Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (695)

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka mě ani nějak extra nezaujala, ovšem ani nijak vyloženě nezklamala. Byla koukatelná, byla i občas vtipná a jako satira na současnou dobu i docela trefná, takže v mém případě převažuje spokojenost. Nejvtipnější částí příběhu asi bylo, za co všechno se dají vybírat daně (daň z komína, daň z trakaře, daň z otevřeného okna, daň ze zavřeného okna, daň z hlíny, daň za dýchání vzduchu, atd.), u toho jsem se i bavil, jenže pak jsem se lekl, aby to náhodou nenapadlo i naše pány poslance a za nějakou dobu aby to u nás nebyla krutá realita. Jinak to podějové stránce byla nemastná neslaná pohádka, která chvílemi nudila, ovšem ne natolik, aby mě to znechutilo, takže v nějakém tom průměru ta pohádka setrvala. Po herecké stránce to nebylo špatné, potěšil Tomáš Klus, který zahrál obstojně, potěšil i Ondřej Vetchý, který ať se objeví v jakékoliv roli, tak působí velice charizmaticky, a koneckonců potěšila i volba Jiřího Lábuse a Miroslava Vladyky do rolí záporáků, protože oba herci působili ve svých rolích absoluitně odporně a slizce, a o to předpokládám tvůrcům šlo. Celkově pohádku vnímám jako průměrnou a proto uděluji tři hvězdičky. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Kudla z pudla, nebylo to tak špatné :-). U pohádek bych nebyla tak kritická, soudit by měli hlavně ti, kteří po zhlédnutí jdou vypáčit mámin šatník, jestli by se tam nenašel nějaký černý převlek, černý šátek, rukavice... Mně tam ohromně sedl Ondra Vetchý a oba hlavní rádci, Lábus s Vladykou. Kdo tu kritizuje, ať se někdy mrkne na nedávno natočené německé pohádky, které zpracovávají klasická témata, to je čirá hrůza, pohádkovost veškerá žádná, skutek utek. Oproti tomu je bambitka dostatečných 85%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Abych parafrázoval Míru Bosáka: „Ono to půjde a né že né!“ Spousta uživatelů má evidentně pohádkami posledních dvou dekád poněkud zkudlený vkus a už těžko dokážou rozpoznat, když se objeví nějaká nepodbízivá a hlavně vtipná. Televizní kašírování lze odpustit a za úchvatný part ne zrovna 2x heterosexuálního vymahače daní Lábuse a tu alegorii na současnou daňovou politiku přihazuji jednu nekritickou hvězdu navrch. Je jen škoda, že naši na systému parazitující šibalové z vyšších kruhů taky neskončí v oranžových vestách, ale holt, mi v pohádce nežijeme.. A mimochodem, až se devadesátiletý a stále sexuálně aktivní Enšpígl rozhodne pro sepsání memoárů, nechť si vzpomene na titul Macharáčkova filmu a bude už vědět, jak je pojmenovat.. ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení letošních Vánoc, nejen, že pohádka má spád a děj, tak ale také obsahuje řadu vtipných scén, hlášek a narážek na současný ekonomický systém. Navíc se mi líbil i neherec Tomáč Klus v roli nemotorného zpočátku hloupoučkého prince. Jen mi trochu vadilo přehnaně používané slovo "kudla". ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená televizní pohádka, na kterou se vždycky milerád znovu podívám, protože má příběh, jenž nastavuje zrcadlo skutečnému světu, protože jí nechybí patřičný nadhled, dobře mířený vtip a místy dokonce ani lehký romantický nádech, protože oplývá zajímavými a také výborně obsazenými postavami a protože obsahuje i pár pěkných písniček, ať už jsou v podání hrnčíře, moc hezké zrzečky, královských (z)rádců nebo nesmělého prince. A taky je tu ta bambitka v barvě trochu shnilého banánu, samozřejmě. 75 % ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy Anička (Kamila Janovičová) zpívá píseň „Holka nebo kluk“ a otevírá truhlu s kostýmem loupežníka Karaby (Ondřej Vetchý), tak na vnitřní straně víka je nakreslený symbol, takzvaný „Unikursální hexagram“, který má v řecké a indické mytologii hlubší význam. (Nick321)
  • Anička (Kamila Janovičová) nejprve sekyrou porazí strom, aby zabránila jízdě královským rádcům s jejich vozem na peníze, ale v další scéně ona sama s tímto vozem pokračuje v jízdě cestou, která by měla být zahrazena stromem. (Izabela)

Reklama

Reklama