Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (439)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Keaton je prostě boží! Jeho Ray Kroc umí dávat tvrdé rány pěkně pod pás. Skoro bych tohle nazval klasickým splněným americkým snem, kdy se neskutečnou houževnatostí dokáže někdo vyškrábat až na samý vrchol potravního řetězce. Keaton dodává snímku dobrých 20% navíc a nechápu proč nebyl nominován na Oscara. Snímek ukázkově vrcholí s blížícím se koncem, kdy Kroc získává stále větší a větší moc. 70% ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Na první pocit nudná, ale po shlédnutí, zpětně dobře zvládnutý příběh o zarputilém, arogantním a po slávě a penězích toužícím malém prodejci kde čeho. Vybrat někoho jiného, než M. Keatona snad ani nešlo, zvlášť, když v závěru můžete vidět a slyšet zkutečného Raye Kroca. Pro mě osobně je film o založení McDonaldu celkem neosobní téma....po shlédnutí, al musím uznat, že film měl svou dokumentační a životopisnou hodnotu. Určitě mě donutil se zamyslet se nad tím, jak to v našem světě funguje...no a chtíč a i takový lidský hyenismus v podání R. Kroca je jen vlastně ukázkou toho, jak funguje celá naše společnost. Skromní a poctivý lidé jsou v žebříčku níž, jak dravci, kteří se neštítí ničeho a nebojí se ukázat svou tvář ve spojení s něčím, čemu nerozumí, co nevytvořili, co nevymysleli :-/ Ale takový je život, někdo má tah na bránu, někdo ne. Někdo může Kroca nenávidět, jiný obdivovat. Já jsem si díky filmu udělal min. jasno o řetězci, který beztak nemám vůbec v oblibě. No a teď mám z toho o to lepší pocit :-) ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Můj syn pracoval brigádně v mekáči, aby si přivydělal na studia a byl šokovaný jejich systémem a dodržováním kvality. Protože vyhazovat do odpadu 20 minut neprodané hambáče je pro nás Čechy na mašli. Pokaždé, když jede k nám domů, nevynechá jeden mekáč po cestě. Už to má jako tradici a jistotu, že to není den staré jídlo. Možná to tak není všude, ale o tom tenhle film nebyl. Byl o tom jak dva muži dostali bezva nápad a Kroc z toho udělal monstrum po celém světě. Ale asi na to chce mít tu správnou náturu. Mně bylo ale těch dvou bráchů docela líto. A Michael hrál Kroce bravurně, to se musí nechat. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Každý velký fenomén nějak musel začít. A fenomén McD je neuvěřitelně zajímavý. Tenhle film mi strašně moc připomněl Fincherův Social Network o Facebooku a Zuckerbergovi, je to v mnoha věcech hodně podobné. Jen možná tady jsou ti původní poctiví a pracovití bratři ještě o kus sympatičtější, zvlášť ve srovnání s chamtivým Krocem. Bez kterého by ale McDonalds byla fakt jen jedna restaurace v San Bernardinu v Californii… Kdybych měl hodnotit jenom Michela Keatona. dal bych hvězdiček sedm, protože kdokoli se pohyboval v byznysu, musel se s tímhle typem lidí potkat. A Keaton to trefil skvěle. Nicméně film jako celek možná kvůli věcné přesnosti trochu postrádá něco, co by mně víc vtáhlo. Osobitější příběh? Někoho, s kým bych se silněji ztotožnil? Asi. Ale film je to skvělý. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po zhliadnutí tohto snímku som si uvedomil, že veľký biznis asi vážne nie je pre každého. Je len pre takých ako bol Ray Kroc - bezchrbtových, bezemočných a cynických ľudí bez ľudského prístupu k druhým. Len ísť si tvrdo za svojim a neobzerať sa na strany. Presne niečo ako povedal Roy vo filme: Keby sa môj konkurent topil, ešte by som mu strčil do krku hadicu a dolial mu tam vodu.... Nuž, takým ľuďom patrí svet, bohužiaľ. Kto to nepochopí, skončí ako tí dvaja nešťastní bratia McDonaldovci, ktorí to všetko vymysleli. Čo sa týka snímku, chcelo to síce trochu kvalitnejšiu réžiu, ale s príbehom samotným som veľmi spokojný. 70/100 ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Při scéně, kdy Ray Kroc (Michael Keaton) u večeře oznámí své manželce (Laura Dern), že se chce rozvést, si můžeme všimnout tří talířů pověšených na zdi pod sebou, kdy v prvním záběru visí bílý talíř dole a po zbytek scény je nahoře. (Pan.Jitrocel)
  • Roli Raye Kroca původně nabídli Tomu Hanksovi. Ten však odmítl a role nakonec připadla Michaelu Keatonovi. Pravý opak se pak stal před natáčením snímku Philadelphia (1993), když hlavní roli tehdy odmítl Keaton a nakonec se jí chopil Hanks. (Larrysbride)
  • Když si Ray Kroc (Michael Keaton) při první návštěvě San Bernardina sedá na lavičku, tak si vedle sebe po pravé ruce položí pití, které ale při následném rychlém prostřihu zmizí a pak se znovu objeví. (DexMASTER094)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama