Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (1 076)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Celý film zachraňujú len herci, (inak povedané len známe xsichty) a perfektne natočená Bergová akcia. Viac v tom filme ani nie je. Nečakal som veľa, ale zas takýto plochý námet už vôbec nie. Každopádne dá sa na to pozrieť, nuda nehrozí, pretože je to natočené fakt dobre, ale Lone Survivor je bohužiaľ len akčný film zo známymi menami a bez výraznejšieho príbehu, či emócii. 75% - 4* ()

sud 

všechny recenze uživatele

Já už se na tyhle filmy asi neumím koukat. Od vážně míněného áčkového akčňáku očekávám krom akce i příběh a ne jen příběhovou kostru příprava/útok/útěk. Ale budiž, v tomhle bude chyba nejspíš ve mně, horší je, že se film rozpadá na dvě nesourodé poloviny a z obou mám rozpačité pocity. Ta první je sice chlapácky realistická, ovšem všichni ti zarostlí drsňáci v uniformách (ač skvěle zahraní) jsou si až moc podobní. Druhá je sice příběhovější, ale zároveň tuctovější, klišovitější a předvídatelnější. Jinak po technické stránce nemohu nic vytknout, herci odvedli svůj standart a ty bezmála dvě hodiny utekly jako voda, chybí mi ale důvod, proč bych měl dát více než 60%. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Plusom je, že od prvého útoku až po Wahlbergov spánok sa film odohráva v reálnom čase (čo je zaujímavé a vytvára to napätie). Už menším plusom je klišé (odďaľovanie záchrany za každú cenu je miestami až smiešne), čudné veci v scenári (hlavný lotor je vo filme JEDNU minútu) a nie príliš logické správanie dobrých (vykrikovanie mien kamarátov uprostred lesa plného nepriateľov, ani raz si nevezmú zbraň od naokolo sa povaľujúcich mŕtvych nepriateľských vojakov), aj zlých (prečo nehľadali Wahlberga, keď boli v brutálnej presile, vedeli, kde približne sa nachádza, že je zranený a videli, že americká pomoc neprichádza?). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem příliš malá vtěrka na to, abych chodil někam, kam mě nikdo nepozval. V tom je tedy velký rozdíl mezi mnou a mírumilovnou US Army. Tento snímek se mi navíc pokusil propagandisticky namluvit, jak moc si její přítomnost afgánští pastevci koz přejí, ale u mne s tím tedy moc nepochodil. Stejné je to se "skutečným a zaručeně pravým" příběhem o lehce průstřelných, ale přesto takřka nezničitelných vojácích, kteří by určitě vyhráli s penisem v hlavni, kdyby na ně šlo jen o několik tisícovek méně Talibanců. Přes všechen svůj nesouhlas a výhrady jsem si však tohle zběsilé padání z hor užil víc, než svůj poslední ostrý hod útočným granátem RG 4 a to byla velká taškařice pro všechny přítomné (ohrožené) spolubojovníky v zákopech. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Říkejte si co chcete, ale takhle to dneska bohužel skutečně chodí. Dvě hodiny hmatatelné, fyzicky i duševně pociťované bolesti, které si svou strhující formální stavbou a překvapivě i silným emocionálním dopadem přímo řekly o mé vřelé sympatie a divácký obdiv. Tak reálný dojem, jakým se Lone Survivor ve své druhé polovině pyšní, ve mně v rámci žánru doposud vyvolalo jen Spielbergovo vylodění v Normandii a akční sekvence v Coppolově Apokalypse - naturalismus, který je téměř oproštěn od běžných hollywoodských klišé a který, přestože v závěru už jsem pociťoval nutkavou potřebu držet v ruce popkornový sáček, úspěšně potlačuje komerční příkrasy ve prospěch autenticity a nevšedního diváckého prožitku. A jako velcí hrdinové jsou navíc prezentováni i obyčejní afghánští civilisté, kteří nezapomněli používat srdce a jimž je nějaký Talibán úplně u zadku. Zkrátka a dobře, Peter Berg mě začal konečně pořádně zajímat, Mark Wahlberg se stal definitivně výborným hercem a já hodně lituji, že jsem tuhle delikátní filmařinu nezastihl v kině. Potom bych tu pátou hvězdu asi přihodil... 85% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • Ve filmu je použit digitální fotoaparát Canon 20D, v jehož hledáčku ovšem ve skutečnosti nejsou vidět středové tečky ostřících čtverečků. (Pyron)
  • Transportní vrtulník CH - 47 Chinook, ve kterém je sestřelen Erik Kristensen (Eric Bana), má stejné číslo ve volacím znaku jako jeden ze sestřelených Blackhawků ve filmu Černý jestřáb sestřelen (2001), ve kterém Eric Bana také hrál. V tomto filmu je to "Bruno 64", v Černý jestřáb sestřelen je to "Super 64". (Jirka_Globus)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama