Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (877)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Světlo na konci tunelo pro inteligentní sci-fi, které bude více navazovat na hloubku mnoha žánrových knih a nebude toužit po bláznivé epičnosti drahých efektů. Pro mě dvě hodiny beznaděje s podtextem, který v žánru v současnosti nemá konkurenci. A co záleží na tom, že tam je Aldissův Nonstop, vnitřní prostor vlaku neodpovídá dynamice jízdy, asijské spojování žánrů s ostrými přechody včetně designu/barev nebo snad že Tilda Swinton opravdu není ženská... Tohle je krok dopředu směrem, který se mi líbí, který chci vidět dál a jenž má budoucnost. I když možná pěkně ledovou... PS: hodnocení cca 90 %, ale ten film stojí za vidění, takže 5* ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VLAK JE SVĚT. MY JSME LIDSTVO“… /// Vlak, co nikde nestaví (nemá totiž kde) a ve kterým se chlapi neperou nožem, ale sekerou, což je celkem logický, páč to tady maj filmově na starost Korejci. Celkově jde o zajímavou mezinárodní směsici herců a koprodukcí, ve který se neztratěj ani Češi. Začíná to dost šedivě a vobyčejně, ovšem k mýmu překvapení se krom interiérový nápaditosti (v rámci jednoho vlaku samozřejmě) dočkám dobrejch nápadů v akci i v ději. Poselství může na někoho působit zbytečně melodramaticky, stejně jako ledový efekty, ale žlutá postapokalyptická duše (jenž si do vlaku kupuje dvě jízdenky, aby mohla sedět vedle sebe) vrní blahem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Komiks ,,Le Transperceneige“, kterej stvořili Francouzi Jacques Lob, Jean-Marc Rochette a Benjamin Legrand, neznám. 2.) Pochopím, proč Levoš Mareš nosil neustále kožich. 3.) Nevím, jak vysvětlit parchantům, proč jsme Eskymáci. 4.) Thx za titule ,,urotundy“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Bong Joon-ho, Kelly Masterson / Predloha: Jaques Lob, Benjamin Legrand, Jean-Marc Rochette - Le Transperceneige | Hudba: Marco Beltrami | Distribúcia: RADiUS-TWC (US), CJ Entertainment (Korea) | Štúdio: Moho Films, Opus Pictures | Rozpočet: 39,2 miliónov $ | Tržby: 86,371,367 $ || Transcendentálna zlátanina, ktorá je tak divná, že je dobrá. Zaujímavosťou filmu je mutantsvo kórejsko-americkej koprodukcie jak na strane autorskej, tak i remeselnej. Na začiatku to nemá potrebné tempo, naopak, na konci je dej až neúnostne skratkovitý. Pre mňa síce nedotiahnutý projekt, ale s výkričníkom v zozname minuloročných prekvapení. O Joon-ho Bongovi ešte budeme počuť určite. 74% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaný bizarní námět. Kontrast chudoby a bohatství cestou napříč vlakem funguje skvěle a já byl vyjevenej stejně, jak socky ze zadní části. Scéna ve škole u mě naprosto kraluje. Jsem překvapen a rád, že na to dokázali nejen sehnat prachy, ale zaangažovat spoustu známých ksichtů v čele s dokonalou sviní Tildou Swinton a parádním Chrisem Evansem, který je momentálně v Hollywoodu dosti žádaným zbožím. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Hodně netradiční projekt podle francouzského grafického románu se znatelným rukopisem jihokorejského tvůrce kombinuje prvky videoherní estetiky, poetiky béčkového filmu a mnoha dalších vlivů, jejichž výčet by byl na delší dobu. Základní koncept je velmi jednoduchý - Země zamrzla, poslední přeživší cestují ve "Wilfordově arše" (vlaku) už 17 let okolo Země. V každém vagonu je něco (různé třídy lidí, různé zásoby jídla, pití, různé služby), přičemž platí pravidlo, čím více jste vepředu, tím se vám žije lépe. Film sleduje skupinu lidí v posledním vagonu, jež plánuje převrat. Jak postupují skrze vlak (vagony, resp. jednotlivými úrovněmi/levely, přičemž každá má svůj nezaměnitelný styl), mění se i vnímání existence vlakového expresu (postupným dávkováním informací). Finále (náznak zacyklení a alternativní cesta) už jen dokresluje celkovou promyšlenost konceptu. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (35)

  • Stejně jako v případě předchozích filmů je Joon-ho Bong také autorem scénáře, americký scenárista Kelly Masterson byl zodpovědný pouze za úpravu dialogů do angličtiny. Seolgug Yeolcha vytvořil na motivy francouzského komiksu, v předloze se ale inspiroval pouze základní premisou, do které zasadil vlastní příběh. (KlonyIlony)
  • Režisér Bong Joon-ho prozradil, že "proteinové cihličky" ve filmu byly vyrobeny ze směsi mořských chaluh, cukru a želatiny. (mat.ilda)
  • Podľa filmových tvorcov si deti účinkujúce vo filme ako Yona (Ko Asung) vyvinuli živočíšne sluchové schopnosti. (maramashi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama