Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (444)

tron 

všechny recenze uživatele

„Nie je nič bežnejšie, ako talentovaní neúspešní ľudia. Dôležitá je vytrvalosť.“ Vlastne ani poriadne neviem, prečo som si zo pozrel, ale nakoniec ma to bavilo. Solídny Keaton (aj ostatní – Lura Dern, John Carroll Lynch, Nick Offerman), parádna retro atmosféra, príjemne kontroverzný scenár (neviem, či je film vyložene podľa dokázateľných skutočných udalostí, v scenári každopádne raz fandíte jednej, raz druhej strane, pretože každá má na vec protichodný názor, ale zároveň každá má svojím spôsobom pravdu) a zaujímavý pohľad do zákulisia vzniku jednej z najslávnejších potravinárskych sietí v dejinách ľudstva. Akože dekel mi to neodvarilo, ale celkom ma to bavilo. No možno to mohlo byť trochu kratšie. Produkcia: Jeremy Renner (wtf?). ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,McDONALD MÔŽE BYŤ PRE AMERIČANOV NOVÁ CIRKEV. ZASÝTI TELO AJ DUŠU.“ __ Aj vzhľadom na Keatonov comeback priťahujúci na seba úspešné tituly ma ,,Zakladateľ“ zaujal ešte pred premiérov a hoci neholdujem žiadnemu z produktov McDonald (občas len hranolkám), bol som na filmársky pohľad mapujúci celý proces vzniku tejto celosvetovo rozšírenej siete rýchleho občerstvenia zvedavý. Nakoľko sú americké filmy o víťazoch (kým európske o porazených – aspoň podľa I. Szabóa), ide o typické dielo už po mnohý krát ukazujúce cestu jednotlivca ku nespochybniteľnému úspechu s pridaným mottom o vytrvalosti. Keaton ako jediný ťahúň filmu prechádza zaujímavou premenou vlastného charakteru bez toho, aby sa mohol napokon označiť negatívnymi konotáciami. Z ďalších filmových zložiek by som zmienil šikovne napísané a miestami nenútene vtipné dialógy, hudbu podporujúcu dianie na plátne a montáž niektorých scén (Keaton odchádzajúci z banky plynule prichádza ku predajni v kompozične rovnakom zábere). Nejedná sa o počin, ktorý najlepšie vyznie iba na veľkom plátne, bezpochyby sa tak však naň lepšie pozerá. (CSFD PROJEKCIA EUROVEA, 2. hodnotenie, 1. komentár k filmu) ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Jakožto velký konzument McDonaldu jsem si tuhle projekci nemohl nechat ujít (trošku vtipkuji, nejsem žádná chodící koule). Příběh vypráví o obchodníkovi, který prodává mixéry a shodou okolností se stane jeden z největších businessmanů minulého století. Celé je to odvyprávěno velmi solidně, dobová atmosféra dýchá na každém kroku a Keaton hraje svojí roli snad lépe, než originál. V celém příběhu jsem měl jeden problém a to se samotným hrdinou, který se v očích jeví jako docela nemorální člověk, jdoucí tvrdě za svým cílem a který se moc neohlíží kolem sebe. Celkové svého úspěch nedosahuje ani tak svojí pílí, ale spíše mu život přihrává do cesty správné lidi nebo na nich parazituje. Proto ve filmu není moc momentů, proč hrdinovi fandit v budování podnikání, ale naopak soucítí s lidmi kolem. Film od začátku do konce jede ve vlažném tempu, bez žádných zvratů nebo něčeho, co by vyvolalo nějaké emoce nebo rvalo koule. Prostě dobře odvyprávěný příběh, nic víc, nic míň.......6/10 ()

verbal 

všechny recenze uživatele

To se nám tu ale zase vyrojila banda angažovaných zdravovýživnářských pičusů, co si vztekle poprskala monitor rozžvýkanou brokolicí s tofu! Doufám, že při tom vašem tolik kůl a uvědomělém házení hoven do větráku zachováte analogický kokotismus, až natočí filmík o zakladateli Tesca nebo klidně i sítě večerek v Kurvě stověžaté 1. Tam vám totiž, pokud má Mekáč zrovna zavíračku a vy spěcháte, bez zardění bleskově prodají třeba Endyho šizený rohlík s vlašákem, které vás otráví, otyjí a zabijí asi tak dvakrát rychleji než Bigmek, jestliže je jak vymatlaní čuráci budete žrát třikrát denně. Nehledě na to, že se po nich ještě před tou strašlivou globalizační smrtí solidně vyserete z podoby. Takže, pokud spásáte výhradně dusičnany a těžkými kovy prolezlý „bio“ jetel, abyste měli zelená hovna, prosím, dobrou chuť, je to vaše volba. Ale jestli mi při tom budete kérovat do mých oblíbených potravin, pravidelně vám skáknu někam do Babitchova pochcat políčko. Mek je prostě kvalitní mňamka a ani trochu mi nevadí, že ho založil slizký zmrdeček, co v nejlepších intencích amerického snu bezskrupulózně ojebal dva autistické vidláky o nouhau i farmu, í-áj-í-áj-ou. Tento hezky retronatočený, svižný a poměrně zajímavý film s krásně odporným Míšou Kýtnem mu rozhodně pomníček nepostavil, i když se tvůrci místy evidentně trochu báli vykreslit toho zkurvysyna úplně naprudko. Ale to je naprosto pochopitelné, mohlo se jim totiž dost dobře přihodit, že by u toho filmování přišli o keterynk rychleji, než by řekli „nutriční hodnota“, a štáb by pochcípal hlady. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mekáč zná každý, jeho úspěch je až fascinující, ale o zásadní postavě, rozšíření a "lumpárně" v jeho začátcích ví málokdo - a přesně o tom vypráví tenhle film. Stěžejním bylo obsazení hlavní role, což je tu nakonec i výhrou, tadáááá... magnetizující Michael Keaton. Ať byl reálný Kroc jakýkoli, jeho fiktivní verze má jiskru, šarm a světlý charisma, což nemění nic zásadního a funguje skvěle divácky, MK odehraje všechno na jedna; ctižádost, drive podnikání, vytrvalost na úkor všem překážkám, chamtivost i bezpáteřní chování. Jinak je to poměrně standardně, polopaticky odvyprávěná business story, jaká mi k spokojenosti bohatě stačila. Ideál doběhnout si pro cheese & milkshake a sledovat jak se dělal tenhle globální americký sen. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Roli Raye Kroca původně nabídli Tomu Hanksovi. Ten však odmítl a role nakonec připadla Michaelu Keatonovi. Pravý opak se pak stal před natáčením snímku Philadelphia (1993), když hlavní roli tehdy odmítl Keaton a nakonec se jí chopil Hanks. (Larrysbride)
  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v amerických štátoch Georgia a Nové Mexiko. (MikaelSVK)
  • O režírovanie filmu mali veľký záujem aj bratia Joel a Ethan Coenovci, ktorým sa moc páčil scenár. Práca na filme sa im ale skrížila s prácou na inom spoločnom projekte, Ave, Caesar! (2016). (MikaelSVK)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama