázdné, protože ďáblové jsou mezi námi.. Takhle nějak by Willy shrnul sexuální i mocenské choutky na dvoře lehce cáklého Kristiána VII., u kterých je po filmařské stránce vše tak přesně na svém místě, až to ztrácí schopnost zaujmout i dojmout. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dávám jenom *** hvězdy, ale s těžkým srdcem. Konec filmu mne přitiskl do sedadla a z kina jsem vyšla v omámení, které přetrvalo několik hodin. Dosud převážně umírněné herecké projevy - typické pro severské filmy - se najednou změnily v bouři emocí, kdy ___KOUSEK DĚJE ___ královna opravdu kvílí žalem a sekera, která tak dlouho visela ve vzduchu, dopadne na krk sice statečného, ale přesto viditelně se o život třesoucího lékaře. Velmi realisticky podaná scéna popravy nezacházela do naturalismu, přitom však strhujícím způsobem podala poslední momenty člověka, který se snaží uchovat důstojnost a zároveň ví, že od smrti ho dělí jen pár nádechů. Konečně scéna popravy, která je lidsky uvěřitelná. ____ Za takový závěr se dá odpustit mnohé (například trochu polopatistické metafory: náhle otevřené okno pustí do temného paláce světlo jako příslib nadcházejícího osvícenství/ nebo v červáncích zahalený obličej milované ženy coby zpodobnění právě prolité krve). Nedokázala jsem však zapomenout, jak často jsem se v přespříliš dlouhé střední části snímku dívala na hodinky. ___ Ano, jak tady píší mnozí, chtělo to STŘÍHAT. /30. 5. 12./ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zakázaná láska, dvorné intrigy, dobové kostýmy, špinavá politika, popravy. Všetko, čo máme na tomto type historických drám tak radi. V tomto prípade ale všetko v akomsi špinavšom, rozumej reálnejšom stvárnení. Arcel podáva zaujímavú etapu dejín Dánska zrozumiteľne a zároveň veľmi inteligentne, je jasné, kto je kto, komu o čo ide a čo sa práve na plátne odohráva. Hlavné postavy svojimi novými zákonmi provokujú nielen šľachtu, ale trochu aj diváka, pretože určite nie všetky sú povedzme že demokratické a dnes by sme ich nazvali silno ľavicovými. Film naberie v záverečnej fáze pomerne strmý a možno nečakaný spád, takže prekvapení budú tí, ktorí o histórii Dánska tohoto obdobia nič nevedia. Začiatok a dočasný koniec osvietenstva v Dánsku v skratke prostredníctvom vyše dvojhodinového filmu, ktorý by si podľa mňa zaslúžil zahraničného Oscara určite viac, ako Hanekeho Láska. Mikkelsen je v súčasnosti asi najvychytenejším európskym hercom. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Dánskou produkci do Česka přivedly filmové pobídky, atraktivní lokace, skvělá pověst českých štábů, ale i pracovní doba, která v Dánsku nesmí překročit osm hodin. (morgos)
  • Pro Madse Mikkelsena to bylo již 4. natáčení v České republice. (morgos)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno