Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (850)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle Forman mi velice spravil chuť po ne úplně ideálních Goyas ghosts (ano, vím že to mám trošku zpřeházené). Andy Kaufman byl maximální pošuk, zároveň člověk, který přesně věděl co dělá a jako takový byl zcela ideální pro Jima Carreyho, který zde podal životní výkon a opravdu nechápu jeho nenominaci na Oscara. Bezchybní jsou také De Vitto a především Giamatti v roli Kaufmanova druhého já, zpřízněné duše a nejlepšího přítele. Forman dokonale využil tématu a podobně jako diváci Kaufmanových výstupů, ani my si často nejsme jisti co je součástí představení a co spontánní reakce zúčastněných. A nejsme si jisti až do konce, který svým zpracování mnohokrát předčí většinu jiných tragických životopisných dramat. Troufám si tvrdit, že po nedosažitelných Přeletu a Amadeovi je Muž na Měsíci nejlepší Formanův film. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman je pre mňa mocnou režisérskou autoritou. Jeho filmy majú obrovskú silu emócie a kvalitu umeleckého génia. Inak tomu nie je ani pri snímku "Muž na Mesiaci". Z hercov dostal to najlepšie, čoho boli schopní. A iste nikto nepochybuje o kvalitách hercov, ktorých do tohto filmu obsadil. Ano, patrí medzi nich aj Jim Carrey! Človek, ktorý síce odštartoval svoju kariéru prostoduchými úlohami v primitívnych komédiach, ale tam jeho herecký talent rozhodne nekončí. To ako zahral postavu komika Andyho Kaufamana je dych berúci výkon. A Forman tiež dobre vie ako ísť na burliváčku Courtney Love. Pretože ju znova vyprovokoval k famóznemu herectvu. No a Danny DeVito pod jeho taktovkou sklamať ani nemohol. Výnimočný film! ***** ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nejdřív nasereš ženský, pak nasereš jižany a pak tě zabijou“ Génius s nudlí u nosu, mistr humoru tak trapného, až je vtipný, předchůdce Toniho Erdmanna. Forman se nepídí po tom, proč byl Kaufman Kaufmanem a z krátké dětské epizody, předestírající hrdinův hlavní cíl, střihne rovnou do časů komikových prvních výraznějších exhibicí. Stejně tak se nám nijak nesnaží usnadnit chápaní Kaufmanova svérázného humoru a přesně dle jeho vzoru nás opakovaně vystavuje vtipům, u nichž si nejsme jisti, zda jsou opravdu vtipy. Stejně jako diváci Kaufmanových kousků jsme tak neustále vyváděni z míry a nuceni přehodnocovat, čeho jsme vlastně byli svědky. Jistotu přitom postupně spíše ztrácíme, než abychom ji získávali. Přestože ale hrdinu nechápeme, nepřestáváme toužit proniknout k jeho podstatě. Zda Kaufman/Clifton skutečně předběhl svou dobu, důmyslně si pohrával s nechápavým publikem a jako jeden z prvních představil budoucnost televizní zábavy (a dnes vlastně i „fejkové“ mimomediální reality), založené na různých reality shows předstírajících autenticitu, nebo byl prosťáčkem božím, který si chtěl jen užít trochu srandy, film nechává na našem posouzení. Díky geniálnímu hereckému výkonu Jima Carreyho zůstává otevřen oběma výkladům. 85% Zajímavé komentáře: Melies, belldandy, mortak, da-a ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Ta nesmírná zvláštnost a podivnost celého snímku mi spíše hodně vadila, než aby mi všechno zpestřila a prohloubila. Ono po filmařské stránce se tomu asi opravdu nic moc vytýkat nedá, Miloš Forman je stále režisér pár excellance a podařilo se mu stvořit snímek, který rozhodně donutí k silnému zamyšlení, což já určitě hodně oceňuji. Navíc Jim Carrey byl do role perfektně obsazený a to, že jeho postavu mohl ztvárnit třeba Kevin Spacey, mě vůbec nemrzí. Tohle byla prostě role jen pro Carreyho a pro nikoho jiného, a on se jí také zhostil naprosto vyjímečným způsobem. Teď už ale všechno dobré končí, protože svým těžce pochopitelným prolínáním fikce a skutečnosti u mě film postupně ztrácel sympatie, Andyho televizní výstupy mi připadaly strašně zvláštní a absurdní a těch 118 minut se naplnilo spíše za zdvořilého a tlumeného potlesku, než za nadšených a nekončících ovací. Čekal jsem určitě víc, ale že by mě Muž na měsíci nějak výrazně zklamal, to se také říci nedá. 65% ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Příběh, který mě naprosto vzal dech. K tomu přispěl skvělý Jim Carrey, který se stal naprosto věrohodným Andy Kaufmanem a režisér Miloš Forman z něj vymáčkl jeho maximum. Tento film si zasloužil i nějakého Oskara, každopádně díky Formanovi se Kaufman vrátil dříve než po 20 letech po smrti, jak slíbil. (( :: Tento film je klenotem mezi mými všemi filmy a patří k těm co mám nejvíce rád. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

  • Známá překladatelka a tlumočnice Dana Hábová při práci na titulcích vedla menší spor s Milošem Formanem. Hábová vysvětlila: "Ve scéně, kdy hrdinovi slibují, že za účinkování v sitcomu dostane svůj vlastní pořad a v něm se pak může "na všechny vy...", zazní ono anglické, dnes už obecně známé 'fuck' s takovou silou, že bych prostě neobstála, kdybych je přeložila podle Formanova návrhu ´pak si dělej, co chceš´." (shimik77)
  • Natáčení filmu o nevypočitatelném komikovi Andym Kaufmanovi se moc nelišilo od natáčení se samotným Kaufmanem. Jeho představitel Jim Carrey si vyžádal dva přívěsy, jeden pro Kaufmana a druhý pro jeho alter ego, nesnesitelného barového zpěváka Tonyho Cliftona, do nichž se během natáčení střídavě převtěloval. Což mělo za následek, že terorizoval štáb hlasitou hudbou, boural do cizích aut v areálu studia a odmítal z postavy vystoupit, i když hrozila reálná bitka. (MFJD)

Reklama

Reklama