Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (877)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Inspirace více Huxleovým Překrásným novým světem, než Orwellovým 1984. Prohnilý dekadentní kapitalistický svět nasáklý totalitními manýry (ať žije vůdce, ať žije Wilford ) je rozmetán lůzou na cimpr campr. A ti zbohatlíci si to samozřejmě zaslouží, ne že ne, páč regulovaná je ona spodina, nikoliv pracháči. Snímek se řadí k těm, kde společnost dosáhla vrcholu, směřuje k úpadku, a proto je třeba udělat revoluci. Na druhou stranu se nedočkáme žádných velkých keců o nutnosti vzpoury, jelikož naštvanost lidí překročila únosnou hranici. Sami ovšem netuší, kdo za onou vzpourou vlastně stojí. Film je jako na velkých vlnách - prudká akce - dumání - akce - přemýšlení - akce - snění.... Jediné, co kazí dojem, jsou naprosto otřesné triky! Zatraceně, to nemohli udělat model vlaku? Ty rozplizlé pixely vypadají hodně levně. Interiéry naopak potěšily (v jisté chvíli jsem si vybavil 2001: vesmírná odysea....). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý snímok symbolicky symbolizujúci striktné pravidlá, ktoré dodnes rozdeľujú všetkých ľudí na planéte do viacerých ekonomických vrstiev. Ani po "zániku" zeme nám tvorca nedáva nádej, že si budú všetci na svete rovní, pričom si obyčajní človek bude musieť opäť všetko vybojovať. Je to smutné, ale bohužiaľ pravdivé. Nepamätám sa, že by som videl niečo obdobné takže sám za seba môžem skonštatovať, že "Snowpiercer" je skutočne výborný film pre mňa až s nečakane originálnou myšlienkou i pointou. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Aaaah, f*ck it! Plná palba pro nekompromisní řezničinu, která nejdřív vypadá jako levičářská agenda pro boj s nespravedlivým třídním systémem a nakonec vám tyhle domněnky omlátí o držku a začne filozofovat o tom, jestli není lepší kompletně vychcípat, než se v pravidelných intervalech vzájemně vyvražďovat. Lidstvo je holt banda prasat. Ámen! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické sci-fi ve vlaku - pro fandy žánru naprostá lahůdka. Jedná se o hodně dobrý, netradiční nápad, ale především je nutné ocenit prostředí, ve kterém se film odehrává. To je naprosto fantastické, sice se může jevit místy až šíleně, ale je neuvěřitelně nápadité a efektní. Dějově je to možná slabší a má to i nějaký ty trhlinky v logice, nicméně se dostaví nepřeberné množství výborných scén (v nepřeberném množství různorodých vagónů), které perlí všemi různými žánry (komedií nevyjímaje). Konec byl takový dost rozporuplný, ale celkově na mě film bezpochyby zapůsobil velmi kladně a i když to není žádný dokonalý kousek, tak mě si získal a určitě si ho chci jednou zopakovat. Tohle je ten typ filmů, o kterých má člověk po zhlédnutí velkou chuť diskutovat. A vo vo vo tom to je. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Pozri sa, takí sú ľudia. Smiešni. Úbohí.“ Spoilery. Parádna vízia. Uchvacujúca záležitosť, ktorá možno jemne vykráda Aldissov Nonstop, ale nakoľko ide o moju obľúbenú knihu, nevadilo mi to. Najskôr narýchlo prebehnime, prečo dávam „len“ 80%. Je to síce príjemne dlhé (v pohode by som si to vedel predstaviť ako seriál, to by možno bolo ešte lepšie), ale ku koncu to predsa len už troška stráca na tempe. Občas sú tam dramaturgické naschvály, niektoré veci som nepochopil (ženy a starci z posledného vagóna prežili, alebo zastrelili aj tých?). Úroveň CGI je poslabšia. Miestami hapruje logika. Na čo smotánke vo vlaku boli tí z posledného vozňa? Ak ich mali len kvôli deťom, tak to sa pravdepodobne dalo riešiť jednoduchšie. A čo vlastne celý čas robili, 17/18 rokov? Ráno sa zobudili a čo? Rozpaky som mal i z nezrozumiteľnosti počtov a to ako vozňov (občas to vyzerá ako súprava s pár vozňami a z iných záberov je to dlhé ako Brno), tak ľudí (koľko bolo tých „zozadu“? Občas to vyzeralo na malú skupinu ľudí a inokedy na spoločenstvo čítajúce 100 a viac osôb). Prečo majú vojaci prichádzajúci do tesného kontaktu s potenciálnymi vzbúrencami prázdne zásobníky? Alebo šlo nebodaj o vopred zinscenovanú záležitosť zo strany Wilforda a Gilliama??? A občas si Američan a Kórejec rozumejú aj bez prekladača, pričom ale na začiatku je jasne ukázané, že reči toho druhého nerozumejú. Inak ale parádna jazda a skvelá bomba s mrazivými post-apokalyptickými výjavmi ubiehajúcimi za oknami vlaku. Vynikajúci kasting. Fakt neviem, kto bol najlepší, každý tu mal svoje miesto. Nádherný dizajn jednotlivých vozňov (akvárium, záhrada, škola), ale i parádne rekvizity či kostýmy; všetko pôsobí reálnym dojmom ako niečo, čo funguje už 18 rokov bez prestávky a postupne sa to rozpadáva. K tomu drastická akcia (na bitku s kukláčmi len tak nezabudnete) a s tým súvisiaci nekompromisný prístup k vyvražďovania hlavných postáv. Veľmi kladne hodnotím dokonalú zbierku záporných postáv, celkovú nejednoznačnosť ústrednej myšlienky a rozporuplnosť témy (slávne vzbury v histórii boli detailne naplánované pre princíp vyššieho dobra). Bolo to, čo robil Wilford naozaj zlé? Na strane druhej, komu by vyhovoval taký život, akí viedli tí na konci? Strašne sa mi páčil aj celkový koncept, že zo starých krvavých konfliktov sa postupom času stali legendy až rozprávky a postupne sa rodila generácia, ktorá svet mimo vlaku nepoznala. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (35)

  • S rozpočtem 40 milionů amerických dolarů se v době uvedení jednalo o historicky nejdražší korejský film. (Zdroj: bfi.org.uk) (KlonyIlony)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama