Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (308)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Naozaj zaujímavá časť dánskych dejín, sfilmovania hodná, a ja sa čudujem, že ku tomu došlo až v roku 2012. 128 minút újde ako voda, stále sa niečo deje a dej človeka nenudí. Mikkelsen ako vždy prevýborný, Følsgaard veľmi presvedčivý, no a Vikander ... tá sa narodila pre historické filmy. Má zaujímavú tvár, ktorou dokáže zahrať všetko, ani nemusí rozprávať. Je naozaj dobrá, veľký talent. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Výborný historický snímok, dodržujúci všetky zákonitosti a tradície žánru, nás privádza do Dánska neskorého 18. storočia, v ktorom pod vplyvom vidieckeho lekára s revolučnými myšlienkami začína psychicky chorý kráľ Christian šíriť osvietenstvo. Problém však nastáva, keď sa lekár zamiluje do kráľovnej... Kvalitný scenár, zaujímavé zasadenie, precízne spracovaná ukážka vládnucej vrstvy novovekého Dánska, ktoré takmer uviazlo v stredoveku. K tomu skvelé obsadenie - Mads Mikkelsen predvádza tradičný herecký koncert, a Alicia Vikander s Mikkelom Følsgaardom mu viac než zdatne sekundujú. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(2x kino) Spokojenost v každém směru. Kdo by to byl řekl, že takový maličký evropský film z dánské historie může tolik potěšit? Ostatně sami víme, že ani naše zkušenost z éry osvícenství nebyla vyloženě procházka rajskou zahradou, takže proč se necítit díky společným kořenům více Evropany? Prakticky žádná evropská země si pokrok neměla čím zasloužit, takže sociální nepokoje posledních tří staletí jsou jen důsledkem čestnosti deziluzí. A o tom je tento film. A jako bonus je tu samozřejmě ostře řezaná tvář Madse Mikkelsena, která může zahrát cokoli a vždy to bude mít náboj zakázané rozkoše. Plus naprostou samozřejmostí je vynikající výprava, kostýmy a drama. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Historické filmy nepatria k mojim obľúbeným žánrom a o histórii Dánska viem zhruba toľko, koľko vie priemerný Dán o histórii Slovenska. Napriek tomu ma tento dvojhodinový historizujúci príbeh príbeh lásky nenudil. Zaujali ma skvelé herecké výkony, ale nad vnášaním súčasného myslenia a súčasného jazyka do historického diela som často dvíhal obočie. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příjemná lekce z dánské historie, kdy se na pozadí dvorských intrik a výstřelků šíleného krále odehrává milostný příběh královny Karoliny s osobním lékařem jejího manžela. Romantiky tak akorát, reálie důvěryhodné a navrch skvělý projev všech zúčastněných. Všichni sice vypichují Madse Mikkelsena, ale na mě udělali větší dojem královští manželé - ona umí hrát a je přirozeně krásná a on je prostě blázen. Jinak nevím jak ostatní, ale já měl na konci obrovský pocit zadostiučinění. 85% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Mikkel Folsgaard získal za svou roli šíleného panovníka Kristiána VII. Stříbrného medvěda v kategorii nejlepší vedlejší herecký výkon. (Terva)
  • Film zahajoval v roce 2012 pražský festival Dny evropského filmu. (morgos)
  • Děj filmu je z historického hlediska téměř přesný. Jedinou ochylkou od skutečnost je fakt, že Kristián VII. údajně trpěl schizofrenií, zatímco ve filmu trpí jakýmsi všeobecným pomatením smyslů. (Krissty)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno