Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (444)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $12,786,053Tržby Celosvetovo $23,964,782▐ John Lee Hancock sa v celku stabilizoval na režisérskej stoličke a vie sa predať. Dráma o najväčšom fast foodovom predajcovi je dobre - pútavo vyskladaná, dejovo pestrá, vznik umelého stravovacieho impéria zaujme. /60%/ ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Varování: Tento komentář může obsahovat spoilery. Výborný snímek o založení a rozšíření McDonaldu. Příběh je velmi poutavý a snad každý z nás se rád dozví, jak vůbec McDonald's vznikl, a to i já, který se tam moc nestravuje. Je fakt, že nebýt Kroce, tak by se možná McDonald's nikdy nerozšířil. Na druhou stranu musím říci, že Kroc byl hrozná svině. Já jsem jednoznačně na straně majitelů a myslím si, že to byla velká chyba zapojit do podnikání i Kroce. Původní majitelé vyráběli kvalitní burgry a nápoje, kdežto Kroc už pak nápoje jenom z prášku. A že bratři McDonaldové přistoupili na ústní dohodu, že budou dostávat doživotně 1% ze zisku je naprostý fail, nechápu jak to mohli odsouhlasit. Vždy všechno musí být písemně, navíc když věděli, jaká svině Kroc je... ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený příběh o pravdě, kterou všichni zakladatelé firem velmi dobře znají. Není to až tolik o talentu, ale o vytrvalosti a drajvu jít kupředu. Možná Founder není tak objevný a důmyslný jako jiné butovatelské příběhy o vzestupu, avšak nedá se mu upřít do jisté míry realističnost, místy štiplavý sarkasmus a implementované funkční prvky ze života (rodinné problémy, dluhy apod.). Nemá to sice žádné kulervoucí momenty, ale film na úrovni je to bez debat. Keaton si celý film krade pro sebe a i pro něj platí tvrzení "čím starší, tím lepší". ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Každý velký fenomén nějak musel začít. A fenomén McD je neuvěřitelně zajímavý. Tenhle film mi strašně moc připomněl Fincherův Social Network o Facebooku a Zuckerbergovi, je to v mnoha věcech hodně podobné. Jen možná tady jsou ti původní poctiví a pracovití bratři ještě o kus sympatičtější, zvlášť ve srovnání s chamtivým Krocem. Bez kterého by ale McDonalds byla fakt jen jedna restaurace v San Bernardinu v Californii… Kdybych měl hodnotit jenom Michela Keatona. dal bych hvězdiček sedm, protože kdokoli se pohyboval v byznysu, musel se s tímhle typem lidí potkat. A Keaton to trefil skvěle. Nicméně film jako celek možná kvůli věcné přesnosti trochu postrádá něco, co by mně víc vtáhlo. Osobitější příběh? Někoho, s kým bych se silněji ztotožnil? Asi. Ale film je to skvělý. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

JESTLIŽE NEVYDĚLÁVÁTE O PŘEKOT PENÍZE, JE NĚCO ŠPATNĚ. A je úžasné, jak je Michael Keaton po Birdmanovi opět na koni. Životopisné filmy byly, jsou a budou zajímavé, i když je tu více, tu méně, potřeba přikořenit. Tady je to o jídle, takže se to hodí, původně vynikajícím nápadu a zajímavém stravování, které se v průběhu let změnilo v megalomanský podnik, ve kterém je jídlo až na volitelném místě. 70%. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Společnost Prince Castle, pro kterou Ray Kroc (Michael Keaton) pracoval jako obchodník před vstoupením do McDonald's, stále existuje a zásobuje McDonald's velkou částí svých výrobků, které slouží jako vybavení restaurací. (freelex)
  • Podnikateľ Raymond Albert Kroc (Michael Keaton) si spočiatku na živobytie zarábal v stánku s limonádou, pokračoval prácou v obchodíku s potravinami. Ako 15-ročný sfalšoval svoj dátum narodenia a vybral sa robiť šoféra sanitky pre Červený kríž. Počas zácviku sa spoznal s Waltom Disneym. Zarábal si ako klavirista, jazzový hudobník, DJ v rádiu WGES a predavač papierových pohárov. Predajom multimixérov, vďaka ktorým sa spoznal bratov McDonaldovcov, sa zaoberal 17 rokov. (_Jimmy_)
  • Když si Ray Kroc (Michael Keaton) při první návštěvě San Bernardina sedá na lavičku, tak si vedle sebe po pravé ruce položí pití, které ale při následném rychlém prostřihu zmizí a pak se znovu objeví. (DexMASTER094)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama