Reklama

Reklama

Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách. Nejefektnějším je takzvaný "Battle room", kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve  –náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat... je tohle ta pravá cesta? (Bontonfilm)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (1 159)

RHK 

všechny recenze uživatele

Knihu velmi miluji jako jednu z nejlepších sci-fi všech dob. Film se její obdobou nestal, protože se do 115 minut vešly jen naprosto základní dějové okamžiky. I tak mne film potěšil a doporučuji jej. Mladý spasitel Ender - Asa Butterfield má oči jako Elijah Wood, potěší i zaťatý Harrison Ford v roli velitele bitevní školy a Ben Kingsley coby Enderův předchůdce v ničení Termiťanů. Trailer na ČSFD: http://www.csfd.cz/film/306861-enderova-hra/videa/ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Enderova hra mi léta unikala, až na ní jednou přišla řada. Tušil jsem, že půjde o ryzí young adult a tak jsem si s tím dával, nejspíš i proto, trošku na čas. Nakonec jsem nebyl daleko od pravdy. Young adult to sice je, ale místy tak drsný, že jsem i já měl co dělat, abych některé momenty ve filmu ustál. Silné na příběhu je totiž hlavně to, že ač jsou tu hlavní hrdinové děti, chovají se k nim všichni jako k dospělým. Domnělá hra se tak prolíná s realitou a celé je to zaobalené do obrany planety Země proti emzákům, kteří se chystají udeřit a naši planetu srovnat se zemí. Dlouho jsem tak měl co dělat, abych přijal ty dětské tváře a to, co rádoby dospělého vypouštějí z pusy. Finále mě ale totálně zmrazilo v pohovce a nakonec mě donutilo přidat i tu čtvrtou hvězdičku. Díky tomuto filmu jsem si uvědomil, kdy se z chlapců stávají muži. A není to pěkné uvědomění si. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem předlohu, nemám tudíž k látce žádný vztah, ovšem už z trailerů mi bylo jasné, že se mi, minimálně po vizuální stránce, bude Ender's Game líbit. A je to tak. vizuální stránka je naprosto dechberoucí a to bylo to hlavní, co mě odtrhlo od obyčejného až klišoidního příběhu. Ale co, herecké výkony, zejména Asy Butterfielda, mě velice mile překvapily a Harrison Ford po delší době nevypadá znudeně a snaží se. Mně to stačilo, blu-ray na 152cm tv mě totiž naprosto dostalo...82% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zase si trochu zaherezím. Enderova hra není špatná kniha, ale ani náhodou ji neřadím mezi vrcholná díla fantastiky. I když se mi líbí myšlenka hrdiny spasitele i ničitele zároveň, dle úhlu pohledu, tak si nemohu nevšimnout, že její svět patří mezi ty, jež se bez hlavního hrdiny nepohnou (navzdory mnoha postrkováním v pozadí). Navíc autor jakožto hluboce věřící příliš spoléhá na "dary", na to, co má Ender v sobě od začátku. Veškerý trénink (a zkušenosti) je tak de facto zbytečný (jak správně zmiňuje uživatel kkarx) resp. je jen od toho začít si věřit, ne od toho se něco učit. A já tohle pojetí vyvolených bez skutečného rozvoje a nacházení nového nemám rád. Znovu opakuju, pro mě to není špatná kniha, ale není má oblíbená a nepovažuju jí ani za kdovíjak geniální. No a film. Dějově celkem věrné, i když zjednodušené na kost. To zas tolik nevadí, ale cestou se (kromě Demosthena a dalších věcí) ztratil i zájem o výsledek "hry". Endera jsem viděl příliš málo v interakci s jinými postavami, s Valentinou, Petrou, sotva vidíme Fazolka a Petera, a tudíž jsem vlastně nemohl říct, jaký podle filmařů je (kromě toho, že je samozřejmě geniální a všechno). Na druhou stranu mělo to pěkné momenty, zejména hru s myslí, škoda, že jí bylo tak málo. Výrazní jsou také Ford a Kingsley. O technickém zpracování není třeba obšírně mluvit, stačí, že všechno vypadá jak má. Na víc než na tři to ale pro mne není. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Snaha o sdělení příliš mnoha věcí na příliš malém prostoru. Nabízela by se spíše třídílná minisérie po 90 minutách (pasáž na Zemi, základní výcvik, velitelský tábor), kde by byl vývoj hlavní postavy pozvolnější, propracovanější a tím uvěřitelnější a celkově by film nebyl natolik zkratkovitý. Každopádně první polovina je téměř bezchybná až na zminěný vývoj Enderovy postavy. Zlom, po kterém Enderova hra začíná upadat do průměru, nastává v momentě stanovení první deadline, kde konkrétnost útoku na Zemi odebírá vyprávění jakousi auru bezčasí, kterou jsem kvitoval s povděkem. Ačkoli se v rámci mainstreamu pro náctileté jedná o překvapivě inteligentní a komorní film, kde otevřený závěr vyzývá k sequelu, tak jednoznačný komerční neúspěch (film se při rozpočtu 110 milionů dolarů s tržbami 125 milionů sotva zaplatil) dalšímu dílu nejspíše zavřel dveře. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (30)

  • V knize je Ender mnohem mladší než ve filmu, kde jej hraje Asa Butterfield. Na začátku vyprávění, ve chvíli, kdy je mu vyjmut sledovací monitor, je mu šest let. (Jirka_Šč)
  • Filmování částečně probíhalo i ve vesmírném středisku NASA. Prostory, kde se za normálních okolností sestrojují raketoplány a jiná vesmírná zařízení, posloužily několik dní jako ateliéry pro filmový štáb. (Reapper)
  • Herci měsíc individuálně trénovali s členy Cirque du Soleil, aby mohli některé kaskadérské kousky dělat sami. (Cheeker)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Další nezletilá zabijácká holka?

Další nezletilá zabijácká holka?

29.08.2013

Je to tak, po Hanně a aktuálně řádící Hit-Girl v Kick-Ass 2 dorazí na plátna kin další dorostenka s povolením zabíjet. A hned ve dvou různých filmech! Tentokrát v podání Hailee Steinfeld, kterou po… (více)

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno