foto

Džun-ho Pong

  • nar. 14.9.1969 (51 let)
    Tegu, Jižní Korea

Biografie

Bong Joon-ho (1969, Soul, Jižní Korea) studoval sociologii a absolvoval Korejskou filmovou akademii. Po natočení tří krátkých filmů debutoval celovečerním titulem Pes, který štěká, nekouše (Peullandaseueui gae, 2000). Ačkoli snímek prošel domácími kiny takřka bez povšimnutí, na zahraničních festivalech se začalo mluvit o pozoruhodném talentu. Následující Vzpomínky na vraždu (Sarinui chueok, 2003), uvedené v sekci Jiný pohled na MFF KV 2004, režiséra i doma definitivně zařadily mezi nejzásadnější a nejosobitější korejské tvůrce nového tisíciletí. Autorův teprve třetí film Mutant (Goimool, 2006) dodnes suverénně drží přední pozici na žebříčku domácí návštěvnosti a jeho zahraniční uvedení, festivalová i distribuční, se počítají na desítky. Bong ve svých filmech nosně spojuje žánrové konstrukty se sociální a politickou realitou.

44. MFF K. Vary 2009

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2019 Parazit

Herecká filmografie

Filmy

2020 Smrt do roku 2020 (TV film) - a.z.
2012 Soudný den
2008 Paní Ředkvička
2002 Pido nunmuldo eobshi
1994 Jirimyeollyeol

Dokumentární

2012 Younghwapan
2011 Kurosawa, la voie
2008 40 x 15

Host

TV pořady

2020 77th Golden Globe Awards (TV pořad)
Oscar 2020 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(108)